StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDobili gradski stan

'Zatočenik' Dino konačno će moći na ulicu: punih 15 godina mladić nije izašao vani jer ga roditelji nisu mogli nositi s trećeg kata u kolicima; Obitelj se napokon seli u prizemlje

14. svibnja 2019. - 13:31

Godinama je obrovačka opozicija optuživala tamošnjega gradonačelnika Antu Župana i njegove najbliže suradnike da uopće ne žive u Obrovcu nego u Zadru ili Kruševu, pa shodno tome i ne mogu shvatiti sve probleme s kojima se susreću stanovnici grada na Zrmanji. Pritom je Župan bezbroj puta prozivan i zbog toga što koristi gradski stan.

Obitelj Perica već 22 godine muku muči s krajnje neuvjetnim stambenim prostorom od 45 četvornih metara u kojemu Joso i Rajna Perica žive s 27-godišnjim sinom Dinom, teško bolesnim i nepokretnim mladićem koji gotovo 15 godina ne izlazi iz kuće zato što ga roditelji ne mogu nositi s trećeg kata u invalidskim kolicima. Dino boluje od cerebralne paralize.

Prije gotovo pet godina, gradonačelnik Ante Župan je obećao riješiti stambeno pitanje obitelji Perica i pronaći neki stan u prizemlju kako bi se koliko-toliko olakšao život teško bolesnom mladiću. Gradonačelnik je iselio iz stana od 90 četvornih metara koji je koristio te ga ostavio, kako je ustvrdio, nekoj višečlanoj obitelji s liste čekanja. Ali, prije pet-šest dana, Župan se uselio u manji gradski stan od 50 kvadrata. To je jedini gradski stan u toj zgradi, svi ostali su u vlasništvu države.

Igrom sudbine, u stan u prizemlju te iste zgrade uskoro bi, nakon više od 20 godina patnje, konačno trebala useliti i obitelj Perica.

– Godinama to traje i svaki put kad pomisliš da je sve gotovo, netko ti kaže "nedostaje još jedan papir". I tako, papir po papir, prođoše godine – govori Rajna Perica, ne želeći se prisjećati svih muka kroz koje je prošla.

Primjerice, da bi obitelj Perica s nepokretnim sinom uopće imala pravo na državni stan, trebalo je vratiti sredstva uložena u obnovu obiteljske kuće njezina supruga, čiji su roditelji bili "nositelji obnove", ali su dio obitelji bili i Rajna, Dino i Joso. Unatoč svemu, Rajna ne krije da im je Grad Obrovac izlazio ususret, pa je tih 15 tisuća kuna njihova "udjela“ u obnovi isplatio državi, a jednako tako nedavno je iz gradske blagajne obitelji Perica pokriven dug za struju.

– Sada su valjda svi dokumenti konačno predani i mi samo čekamo da iz Zagreba pošalju ključ. Iz Grada su prije nekoliko mjeseci govorili da možemo useliti, ali nije nam bilo zgodno, čekali smo da prođe sezona grijanja kako ne bi selili i sebe i drva. Doći će i ključ, nadam se da ćemo oko 1. lipnja biti u novom stanu – kaže Rajna.

Obitelj Perica se nada još nečemu: kako se radi o državnom a ne gradskom stanu, Perice očekuju da će, kao i neke druge obrovačke braniteljske obitelji, država darovnicom prepisati stan u njihovo vlasništvo i tako trajno riješiti njihovo "stambeno zbrinjavanje". Valjda ne fali još neki papir i valjda će "ključ stići iz Zagreba".

– Nadam se da je tako – optimistično zaključuje Rajna, a na primjedbu kako će uskoro živjeti u istoj zgradi s gradonačelnikom Županom, samo je veselo dobacila: Razvijat ćemo dobrosusjedske odnose!

'Nema više prepreka'

– Svi u Obrovcu znaju za probleme obitelji Perica, znaju to i u gradskoj upravi, koja im je u nekoliko navrata izlazila ususret pri rješavanju nekih problema. Problem je bio nedostatak odgovarajućega stambenog prostora jer je Pericama trebao stan u prizemlju, a mi smo išli u obnovu nekih starih derutnih zgrada u centru grada, pa se tek sada otvorio prostor da oni konačno usele. Znam koliko dugo čekaju i znam da im nije bilo lako, ali sada ne postoje nikakve prepreke – kazao nam je Slobodan Jurjević, dogradonačelnik Obrovca.

25. travanj 2024 18:55