StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnova generacija političara

Jedni ih zovu mladim lavovima, drugi Plenkovićevim dječjim vrtićem: prati ih glas karijerista, djece poznatih roditelja, kojima nisu strani luksuzni BMW-ovi, ni sav glamur visoke politike; Hoće li šef HDZ-a uspjeti s njima redizajnirati stranku?

Piše Marina Karlović-Sabolić
9. travnja 2019. - 11:36
Ante Bačić, Dragica Vranješ i Marko Milić dio su ekipe kojom Planeković želi redizajnirati HDZ

Jedni ih zovu mladim lavovima, drugi Plenkovićevim dječjim vrtićem. Neki od njih bili su premijerovi asistenti u Bruxellesu, drugi su se tek dokopali sveučilišne diplome. Gotovo svi imaju poznate i utjecajne roditelje. Rijetki među njima mogu se pohvaliti iskustvom u gospodarstvu. Plaće su mahom zarađivali što na državnim, što na briselskim jaslama.

Nisu im strani luksuzni BMW-i, ni sav glamur visoke politike. Prati ih glas karijerista, poslušnih birokrata i Plenkovićevim uzdanicama. Oni su nova generacija političara, mladih i ambicioznih pravnika i ekonomista s kojima premijer želi redizajnirati HDZ.

Splićanku Tenu Mišetić, zamjenicu predstojnika premijerovog Ureda, po mnogočemu se može svrstati u „zlatnu mladež“. Njezin otac Ivan, porijeklom iz Ljubuškog, bivši je direktor Croatia Airlinesa. Majka Ariane Bazale Mišetić, rodom iz Ploča, direktorica je u Hrvatskom telekomu. Tena je diplomu ekonomije stekla na Zagrebačkoj školi ekonomije i menagementa, privatnom fakultetu bivšeg HDZ-ovog ministra Đure Njavre. Tabloidi su o njoj dugo pisali kao o djevojci ponajboljeg hrvatskog košarkaša današnjice Bojana Bodganovića.

Vrata u visoku politiku otvorio joj je Plenković još u doba kada je imao mandat europarlamentarca, i kada mu je Tena Mišetić bila asistentica u njegovom uredu u Bruxellesu. Netom nakon što je postao hrvatski premijer imenovao ju je zamjenicom Davora Božinovića, tadašnjeg šefa svojeg ureda. Tu je, zapravo, krenuo njezin ozbiljniji politički uspon.

Tu je Tena prozvana „Plenkovićevom Biancom“ (sa jasnom aluzijom na Biancu Matković koja je u Sanaderovoj eri bila strah i trepet u Banskim dvorima). Tu ju je bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić napao da „svojim bičem postrojava ministre“ i svima „naređuje u ime državnog vrha“. Tu je kritizirana kao dirigentica ulizivačkih pitanja HDZ-ovim ministrima tijekom aktualnog saborskog prijepodneva. Tu je, naposlijetku, stekla status modne zvijezde vedrim odjevnim kombinacijama.

Uvijek elegantan je i Karlo Ressler, Plenkovićeva uzdanica koja je – uz popriličan zazor dijela svojih starijih stranačkih kolega - ovih dana promoviran u nositelja liste HDZ-a na europskim izborima. I tridesetgodišnji Ressler je radio u Plenkovićevom europarlamentarnom uredu. Danas je premijerov savjetnik. Govori tri strana jezika, magistar je prava s prosjekom 4,9, dio studija proveo je i na Sveučilištu u Sheffieldu, dovršava doktorat u Freiburgu i ima oči Bambija. No, sve mu to skupa nije pomoglo da rapidno avansira u HDZ-u koliko činjenica da je posinak utjecajnog Vladimira Šeksa. Ressler je napisao HDZ-ov predizborni program, izabran je za potpredsjednika mladeži europskih pučana i spremno ulazi u najveći izazov svoje kratke, ali intenzivne političke karijere.

I Marko Milić ima dobar obiteljski pedigre. On je sin poznatog TV novinara Gorana Milića. Stažirao je u Bruxellesu. Pogađate, kod Plenkovića. U Vladi je radio još kao student prava, a u kolovozu prošle godine, nakon što je diplomirao, imenovan je najmlađim glasnogovornikom neke vlade u EU.

U mlade nade HDZ-a definitivno se ubraja i Splićanin Ante Bačić, koji se „proslavio“ time što je Mostovca Miru Bulja u Saboru nazvao Čobaninom. Bačić se zbog svojih riječi brzo ispričao i sam priznao da je u Zagori čuvao obiteljsko stado ovaca.

On, doduše, nije bio asistent u Europskom parlamentu Plenkoviću, nego Dubravki Šuici, a svoju priliku dobio je nakon što je Damir Krstičević postao ministar obrane. Bačić je na svojem putu do hrvatskog parlamenta preskočio čak sedmero svojih kolega sa liste i, nakon što je Blaženko Boban izabran za splitsko-dalmatinskog župana, uskočio na Krstičevićevo mjesto. To je, valjda, presudno utjecalo i na glavni fokus Bačićevog angažmana u Saboru. Tijekom saborskog prijepodneva u pravilu postavlja servilna zastupnička pitanja upravo – Krstičeviću.

Makaranka Dragica Vranješ, kći HDZ-ovog načelnika Baške Vode i supruga HDZ-ovog dogradonačelnika Makarske stažirala je u EU parlamentu, kod aktualnog hrvatskog premijera. Danas u Saboru brani boje HDZ-a i napada medije kada se oni drznu zaviriti u njezine putne troškove.

U Klubu zastupnika HDZ-a društvo joj pravi Marijana Balić, Vukovarka kojoj je, kao desetogodišnjoj djevojčici, u ratu srpska vojska ubila oba roditelja. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu, radila u premijerovom uredu u Bruxellesu. Gdje bi se sada mogla vratiti kao – eurozastupnica.
 

27. travanj 2024 06:34