StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetparižani im zapljeskali

Borba za neprocjenjiva umjetnička djela iz plamteće katedrale: vatrogasci, policija i svećenici risikirali živote da bi iz buktinje iznijeli artefakte, spasili su i relikviju koja ima posebno značenje

Piše PSD, JL
16. travnja 2019. - 13:55

Vatrogasci, policija i svećenici riskirali su sinoć i noćas svoje živote kako bi od vatrene buktinje spasili neprocjenjive povijesne artefakte i vjerske relikvije pariške katedrale Notre-Dame, piše Daily Mail.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo na Twitteru je zahvalila svima koji su reagirali na ovaj strašan požar i formirali ljudski lanac kako bi spasili nezamjenjive predmete unutar crkve, uključujući i relikt za kojeg katolici vjeruju da je kruna od trnja koja je stavljena na Isusovu glavu dok je umirao na križu.

Otac Fournier, kapelan pariških vatrogasaca rekao je novinarima da je sam ušao u goruću katedralu kako bi spasio Presveti oltarski sakrament i krunu od trnja, za koju se tvrdi da je stavljena na Isusovu glavu prije nego što je razapet, komad križa na kojem je navodno umro i čavao od raspeća.

Parižani su navijali za vatrogasne timove i pljeskali im dok su se vozili ulicama rano jutros.

Šesnaest brončanih kipova, koji su inače bili dio tornja koji se srušio tijekom požara, neoštećeni su zbog toga što su samo nekoliko dana prije ovog tragičnog događaja uklonjeni iz tornja u sklopu restauracije.

Zelenkasto sive statue koje predstavljaju 12 apostola i 4 evanđelista, restauratori su prije četiri dana spustili pomoću dizalica i odnijeli na obnovu, piše The Independent.

23. travanj 2024 10:47