StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTonino Picula

Nositelj liste SDP-a na izborima za Europski parlament u Šibeniku: Uz Španjolsku, Hrvatska drži začelje EU po iskorištenosti kohezijskih i sredstava strukturnih fondova

10. svibnja 2019. - 15:22

-Ovo su izbori na kojima građani daju ocjenu o minulom radu naših eurozastupnika u proteklom mandatu i svojim glasom utječu na definiranje pravca kretaja i budućnosti EU- izjavio je u Šibeniku Tonino Picula, nositelj SDP-ove liste za europske izbore, pozivajući birače da 26. svibnja izađu na izbore.

Picula smatra da su kolegica Biljana Borzan i on dobro branili boje SDP-a u prošlom mandatu u Europskom parlamentu što pokazuje, veli, da broj zastupnika neke političke opcije ne mora biti presudan, jer ako se uđe u EP s jasnom vizijom i iskustvom, moguće je i da dvoje zastupnika uspiju progurati neke bitne projekte.

Hrvatska očekuje daleko više od svojih zastupnika, smatra Picula, negoli se postiglo u mandatu 2014.- 2019., kada smo za tri postotna poena pali dolje. Neki za to optužuju Bruxelles, dodaje, ali mi u SDP-u želimo reći da nije problem u Bruxellesu nego u Zagrebu.

Naša Vlada- tvrdi SDP-ov nositelj liste- nije iskoristila mogućnosti koje su joj se pružile, ni europske fondove koji su joj bili na raspolaganju, pa smo danas na predzadnjem mjestu među državamo koje koriste izdašna sredstva europskih fondova, iako nam stoji na raspolaganju čak 10,6 milijardi eura. A mi smo,unatoč tim mogućnostima, uz Španjolsku, čvrsto na začelju po korištenju EU sredstava, s jedva 15 – 20 posto iskorištenosti.

-Ovo su po mnogočemu izuzetno važni izbori za EU, iako kao zajednica postoji već punih 40 godina, ali ove izbore dočekuje nikad podjeljenija- kazao je Picula. Ovo je vrijeme- dodao je- u kojem će se sučeliti pet različitih vizija i opcija budućnosti EU. Jedni su za status quo, da idemo dalje ovakvi kakvi smo; drugi EU vide isključivo kao zajedničko tržište, što je vizija Velike Britanije; treći govore o Europi više brzina; četvrti se zalažu za reduciranje ovlasti Europskih institucija. Tu je i Junckerova opcija federalizacije EU, a imamo i viziju francuskog predsjednika Macrona koji okreće leđa politici proširenja dok Europa ne riješi glavninu svojih problema. Ili Kurzova opcija koja težište stavlja na zaštitu građana EU i sugurnosni aspekt, zatim vizija populističke desnice koja ne želi ažuriranje, nego anuliranje EU.

Hrvatska je opcija, kaže Picula, vizija socijalne EU u kojoj će se odrediti minimalna nadnica kao princip saniranja nejednakosti između 512 milijuna građana EU. Mi zagovaramo, reći će, socijalnu osjetljivost u EU institucijama kako bi EU bila i u 21. stoljeću uspješan projekt.

Picula drži da anketama manje-više treba vjerovati, a u slučaju SDP-a one se poklapaju i sa stranačkim očekivanjima, dakle, tri mandata (dosad je SDP imao dva eurozastupnika), i pozdravlja odluku stranke da na izbore izađe samostalno.

22. travanj 2024 12:35