StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUnosna zanimanja

Unatoč iznadprosječnim plaćama, više od polovice domaćih IT stručnjaka želi u inozemstvo; Pogledajte koliko u svijetu zarađuju njihovi kolege, ovo je deset najplaćenijih poslova

Piše Anita Belak-Krile
17. svibnja 2019. - 16:07

Više od polovice hrvatskih računalnih i digitalnih stručnjaka rado bi se preselilo živjeti i raditi u inozemstvo, pokazuje to najnovije istraživanje koje su provele tvrtka Boston Consulting Group (BCG) i udruženje The Network. Oni su u 180 zemalja anketirali 27 tisuća ljudi koji imaju stručna znanja vezana uz programiranje, razvoj weba, mobilne aplikacije, umjetne inteligencije, robotiku i digitalni inženjering.

Dvije trećine ukupno anketiranih u cijelom svijetu, zbog napredovanja u poslu voljno je spakirati kufere i preseliti se u druge zemlje. U slučaju Hrvatske od ispitanih 315 stručnjaka, njih 54 posto otišlo bi iz zemlje, a u odabiru radnog mjesta važniji im je iznos plaće nego sigurnost zaposlenja. U tome su i specifični u odnosu na ostale stručnjake koji ne žele biti freelanceri i paralelno raditi na više projekata. Pored fleksibilnog radnog vremena i mogućnosti obavljanja posla iz vlastitog doma, dinamičnih i izazovnih radnih zadataka, posao IT-jevca nudi i iznadprosječna primanja. Prosječna godišnja plaća u svijetu u ovoj brzorastućoj grani iznosi oko 135 tisuća dolara. Ili u prijevodu, nešto ispod 900 tisuća kuna.

U Hrvatskoj je pak, lani prema analizi koju je HUP proveo u suradnji s Algebrom i portalom Moj posao, prosječna mjesečna plaća računalnih stručnjaka iznosila oko 8.200 kuna.

Vodeća destinacija za IT-jevce je SAD, dok je London grad u kojem bi najviše željeli raditi. Američki CNBC objavio je popis deset najplaćenijih zanimanja unutar IT sektora.

1. Voditelj programskog inženjeringa
Prosječna godišnja plaća 163.500 dolara
Najplaćeniji su inženjerski šefovi koji nadgledaju druge softverske inženjere i programere. Oni pomažu u kreiranju novog računalnog softvera ili poboljšanju postojećih programa, utvrđuju izvedivosti operacija softvera i traže rješenja za sve probleme softvera.

2. Kontrolor baze podataka
Prosječna godišnja plaća 154.800 dolara

Baza podataka predstavlja ogromnu mrežu koju je tvrtka stvorila od internih i vanjskih izvora, a za njen dizajn i sigurno pohranjivanje informacija odgovorna je jedna osoba – 'data warehouse architect'.

3. Voditelj tima za razvoj softwera
Prosječna godišnja plaća 153.300 dolara

Oni nadgledaju rad niže rangiranih stručnjaka za razvoj softwera. To su kreativni umovi koji stoje iza velikih projekata i programa. Osmišljavaju i izrađuju aplikacije koje korisnicima olakšavaju korištenje računalima.

4. Stručnjak za razvoj infrastrukturnih sustava
Prosječna godišnja plaća 153.000 dolara

Projektira mreže za prijenos podataka i druge informacijske sustave koji doprinose rastu i razvoju tvrtke.

5. Programer aplikacija
Prosječna godišnja plaća 149.000 dolara

Oni dizajniraju nove i unaprjeđuju postojeće aplikacije na računalima, pametnih telefona, tabletima i ostalim uređajima. Dodatno, provode testiranja softwerskih rješenja za nove aplikacije, kreiraju prototipove proizvoda i pišu upute za razvoj aplikacije.
 

6. Inženjer softwera
Prosječna godišnja plaća 145.400 dolara

Ljudima na ovoj poziciji povjerene su odluke od velikog značaja za kompaniju, a tiču se pitanja razvoja softwera te mogućih zamki koje se kriju na tom putu. Također, posao uključuje i postavljanje tehnoloških standarda organizacije, od jezika za kodiranje pa do programa i platformi koji će se koristiti.

7. Programski menadžer
Prosječna godišnja plaća 145.000 dolara

Oni su odgovorni za realizaciju određenog programa, moraju poticati njegovo izvršenje i pratiti razvoj projekta. Koordiniraju članove svoga tima i vanjskih prodavača, kreiraju rasporede i određuju vremenske rokove.

8. Enterprise arhitekt
Prosječna godišnja plaća 144.400 dolara

Brine se o održivoj povezanosti tvrtkina poslovna modela i njezina IT odjela. Kako bi u tome uspio, mora se pobrinuti da napori IT tima pružaju podršku poslovnim ciljevima kompanije

9.Razvojni i operativni inženjer
Prosječna godišnja plaća 137.400 dolara

Rade s programerima iz svih IT odjela i nadgledaju primjenu novih softvera. Također na temelju zadovoljstva i reakcija korisnika, rade na doradi tvrtkinih proizvoda.

10. Stručnjak za informacijsku sigurnost
Prosječna godišnja plaća 131.300 dolara

Ovo je najslabije plaćeni dio IT-a koji je ušao u top deset. Riječ je o stručnjacima koji čuvaju mrežu od internetski napada. Tipičan opis posla za ovu poziciju uključuje zaštitu sustava od krađe podataka, razvijanje softvera odnosno sigurnosnih standarda za tvrtku i analizu mogućih prijetnji.

23. travanj 2024 14:24