StoryEditorOCM
Hrvatska i svijeti USKOK je 'nabasao' na njegovo ime

Tko je dečko Sanaderove kćeri kojemu je Ježić, kako tvrdi, plaćao put, najam stana i poslovnog prostora u New Yorku: 'Upoznala sam ga na Akademiji. Privukao me jer je najbliže mom idealu savršenog muškarca. A i mom tati se sviđa...'

Piše Marina Karlović-Sabolić
12. travnja 2019. - 00:24

Robert Ježić ni sekunde nije izgledao zbunjen. Ni nakon što su ga na ročištu bivšem premijeru pitali gdje je nestalo pet milijuna eura, niti nakon što mu je sam Ivo Sanader prigovorio da on od čitave svote ništa nije dobio. Ježić je uzeo daha i mirnim glasom počeo nabrajati sve ono što je po Sanaderovom nalogu plaćao.

Ježić: Platio sam Sanaderu oko 250.000 eura za troškove dečka njegove kćeri u New Yorku, a sve smo pisali pod otvaranje našeg predstavništva

U nizu ručkova, večera i blindiranih BMW-a, posebno je za oko zapeo jedna „narudžba“ bivšeg premijera. Ježić je, naime, urbi e torbi objavio da je na Sanaderovo traženje 2010. godine platio 250 tisuća eura za troškove putovanja, najam stana i poslovnog prostora u New Yorku za dečka kćeri gospodina Sanadera. U poslovnim knjigama ovaj je ceh prikazao kao trošak projekta otvaranja predstavništva u New Yorku, a račun je podmirila Ježićeva tvrtka ABC Holding.

Nekadašnji direktor Dioakija, kojega je Sanader zadužio da pospremi milijunsku proviziju koju je dobio od mađarskog MOL-a za predaju upravljačkih prava nad INA-om – a koji je onda taj novac „zavrtio“ kroz svoje poslovno carstvo i do dana ga današnjeg nije vratio u državnu kasu - nije na suđenju imenovao nikog osim Sanadera. Nije rekao niti o kojoj se kćerki bivšeg premijera radi, niti o kojem je dečku riječ.

U New Yorku, koliko je poznato, živi Sanaderova starija kćer Petra. Nakon što je 2008. diplomirala na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu preselila se u SAD. Još tijekom studija bila je u vezi s glumcem Andrejem Dojkićem, koji je za ulogu Orfeja u predstavi „Euridice“ na Dubrovačkim ljetnim igrama dobio Rektorovu nagradu.

- Upoznala sam ga na Akademiji. Privuklo me to što je bio najbliže mojem idealu savršenog muškarca. A i mom tati se sviđa – objašnjavala je tada novinarima zaljubljena Petra Sanader.

Otkrivši pritom da je prvo željela studirati kriminalistiku, a onda na koncu ipak odabrala glumu. U to je doba njezin otac bio na vrhuncu svoje moći, pa su se njegovom obitelji puno više bavili tabloidi, nego kriminalisti. Obrat je uslijedio netom nakon što je 2009. Sanader sišao sa trona. I nakon što su krenule prve istrage o izvlačenju državnog novca u crne stranačke fondove i privatne džepove najviših dužnosnika HDZ-a.

Na Dojkićevo ime USKOK je nabasao tijekom istrage o tajnim Sanaderovim računima u inozemstvu. Američko ministarstvo domovinske sigurnosti tada je hrvatskim istražiteljima dostavilo podatke po kojima se iza tvrtke International Chemical Services Coporation koja je 1. rujna 2008. godine unajmila stan u poznatim Zeckendorf tornjevima u New Yorku, krije se ime Andreja Dojkića. Stan je na elitnoj lokaciji na Manhattanu, po svemu sudeći, bio unajmljen za mladi par.

U međuvremenu, Dojkić se vratio u Hrvatsku i, sudeći po vijestima objavljenim u novinama, upustio u vezu sa 22-godišnjom Hrvaticom libijskog porijekla koja je u to vrijeme radila u INA-i kao specijalistica za inozemne poslove.

Petra Sanader istražiteljima FBI-ja 2011. je pak navodno priznala da ne zarađuje ni centra te da joj je najam stana plaćen "preko treće osobe". Nije poznato je li tom prilikom spominjala ime Roberta Ježića ili svojeg tada već bivšeg dečka Andreja Dojkića.

Slobodna Dalmacija u četvrtak je pokušala doći do Dojkića i čuti njegovu stranu priče o plaćenim putovanjima i pokrenutim poslovnim prilikama u New Yorku. Glumac, međutim, nije odgovarao ni na naše telefonske pozive, niti na SMS poruke. Šteta, jer od njega bismo mogli čuti njegovu stranu priče. A možda i odgovor na pitanje je li to što govori Ježić istina, ili nije.

20. travanj 2024 03:22