StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetniti im se jede, niti spava...

Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila ovisnosti o igricama i seksu na listu bolesti: samo u Hrvatskoj ima oko 100 tisuća 'oboljelih', donosimo popis upozoravajućih simptoma ovisnosti

Piše Anita Belak-Krile
20. svibnja 2019. - 13:21

Prema novoj kategorizaciji Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization - WHO) ovisnosti o računalnim igrama i seksu su bolesti koje će u ponedjeljak u Ženevi biti i službeno uvrštene na revidiranu međunarodnu listu dijagnoza.

Kompulzivni igrači koji dane i noći provode uz tipkovnicu i konzolu zaboravljajući jesti i piti sad će imati pravo na liječenje kao i ovisnici o pornografskim kanalima i osobe koje ne mogu kontrolirati opsesivne spolne nagone. Zdravstvena organizacija UN-a objašnjava da je cilj toga poteza pomoći, a ne stigmatizirati te ljude kao bolesne.

Prema standardima WHO-a ovisnost o računalnim igrama postoji ako traje najmanje godinu dana i značajno ugrožava sposobnost igrača da funkcionira u školi, na poslu ili u obitelji i među prijateljima.

Hrvatski liječnici barataju podatkom prema kojem na području Hrvatske možemo govoriti o 100 tisuća djece i odraslih ovisnika o igricama i drugim oblicima zabave putem interneta. Roditeljima bi se trebali zabrinuti kad uoče da dijete koje je bilo dobar učenik više to nije. Kod ovisnika o igricama često se javljaju glavobolje i bolovi i vratu te poremećaj vida.

Popis upozoravajućih simptoma ovisnosti:

- ne možete kontrolirati koliko vremena provodite za računalom ili na internetu
- zapostavljate obitelj, prijatelje i ostale obaveze
- burno reagirate kada vam se prigovori da previše vremena provodite na računalu ili internetu
- povlačite se iz drugih aktivnosti u kojima ste prije uživali
- ostajete dugo budni kako biste bili za računalom ili na internetu umjesto da spavate
- nervozni ste i tjeskobni kada niste online

Ovisnost o internetu i videoigrama u Hrvatskoj se može liječiti tek u nekoliko zagrebačkih bolnica: u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice, Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan" u Jankomiru i Klinici za psihijatriju Vrapče.

Ovisnici o računalnim igrama rijetko se javljaju u psihijatrijske ambulante, a kada se jave, prema iskustvu doc. dr. Ante Bagarića, psihijatra s Klinike za psihijatriju Vrapče, radi se najčešće o osobama u dobi između 20 i 30 godina.
Optimalno trajanje liječenja je čak 30 dana u bolnici, nakon toga tri mjeseca u dnevnoj bolnici, te od 6 do 12 mjeseci u izvanbolničkom psihoterapijskom programu.

Dr. Bagarić prema dosadašnjim vlastitim kliničkim iskustvima, u korištenju interneta, kompjutora, tableta i smartphona savjetuje kako bi bilo korisno poštivati tri pravila:

1. Djeca do polaska u školu ne bi trebala u rukama imati mobitel i kompjutor.
2. Djeca u osnovnoj školi ne bi smjela imati pristup mobitelu više od 15 dana u mjesecu.
3. Svi (mladi i stari) bez mobitela: nekoliko sati na dan, nekoliko dana u mjesecu, nekoliko tjedana u godini.

Pravila koja spominje dr. Bagarić rijetko tko od nas poštuje pa tako nije rijedak prizor djeteta koje sjedi u kolicima i igra neku igricu, a to je, smatra psihijatar štetno jer se emocionalni razvoj djeteta događa u tom razdoblju.

Namjera Svjetske zdravstvene organizacije da u bolesti uvrsti ovisnost o računalnim igrama izazvala je prosvjede te industrije koja je zabrinuta da bi se igranje računalnih igara moglo shvatiti kao pojava koja zahtijeva liječenje.

19. travanj 2024 06:01