StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetaustrijanci nisu blagonakloni

U Bleiburg prvi put ne ide državni vrh: Počasni vod je razočaran, nadali su se Janrokoviću, no on šalje izaslanika, kaštelanskog HDZ-ovca

Piše Anita Belak-Krile
15. svibnja 2019. - 10:55
Jandroković je lani bio na komemoraciji

Prvi put otkad je Sabor pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu na nju neće doći nitko od troje najviših državnih dužnosnika. Dosad je naime, uvijek predsjednik Sabora dolazio na samu komemoraciju, a ovaj je put u subotu 18. svibnja odlučio poslati izaslanika, saborskog zastupnika Antu Sanadera (HDZ).

Dosad je bio i običaj da na komemoraciji prigodni govor održi predsjednik Sabora ili njegov izaslanik, lani se tako obratio Gordan Jandroković, a godinu ranije tadašnji predsjednik parlamenta Željko Reiner. Na pozornicu su se penjali i drugi političari, pa je tako na prošlogodišnjoj obljetnici govorio i Dragan Čović u to vrijeme član Predsjedništva BiH. Ove godine kako je već poznato nema političkih govora, ali organizatori iz Počasnog bleiburškog voda ipak su očekivali kako će u subotu doći Jandroković ili barem potpredsjednik Sabora Reiner.

Željko Reiner, koji je za vrijeme svog mandata predsjednika Sabora bio veliki zagovornik prijedloga da se vrati saborsko pokroviteljstvo nad Bleiburgom, što je i učinjeno, ove godine isto neće ići na komemoraciju. On je poručio kako u subotu ima drugih obveza, a iz Jandrokovićevog kabineta objašnjeno je kako će s parlamentarnim izaslanstvom u Austriju otići nekoliko dana ranije.

U četvrtak će tako Jandroković obići Macelj, Bleiburg i Tezno gdje će položiti vijence i odati počast žrtvama.

Premijeri nikad nisu bili na samoj misi, ali su ranije dolazili i polagali vijence jednako kao i predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović. Ona je i ove godine posjetila Macelj, Bleiburg i Hudu jamu i položila cvijeće. Uradila je to na dan obljetnice oslobođenja glavnog grada države od fašizma, te uoči Dana pobjede i Dana Europe što su joj antifašisti zamjerili.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković neće ovaj tjedan polagati vijence i paliti svijeće, on u subotu u Zagrebu čeka Angelu Merkel. Predsjednik HDZ-a je domaćin velikog predizbornog skupa EPP-a uoči izbora za Europski parlament, na koji stiže i njemačka kancelarka Angela Merkel kao i Manfred Weber, koji je nedavno i službeno započeo kampanju kao spitzenkandidat EPP-a za novog predsjednika Europske komisije. Većini HDZ-ovaca ići će na ovaj skup, a manji dio, među kojim će biti i Milijan Brkić otići će na Bleiburg.

Iz Banskih dvora su poručili da će Vlada i ove godine imati izaslanika na Lojbaškom polju, a tko će to biti, odlučit će danas. Lani je tamo bio ministar branitelja Tomo Medved, a očekuje se da će ići i ove godine. On jučer to nije mogao potvrditi ni demantirati jer službena odluka još nije bila donesena. Svog izaslanika poslat će i predsjednica države, također još nije poznato koga. Zadnji put predstavljao ju je ministar državne imovine Goran Marić.

Na subotnji skup blagonaklono ne gledaju lokalne austrijske vlasti i prvi je put okupljanje okarakterizirano kao javno, a ne kao vjersko. Austrijske vlasti sad ga mogu prekinuti u svakom trenutku, ako uoče nedozvoljene poruke ili obilježja.

24. travanj 2024 23:52