StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet'Riknula' navigacija

Noćna drama dvojice jedriličara na divljem moru: vjetar ih desetak sati bacao od Korčule do Visa, veliki kruzer stigao upomoć i stvorio im 'zavjetrinu', a od sigurne smrti spasila ih je pomorska policija

13. svibnja 2019. - 16:52

Trojica djelatnika Postaje pomorske policije Split spasila su u nedjelju navečer dvojicu njemačkih državljanja od sigurne smrti.

Naime 53-godišnjak i 47 godišnjak su u nedjelju popodne svojom jedrilicom 'Call Sign' isplovili iz Hvara prema otoku Korčuli te su već doplovili na jednu nautičku milju do Vele Luke, kada su za njih počeli problemi na moru sa kojima se nisu mogli nositi.

Jedrilici sa njemačkom zastavom je otkazao motor pa je ostala bez pogona, a jak jugoistočni vjetar ju je vraćao natrag stalno je bacajući prema Visu. Cijelo vrijeme je padala jaka kiša, koja je poprilično dezorjentirala dvojicu Njemaca,a na jedrilici su 'riknuli' i navigacijski uređaji.

Sreća da je radila radio veza preko koje su Njemci došli u kontakt sa Obalnom radiopostajom Split koja je odmah obavijesitla Nacionalnu središnjicu za traganje i spašavanje na moru stacioniranu u Rijeci.

Oni su pak odmah obavijestili Lučku kapetaniju u Veloj Luci iz koje je krenulo plovilo u pomoć njemačkoj jedrilici, ali se ubrzo moralo vratiti u mjesto isplovljavanja zbog jakog nevremena.

Pored njemačke jedirilice je na poziv došao i jedan veliki kruzer koji se stacionirao pokraj nje, ali je zbog tehničkih performansi nije mogao uzeti u tegalj nego joj je do dolaska policije držao 'zavjetrinu' i sprječavao da je jak vjetar baca po moru kao Noinu arku.

Postaja pomorske policije Split čije je plovilo P-213 'Split' bilo stacionirano u Visu je dobila dojavu u nedjelju oko 20 sati da se odvija prava drama na 7.7 nautičkih milja jugoistočno od Visa i da osim njih nitko tehnički ne može pomoći Njemcima, iako je želja i volja svi prethodnih aktera bila neupitna.

Bilo je u cijeloj priči dosta i sreće jer je tročlana posada službenog policijskog plovila bila stacionirana baš u Visu, a ne naprimjer u Splitu,Trogiru ili Makarskoj odakle bi se trebali najahati valova da dođu na spasilačko odredište.

Kada su policajci došli na kritično mjesto pomogli su jedrilici i dvojici Njemaca da sigurno doplove do luke u Komiži, u koju su zajedno uplovili u 0.45 sati.

Zahvaljujući brzoj intervenciji policijskih službenika, njemački državljani, u dobi od 47 i 53 godine, nisu ozlijeđeni, niti je došlo do oštećenja jedrilice, a po dolasku u Komižu odbili su liječničku pomoć.

Kada sumiramo ovu priču, Njemci su desetak sati proveli na divljem moru gdje su ih morski valovi bacali gdje su i kako su stigli, a nesebično su im htjeli pomoći svi, ali im je zapravo najviše pomogla policija.

17. travanj 2024 01:37