StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPripreme za kampanju?

Aktivirao se Zoran Milanović, obilazi ogranke diljem Hrvatske: Sastao se i s predsjednikom šibenskog SDP-a

Piše Ivanka Toma/JL
22. svibnja 2019. - 14:02

Najkasnije do 10. lipnja trebalo bi se znati hoće li bivši predsjednik SDP-a i bivši premijer Zoran Milanović biti SDP-ov kandidat za predsjednika Republike. Tako, naime, tvrde neslužbeni izvori iz SDP-a i dodaju da su bivši i aktualni predsjednik stranke već ranije dogovorili sastanak nakon izbora za zastupnike u Europskom parlamentu.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić očekuje da mu Milanović otvoreno kaže želi li se kandidirati za šefa države, a Milanović od Bernardića da se izjasni o tome ima li njegovu podršku kao kandidat SDP-a. Govoreći jučer o toj temi na N1 televiziji, Bernardić je kazao da će SDP imati svoga kandidata, ali će o njemu razgovarati nakon europskih izbora. - Ne isključujem mogućnost da to bude bilo tko iz SDP-a tko je sada u mogućnosti osigurati promjene na Pantovčaku i funkciji predsjednika Republike vratiti odgovornost i dostojanstvo - kazao je Bernardić i kao moguće kvalitetne kandidate naveo Zorana Milanovića, bivšeg predsjednika Ivu Josipovića i nositelja liste za Europski parlament, Tonina Piculu.

Josipović je do sada već otklonio mogućnost da se ponovno kandidira za predsjednika države, a Picula se još ne želi izjasniti. Ne izjašnjava se ni Milanović, ali povlači više poteza iz kojih SDP-ovci zaključuju da se vrlo ozbiljno sprema za predsjedničke izbore. U stranci nam prepričavaju da obilazi teren i susreće se s predsjednicima stranačkih organizacija u različitim krajevima Hrvatske, kao i s utjecajnijim članovima SDP-a.

Priprema terena

Prije dva do tri tjedna je putovao Slavonijom i stao u Novoj Gradiški gdje se sastao s gradonačelnikom Vinkom Grgićem, a okupilo se poveće društvo iz SDP-a.

Nakon Summita 16+1 koji se održao sredinom travnja u Dubrovniku, Milanović se družio s više dalmatinskih SDP-ovaca. S predsjednikom gradske organizacije SDP-a Korčula, Mladenom Marelićem i s još nekim SDP-ovcima iz Dubrovačko-neretvanske županije sastao se u Stonu, a na putu prema Zagrebu još se sreo i s predsjednikom Gradske organizacije SDP-a Šibenik, Tončijem Restovićem. Do sada je bio i u Zagorju gdje se družio sa suspendiranim članom Predsjedništva Sinišom Hajdašem Dončićem, ali i drugim zagorskim SDP-ovcima.

- Javljaju nam se ljudi s terena i govore da ih je Zoran kontaktirao, da su se sreli s njim i popričali. Ali nam isto tako govore da ni s kime nije razgovarao o izborima. Kažu da niti ne spominje izbore za predsjednika države, a kamo li mogućnost da bi se on kandidirao - kaže nam osoba iz vrha SDP-a, bliska Davoru Bernardiću.

Iste informacije, da se Milanović javlja lokalnim SDP-ovcima i rado ode s njima na kavu ili ručak, dolaze i iz kruga osoba koje su bliske bivšem predsjedniku stranke. Također govore da Milanović ni s kime ne razgovara o predsjedničkim izborima, niti da lobira za podršku njegovoj kandidaturi.

Samo druženje

- Zbog posla kojim se sada bavi Zoran puno putuje i logično je da se javi ljudima. On nikada nije prestao komunicirati s članovima SDP-a. Stalno im se javlja i razgovara s njima - kaže jedan od Milanovićevih prijatelja koji je izbjegavao reći kako je njegov bivši stranački šef u neformalnoj kampanji u stranci, te neizravno ispipava teren ne bi li procijenio na kakvu bi podršku u stranačkoj bazi naišao ako bi se u SDP-u organizirali predizbori za predsjedničkog kandidata i ako bi članovi birali između njega, Picule i Josipovića.

O Milanovićevom obilasku SDP-ovih organizacija naveliko se priča u stranci, a kao neizostavan detalj se navodi da je često s njim u društvu njegov prijatelj i bivši ministar obrane Ante Kotromanović. Neslužbeno se govori i da je Milanović već oformio izborni stožer, a Kotromanović je u tim pričama bitna karika.

Na gotovo isti način kao sa SDP-ovcima, Milanović je pitanje svoje kandidature komunicirao i sa strankama koje bi ga mogle podržati. Do sada se sastao sa svim predsjednicima stranaka Amsterdamske koalicije, osim s predsjednikom IDS-a Borisom Miletićem. S Miletićem je dogovarao susret kada je bio u Istri, no ispalo je da je baš tada šef IDS-a bio na putu pa su to prolongirali za neku drugu priliku. U razgovoru s predsjednicima stranaka Milanović nije, kako su nam prenijeli, izravno tražio podršku za kandidaturu na predsjedničkim izborima, nego se ova tema obrađivala bitno suptilnije.

A kakav će na kraju biti stav HSS-a, GLAS-a, IDS-a, HSU-a i drugih stranaka Amsterdamske koalicije prema eventualnoj Milanovićevoj ambiciji da useli na Pantovčak, ovisi prije svega o SDP-u. - Bude li Milanović kandidat SDP-a, dobit će i našu bezrezervnu podršku. No, bude li SDP kandidirao nekog drugog, nisam siguran da ćemo ići protiv SDP-a i podržavati Milanovića - rekao je predsjednik jedne od stranaka Amsterdamske koalicije.

16. travanj 2024 11:33