Surfajte do mile volje Besplatni Wi-Fi za preko 100 hrvatskih gradova i općina! Novac za uvođenje moderne infrastrukture stiže iz EU; Doznajte koja mjesta iz naše županije su na popisu

Surfajte do mile volje

Europska komisija danas je objavila rezultate drugog poziva na prijave za inicijativu WiFi4EU koji je trajao od 4. do 5. travnja.

3.400 općina dobit će vaučere pojedinačne vrijednosti od 15.000 eura za troškove ugradnje Wi-Fi pristupnih točaka na javnim mjestima, npr. u gradskim vijećnicama, javnim knjižnicama, muzejima, javnim parkovima i trgovima.

Ukupan proračun u tom pozivu iznosio je 51 milijun eura, a prijave su zaprimljene iz svih zemalja koje sudjeluju u programu, tj. iz država članica EU-a, Islanda i Norveške, javlja jutarnji.hr.

Zahvaljujući inicijativi, preko sto hrvatskih gradova će dobiti besplatni Wi-Fi u javnom prostoru među kojima su: Zagreb, Rijeka, Vinkovci, Opatija, Ilok, Metković, Makarska, Solin, Sinj, Vodice, Baška Voda, Sućuraj, Postira, Lastovo te mnogi drugi gradovi u mjesta. 

Besplatni Wi-Fi u Šibensko-kninskoj županiji, osim već spomenutih Vodica, dobit će Biskupiaj, Kistanje, Murter- Kornati, Rogoznica, Skradin i Unešić.

- Drago nam je što je odaziv općina na ovaj drugi poziv bio iznimno pozitivan. Primili smo više od 10.000 prijava. I dalje ćemo povezivati Europljane kako bismo im omogućili uživanje u svim prednostima jedinstvenog digitalnog tržišta - izjavila je povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Marija Gabriel.

U okviru poziva za sudjelovanje u inicijativi WiFi4EU bit će dostupno ukupno 9.000 vaučera.

Do kraja 2020. organizirat će se još dva poziva, od kojih jedan već ove godine. Inicijativa WiFi4EU dio je ambiciozne operacije izmjena propisa EU-a u području telekomunikacija koja obuhvaća nove mjere za ispunjavanje sve većih potreba Europljana za povezivošću i poticanje konkurentnosti Europe.

U okviru prvog poziva, objavljenog 2018., vaučer za WiFi4EU u vrijednosti od 15.000 eura dobilo je 2800 općina.

Naslovnica HrvatskaSvijet

Najčitanije