StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVremenska prognoza

Severina je bila u pravu kada je pjevala 'Vidjela sam snijeg u maju...': Furešte će umjesto proljeća dočekati zima

12. svibnja 2019. - 10:38

A smijali smo se Severininu stihu "Vidjela sam snijeg u maju", što bi zvučalo kao neki hladni dan ledenog doba iz popularne serije "Igre prijestolja".

No, ovog maja svi smo ga vidjeli (barem na ekranu) jer su zabijelili planinski vrhovi, a čini se kako će padati i sljedećeg tjedna, premda smo već na polovici najugodnijeg mjeseca u godini! Uz to bit će još i još kiše, a i hladnoće; neki su već tri puta pokušavali uhvatiti koji dan više u kratkim rukavima, ali nikako.

- Ako nastavi ovakvo vrijeme, ostat ću bez drva sredinom srpnja, našalio se jedan pratitelj moje Facebook stranice o vrimenu. Međutim, nije za šalit se. Rekordne temperature u travnju stigle su na naplatu. Uskoro će furešti, a atmosfera ničim ne da naslutiti da je svibanj. U ovo vrijeme prošle godine su se vršile zadnje pripreme za ljeto i isprobavali kupaći kostimi, a što se to događa s vremenom ove godine? Nažalost, u Zagori je u ovom tjednu bilo i minusa, u Cetinskoj krajini se temperatura spustila dva stupnja ispod ništice, stradali su usjevi. Pogled na klimatološke analize otkriva kako su protekli dani bili neuobičajeno hladniji od prosjeka, a takvo će nam vrijeme uskoro, nakon prekrasne subote, ponovno u goste - najavljuje magistar šumarstva Ivan Šolić Šoki, 'Slobodnin' dežurni prognostičar izvanrednih meteoroloških stanja.

Izražen poremećaj

- Nestabilnostima se ne vidi kraja, u nedjelju stiže izražen poremećaj s kojom će do utorka u Dalmaciji pasti novih tridesetak litara kiše, a u Zagori će oborine biti i nešto obilnije. Zbog jakog i vrlo jakog juga biometeorološke prilike će posvuda u Dalmaciji biti loše. Oborine same po sebi i nisu vijest, ali jesu temperature osjetno niže od višegodišnjeg prosjeka. Početkom idućeg tjedna stiže nova injekcija hladnijeg zraka sa sjevera Europe u Hrvatsku s kojim će u drugom dijelu ponedjeljka ponovno zasnježiti u dalmatinskim planinama. Odmicanjem ciklone prema jugoistoku, zapuhat će vrlo jaka bura s olujnim udarima zbog koje bi na sjevernom Jadranu moglo biti i problema u prometu. Od srijede raskidanje naoblake i temperature primjerenije svibnju, što je svakako dobra vijest, ali budući da još nema signala za uspostavljanje jače anticiklone nad našim područjem, na potpunu stabilizaciju vremena u idućem tjednu nikako ne treba računati. Iako će se minimalne temperature u Zagori u prvoj polovici idućeg tjedna spustiti ispod 5 stupnjeva, do nove pojave mraza (na sreću) ne bi trebalo doći idućeg tjedna. Britanski prognostički model ECMWF ne signalizira u iduća dva-tri tjedna pozitivne anomalije temperature iz čega možemo izvesti zaključak da izraženijih razdoblja s pozitivnim odstupanjima od višegodišnjeg prosjeka u tom razdoblju ne bi trebalo biti. Zadnja dekada svibnja, prema dugoročnom materijalu, mogla bi biti i nešto sušnija od višegodišnjeg prosjeka - zaključuje Šolić.


Hladno tlo,
sjeme trune

Agrometeorolog Marko Vučetić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, potvrdio nam je kako je ovaj svibanj specifičan:
- Mjesec je počeo s neuobičajeno hladnim danima i velikim oborinama koje se nastavljaju i dalje, barem još desetak dana. Popriličan je problem s niskim temperaturama na kontinentu i u Dalmatinskoj zagori jer je tlo hladno i vlažno pa je moguće da istrune sjeme koje su poljoprivrednici posijali. Tko nije sijao, neka pričeka bolju prognozu! Snijeg na temperaturama od nula do jedan stupanj Celzijevih u gorskoj Hrvatskoj u ovo doba nije baš rijetkost, dogodi se, ali niske temperature na jugu jesu - objašnjava ugledni meteorolog.


Najstariji pamte
Narod o majskom mrazu

- Ne svlači zimski halj dok ne prođe misec maj
- Sveti Duje lipo vrime kuje
- Kad u svibnju mnogo siva, mudri seljak neka piva
- Doša Sveti Duv, nosi vriću muv, drugu vriću buv
- Duhovsko blato, lito bogato
- Daždi maj – blago nam, suvi maj – teško nam
- Suvi svibanj – gladna godina
- Hladan svibanj sino i vino daje
- Suv svibanj priti gladom i krstu i nekrstu

20. travanj 2024 13:25