StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSpašeno i izgubljeno

Što se dogodilo s neprocjenjivim blagom katedrale Notre-Dame? Slavnu relikviju iz ognja je spasio svećenik, ali neke su nepovratno izgubljene...

Piše Jutarnji.hr
16. travnja 2019. - 20:07

Više od 400 vatrogasaca bilo je potrebno da se ukroti strašni požar koji je uništio krovište i srušio toranj gotičke katedrale Notre-Dame. Gašenje je sveukupno trajalo 14 sati otkako je uočen požar, a francuski istražitelji vjeruju da je izazvan slučajno.

Iako je požar nanio ogromnu štetu velebnoj građevini, stručna javnost ipak je odahnula nakon što je objavljeno da su njezina struktura i dva glavna tornja ipak sačuvane. To znači da će obnovu biti lakše provesti.

No, osim same zgrade, u katedrali se čuvalo i neprocjenjivo blago - relikvije i umjetnička djela. Jedno od njih, vijenac od trnja za koji se tvrdi da ga je Krist nosio na Golgoti, spasio je katolički svećenik Jean-Marc Fournier. On je ušao u katedralu zajedno s vatrogascima i spasio Presveti oltarski sakrament i "svetu krunu od trnja", objavio je jučer na Twitteru urednik katoličke televizije KTO Etienne Loraillere.Fournier je inače poznat i po tome što je tješio žrtve nakon terorističkog napada u dvorani Bataclan 2015. godine, a proveo je i sedam godina u Oružanim snagama Francuske, uključujući i jednu turu u Afganistanu.

No, osim slavne krune od trnja, 850-godišnja crkva Notre-Dame je "čuvala" i niz drugih, neprocjenjivih religijskih artefakata i umjetničkih djela, čiji puni popis možete vidjeti na ovom linku.

Odmah čim se požar razbuktao aktiviran je ranije pripremljeni plan za zaštitu blaga Notre-Dame, što je francuski ministar kulture Frank Riester potkrijepio fotografijom na Twitteru na kojoj se vidi kako ljudi odnose artefakte.

 - Zaposlenici ministarstva, uz pomoć osoblja nadbiskupa, vatrogasaca i sigurnosnih službi, evakuiraju umjetnine iz katedrale. One se premještaju na sigurno, rekao je Reister. Kasnije je objavljeno da će biti smještene u čuveni muzej Louvre.

Znatan dio relikvija i umjetničkih djela iz katedrale je spašen i premješten na sigurno, ali za neke od njih još uvijek nije jasno gdje se nalaze i u kakvom su stanju. Guardian je pripremio kratki presjek stanja najvažnijih predmeta iz katedrale.

Spašeni predmeti

Sveta kruna od trnja

Riječ je o jednoj od najpoznatijih relikvija ne samo katedrale Notre Dame, nego i cijele Francuske. U katedrali tvrde da je riječ o trnovoj kruni koju je Krist nosio tijekom križnog puta i raspeća, a kojom se posprdno impliciralo da je on "Kralj Židova".

Kruna potječe iz Jeruzalema, a u Francusku ju je donio kralj Luj IX koji je za nju izgradio posebnu kapelu. No, kasnije je ipak premještena u crkvu Notre-Dame. I dok su pojedini trnovi darovani nekim crkvama diljem svijeta, sama kruna u svojem kružnom obliku i dalje se čuvala u Notre-Dameu. Gradonačelnica Pariza još je u ponedjeljak potvrdio da je spašena iz crkve.

Velike orgulje

Glavni orguljaš katedrale Notre-Dame, Vincent Dubois, rekao je da velebne orgulje, koje imaju oko 8000 cijevi, nisu izgorjele u požaru. No, nije jasno u kakvom su stanju, niti da li se na njima može svirati. Orgulje su napravljene davne 1403. godine, ali su u narednima stoljećima nekoliko puta nadograđivane i obnavljane.

 - To je krhki instrument, naročito njegove cijevi. Nije izgorio, ali još ne znamo je li ga možda oštetila voda. Tako da ne znamo hoće li ih trebati restaurirati ili ne - rekao je službenik ministarstva kulture Bertrand de Feydeau.

Tunika svetog Luja

Riječ je o lanenoj tunici iz 13. stoljeća koja je navodno pripadala kralju Luju IX, istom onom koji je u Francusku donio ranije spomenutu krunu od trnja koju je navodno nosio Krist. Luj IX je sudjelovao u Sedmom križarskom pohodu pa 1270. izgubio život u narednom, Osmom križarskom pohodu. Kanoniziran je 1297. godine, a ostao je jedini francuski kralj koji je proglašen svecem. Gradonačelnica Pariza potvrdila je da je tunika spašena.

Dijelovi Kristova križa i sveti čavli

U Notre-Dame se čuvao i djelić drva za koji crkva tvrdi da je zapravo dio križa na kojem je raspet Krist. Osim toga, tu je i čavao s kojim su rimski vojnici navodno probili jednu Isusovu ruku (ili nogu). Francuski  mediji tvrde da je i jedno i drugo spašeno iz požara.

Tri rozete

Sve tri rozete, na zapadnoj, sjevernoj i južnoj strani crkve, preživjele su požar. To je u utorak rano ujutro potvrdio glasnogovornik katedrale André Finot, iako ih stručnjaci još nisu pregledali kako bi ustanovili postojanje neke skrivene štete.

Skulptura "Spuštanje s križa"

Skulptura Nicolasa Coustoa jedno je od najpoznatijih remek-djela katedrale te se nalazila na glavnom oltaru. Prema prvim fotografijama čini se da je uglavnom neoštećena, a čini se da se u njenoj blizini srušio dio svoda.

Artefakti i umjetnine čije stanje (još) nije poznato

I dok je velik broj relikvija i umjetnina iznesen iz crkve, i dalje nije poznato što je sve točno spašeno. Tako i dalje ne znamo sudbinu sljedećih djela.

Gospa i dijete

Čuvena skulptura poznata je i po nazivu Naša gospa od Pariza (kao i katedrala), a prikazuje Djevicu Mariju i Isusa. Nastala je u 14. stoljeću, a u katedrali se nalazi od 1818. godine. 

Skulptura svetog Dionizija

Riječ je o još jednom dijelu Nicolasa Coustoua iz 18. stoljeća, a prikazuje svetog Dionizija, zaštitnika Pariza.

Slika svetog Tome Akvinskog

Nastala u 17. stoljeću, slika je darovana katedrali 1974. godine, a prikazuje Tomu Akvinskog kako s ljudima pije iz vrela mudrosti.

Uništene relikvije

Zasad je potvrđeno da su uništene tri relikvije koje su bile u katedrali: odvojeni dio "svete krune od trnja", relikvija sv. Dionizija i relikvija svete Genoveve.

 

14. travanj 2024 11:37