StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGORI NOTRE-DAME

Iz Pariza se za 'Šibenski list' javila Jezerka Iva Petrinšak, nekadašnja kandidatkinja za Miss Hrvatske: 'Bila sam sto metara od Notre-Dame...'

16. travnja 2019. - 00:18

U čuvenoj pariškoj crkvi Notre-Dame, jednom od simbola francuske prijestolnice, u ponedjeljak je u poslijepodnevnim satima izbio požar. Urušilo se krovište i zvonik najposjećenijeg povijesnog spomenika u Europi.

Francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner rekao je da vatrogasci vjerojatno neće biti u mogućnosti spasiti katedralu Notre Dame. 

Uzrok požara zasad nije poznat, ali vatrogasci misle da bi mogao biti povezan s radovima na obnovi crkve. Kako javljaju francuski mediji, krov katedrale se urušio. Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vide se stupovi dima koji se uzdižu u zrak iznad 850-godišnje gotičke zgrade.

Oko 13 milijuna turista posjećuje Notre Dame svake godine, a ovih dana u Parizu boravi i Iva Petrinšak iz Jezera, koje se sjećamo s natjecanja za Miss Universe Hrvatske.

Iva nam se javila iz francuske metropole nakon što je svjedočila apokaliptičnim scenama u centru Pariza.

- Bila sam na pikniku na Seini, kad se pojavio čudan, gusti dim. Odjednom su krenule sirene. Policija, vatrogasci... Ljudi su se okupili na mostu i u nevjerici gledali što se zbiva. Bila sam sto metara udaljena od Notre-Dame. Užasan prizor - ispričala nam je na brzinu Iva.

O uzrocima požara se još nagađa, a evo što je Iva čula na licu mjesta:

- Izgleda da su u pitanju instalacije.

Iva je nakon toga otišla do stana, u kojemu je smještena. No, kao što je vidljivo na fotografijama, koje nam je poslala, požar je tolikog razmjera da je dim lako uočiti i kilometrima dalje.

- Čini se da još gori. No, dim je manji nego što je bio - zadnja je poruka koju nam je poslala. 

Policija je, inače, pozvala građane da izbjegavaju područje oko katedrale i olakšaju prolazak hitnih službi. Susjedne zgrade su evakuirane.

"Sve gori. Od krovišta neće ništa ostati". rekao je glasnogovornik katedrale Andre Finot, dok se u međuvremenu urušio jedan od zvonika čuvene crkve Notre-Dame.

16. travanj 2024 15:12