StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetraskol među ustavnim stručnjacima

'Priziv savjesti nema prednost pred pravom pacijenta'

Piše Marina Karlović-Sabolić
16. svibnja 2019. - 22:34

Nije točno da priziv savjesti liječnika ima prednost pred pravom žene na prekid trudnoće.
Ova dva prava nisu u suprotnosti jedno prema drugom, a država se treba pobrinuti da ih ostvari oba, tvrdi to ustavna stručnjakinja prof.dr. Sanja Barić. Time je reagirala na tvrdnju svojega kolege prof. dr. Mate Palića koji je ovih dana prizivu savjesti dao prednost. Sanja Barić, međutim, misli drukčije.
- Država mora osigurati ostvarenje prava na samoodređenje vezano uz odluka o vlastitom tijelu i trudnoći, pa i njezinom prekidu, što je jasno napisano u odluci Ustavnog suda. Isto tako, pravo na priziv savjesti mora se jasno regulirati kako bi se spriječio revijalni priziv i zlouporaba priziva. I kako bi se uvijek omogućila dostupna javna usluga medicinskih zahvata na zahtjev žene - pojašnjava Sanja Barić.

Drugim riječima, priziv savjesti nije apsolutno pravo. Postoji, prema njezinim riječima, dvije vrste priziva savjesti. Prva, koja se odnosi na vojnu službu. Ako je ona obvezna, to znači da država nešto zahtjeva od građana. I druga, koja se javlja u odnosu na zaposlenje i javne servise.

- Ne postoji obveza izbora zanimanja, niti postoji obveza zapošljavanja u javnim servisima. Oboje su pravo i mogućnosti, ne i obveza. Stoga priziv savjesti vezan za specifično zanimanje ili specifičnu javnu službu nije apsolutno zaštićen. Osoba ima izbor i to joj ne daje apsolutnu zaštitu. Pogrešno je tvrditi da je pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijedi iz čl. 17. Ustava RH uvijek apsolutno zaštićeno - pojašnjava Sanja Barić. I zaključuje: nema suprotnosti između prava na samodređenje, uključujući i odlučivanje o vlastitom tijelu te prava na priziv savjesti; država je obvezna osigurati poštivanje oba prava; pravo na priziv savjesti postoji barem u dvije varijante s različitim stupnjem zaštite;pravo na priziv savjesti nije uvijek apsolutno zaštićeno ljudsko pravo.
Aktivistica Sanja Sarnavka tvrdi pak da u čitavoj priči o prizivu savjesti ima podosta licemjerja.

- Liječnici u državnim bolnicama pozivaju se na prigovor savjesti, a privatno bez ikakvih problema obavljaju pobačaje. Odbijaju raditi prekide trudnoće, a istovremeno provode mediciski-potpomognutu oplodnju. To je licemjerno - kaže nam Sarnavka.
- Prekid trudnoće za ženu je izuzetno teška odluka. U vrijeme kada sam planirala studirati medicinu, u medicinskom sam muzeju vidjela u formalinu maternice koje su probijene oštrim predmetima. Upravo da se izbjegnu ovakve situacije, pobačaj je u velikoj većini zemalja dozvoljen. I to nije slučajno, jer bolje je da se on obavlja u medicinskoj ustanovi pod stručnim nadzorom, nego nelegalno, u uvjetima koji ugrožavaju i život i zdravlje žene – pojašnjava Sarnavka.

Veliki broj liječnika danas se pozva na priziv savjesti jer su, uvjerena je ona, procijenili da je to dobro za njihove karijere.
- Dugo vremena se spominjalo da liječnici koji se odluče raditi pobačaje neće moći napredovati ni pisati znanstvene radove. Bilo je i namjera da se pobačaj potpuno zabrani, no odlukom Ustavnog suda to je spriječeno. Ipak, i dalje ima bolnica u kojoj baš svi ginekolozi imaju priziv savjesti, a Vlada kalkulira i ne donosi novi zakon jer ovo pitanje ne želi precizno regulirati – uvjerena je Sarnavka.

Bivši SDP-ovac i predsjednik Demokrata prof.dr. Mirando Mrsić smatra da su, po Ustavu i hrvatskim zakonima, i priziv savjesti i pravo na prekid trudnoće u istoj razini.
- U Hrvatskoj se posljednjih godina dogodila epidemija priziva savjesti, posebno izražena kod specijalista ginekologije. Postoje bolnice u kojima žene ne mogu ostvariti pravo zajamčeno i zakonom i Ustavom jer su se svi ginekolozi pozvali na priziv savjesti. To je tiha opstrukcija provođenja zakona. Ministar zdravstva ne reagira, nego problem gura pod tepih, a žene koje odluče prekinuti trudnoću sve češće odlaze u slovenske Brežice – ističe Mrsić. On je u saborsku proceduru uputio prijedlog zakona koji cilja priziv savjesti urediti zakonom.

- Naš zakon ide za tim da zdravstvene ustanove imaju obavezu osigurati ženama pravo na prijevremeni prekid trudnoće. Izrijekom je navedena kazna od pola milijuna kuna za bolnicu koja to ne osigura. Zakonom je predviđeno i da kolege liječnici prilikom zaposlenja moraju dati izjavu imaju li ili ne priziv savjesti, kako bi se moglo prganizirati normalno funkcioniranje bolnice – napominje Mrsić. Naša namjera nije zabraniti, nego preciznije regulirati priziv savjesti, kako pod pritiskom konzervativnih mišljenja žene ne bi izgubile pravo na prekid trudnoće u zdravstvenoj ustanovi, zaključuje Mrsić.
Prijedlog zakona uvršten je u dnevni red saborske sjednice, no zastupnici o njemu još nisu raspravljali.
Premijeru Andreju Plenkoviću uoči europarlamentarnih izbora ne treba rasprava o ovom osjetljivom pitanju. Ne želi da ga Crkva ni katoličke udruge prozivaju da zagovara “kulturu smrti, niti da njegov HDZ pribijaju na stup srama jer pobačaj ne namjerava zabraniti.
Pa tu Pandorinu kutiju, bar za sada, očito ni ne želi otvarati.
 

25. travanj 2024 19:29