StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMa kakav narodnjački klub

Bandić zahtijeva javnu ispriku i poručuje da će "Europa" i dalje biti art-kino

7. travnja 2019. - 19:14

Kino Europa će nakon nužne rekonstrukcije ostati art kino, poručeno je u nedjelju iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, nakon jučerašnjih najava uprave tog poznatog zagrebačkog kina kako će zbog isteka ugovora o najmu i obveze vraćanja prostora Gradu, biti prisiljeni zatvoriti njegova vrata.
"Kino Europa će nakon nužne rekonstrukcije ostati art kino. Aktualnim najmoprimcima istekao je desetogodišnji najam, te su, u skladu sa istekom Ugovora uredno i u skladu sa Zakonom izviješteni od strane vlasnika, Grada Zagreba da 1.lipnja trebaju napustiti prostor. Za daljnje radove i osiguravanje fondovskog financiranja, osim vlasništva, nužan je i posjed prostora", stoji u priopćenju.

Grad Zagreb će, ističu, rekonstrukciju i nužne radove na sanaciji  zaštićenog  kulturnog dobra  izvršiti u najkraćem mogućem roku, nakon čega će kino Europa nastaviti s radom kao art kino na zadovoljstvo svih građana grada Zagreba i cijele kulturne javnosti.
Referiraju se, kažu, na "pokušaj manipulacije javnosti lažnim vijestima tzv. 'spinovima' od strane dosadašnjih najmoprimaca  kina Europa da Grad Zagreb planira u taj gradski prostor koji je zaštićeno kulturno dobro, nakon rekonstrukcije smjestiti narodnjački klub" kao i na otkazivanje ranije ugovorenog otvorenja  "Festivala tolerancije – JFF".
Naime, uprava kina i Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala (ZFF), nakon što su u petak dobili obavijest Grada Zagreba da im je istekao ugovor o najmu te da su u obvezi vraćanja prostora 1. lipnja, najavili su da će u nedjelju zatvoriti vrata Kina Europa.

"Pokušaj pritiska dosadašnjih najmoprimaca na vlasnika kina Europa Grad Zagreb, iznošenjem utuživih laži da će 'kino Europa odlukom Grada postati narodnjački klub' odbacujemo u cijelosti. Očekujemo odmah javnu ispriku i demanti od strane dosadašnjih najmoprimaca. U suprotnom ćemo protiv klevetnika podići tužbe i zatražiti odštetu zbog štete koja je nanesena Gradu namjernim širenjem lažnih vijesti", poručuje se iz Bandićevog ureda.
Lažna vijest o „narodnjačkom klubu“  trebala je, ističe se, poslužiti manipulaciji i mobiliziranju javnosti samo kako bi se izvršio pritisak da se na silu produži ugovor dosadašnjim najmoprimcima. Poziva se javnost  da "ne podliježe takvoj vulgarnoj i banalnoj manipulaciji temeljenoj na lažnim tvrdnjama. Ta jeftina i prozirna laž o „narodnjačkom klubu“ u kinu Europa nadilazi sve što je dosad viđeno u kategoriji 'fake news'".

Zbog štete koja je nanesena  „Festivalu tolerancije – JFF “ kojima je otkazano korištenje gradskog prostora kina Europa od dosadašnjih najmoprimaca zatražiti će, najavljuju u uredu gradonačelnika, nadoknadu  štete.
Festival je zbog te ucjenjivačke odluke dosadašnjih najmoprimaca morao biti preseljen u prostore kina SC-a neposredno prije otvorenja, čime je nanesena ogromna  reputacijska šteta organizatorima i Gradu Zagrebu kao domaćinu festivala u međunarodnoj i našoj javnosti, te stvoreni nepotrebni dodatni troškovi. Taj  čin svima jasno pokazuje o čemu se radi u ovom slučaju, stoji u priopćenju.

 

10. svibanj 2024 09:19