StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠETEBANDIJERE

Na listu za europski parlament HDZ je postavio čovjeka, koji je prije pet godina po njima s guštom 'pljucao'!?

Piše Marina Karlović-Sabolić
6. travnja 2019. - 21:55

Crveni SDP nas je svojom nesposobnošću dotukao, a plavi HDZ nas je pokrao, ustvrdio je Stjepan Ribić agitirajući te 2014. u kampanji za EU izbore za svoju tadašnju stranku, Glavašev HDSSB. Pljesak koji je dobio za te svoje riječi bio je prilično velik, što je ojekovječio i YouTube. Pravo oduševljenje izazvala je i Ribićeva poruka da su Hrvatsku plavi i crveni „bacili na koljena“. Jer, tvrdio je tada ovaj Osječanin, u Hrvatskoj je nezaposleno 400 tisuća ljudi, 100 tisuća se iz nje iselilo, 300 tisuća je pred deložacijom, a zemlja se srozana među 10 najgorih ekonomija na svijetu.

https://youtu.be/ef8YdHVyByo

I nikakav to problem ne bi bio da Ribićevo ime nije u petak navečer osvanulo na listi za EU parlament HDZ-a, stranke koju je prije pet godina tako zdušno i sa guštom pljucao. Ribića, inače dugogodišnjeg ravnatelja Županijske razvojne agencije u Osječko-baranjskoj županiji, na europsku listu svoje stranke stavio je premijer Andrej Plenković.

Ribić je inače rođen 1977., a u džepu ima diplome - jednu magistarsku, a drugu doktorsku - papinskog sveučilišta Gregoriana i Urbaniana.

Ribić je u Rimu studirao sistemsku filozofiju, no u političku orbitu nisu ga lansirale njegove diplome, nego veza sa HDSSB-om. Pogotovo nakon što ga je tadašnji Glavašev osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo imenovao šefom Regionalne razvojne agencije, sa zadatkom otvaranja ureda županije u Bruxellesu. Povod je bio više nego logičan: trebalo je iz Europske unije privući što više ulaganja, i tako posustalu slavonsku ekonomiju konašno staviti na vlastite noge.

On se hvalio da je povukao 200 miijuna eura, no dio medija je upozoravao da Ribićev ured u Bruxellesu nikada nije zaživio. Osim kao privremeni stambeni prostor za promatrača u EU parlamentu Boru Grubišića

Grubišić, išla je u to vrijeme kuloarska priča, za vrijeme svog jednogodišnjeg boravka u EU parlamentu jedno je vrijeme stanovao u uredu, a istovremeno uzimao troškove od EU parlamenta za svoj smještaj u skupim hotelima. Ta praksa trajala je sve dok, navodno, za nju nije u zatvoru u Mostaru saznao sam Branimir Glavaš. Koji je Grubišiću i naložio da se iseli iz prerdstavništva županije.

Ribić se u HDZ učlanio u travnju 2017. godine, a vijest o svojem transferu objavio je u Osijeku u prisustvu glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića.

- Da, mislio sam da je HDSSB ta stranka koja će se najbolje zalagati za Slavoniju i Baranju jer je imala dobar program, ali nakon 10 godina aktivnog članstva, zaključio sam da politika "Inati se, Slavonijo" nije donijela očekivane rezultate regiji, nego samo pojedincima. Od inata nema goreg zanata - obrazložio je tom prilikom Ribić.

17. travanj 2024 22:57