StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet'nismo znali'

Predsjednica ga pomilovala, a danas mu počinje suđenje za još jedno kazneno djelo, znatno teže od prvog: bivši suradnik HDZ-ova donatora na optuženičkoj klupi - zbog 13 milijuna kuna

Piše JL
18. ožujka 2019. - 09:42

Dok je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović krajem siječnja 2016. godine potpisivala pomilovanje za Danka Seitera, osuđenika za gospodarski kriminal s kojim je na optuženičkoj klupi sjedio karlovački poduzetnik i bogati donator njezine kampanje Nikola Hanžel, skriveno od očiju javnosti protiv Seitera se vodio i još traje istovrstan kazneni postupak po opisu kaznenog djela, a po počinjenoj materijalnoj šteti koja mu se stavlja na teret u milijunima - 12 puta teži, piše Jutarnji list.

Postavlja se pitanje je li tu važnu činjenicu predsjednica znala?

Podsjetimo, Županijski sud u Karlovcu je 2009. godine na po dvije godine osudio Seitera, te Miju Bursića i Sandu Cvitešić, bivše vodeće ljude Karlovačke banke (Kabe), te Ivana Butkovića, bivšeg direktora KA-BAH-a, bančine tvrtke kćeri, na godinu i pol zatvora, jer je Kaba otpisala poduzetniku Nikoli Hanželu 1,129 milijuna kuna kredita, te je otplatu preuzelo Kabino poduzeće KA-BAH (da bi osigurao sredstva za to KA-BAH je Walteru Wolfu prodao većinsko vlasništvo nad poduzećem za proizvodnju cipela KIO za 800.000 njemačkih maraka).

Osim osuđene četvorke, na optuženičkoj klupi bili su još i predsjednik uprave Kabe Vladimir Tvrdinić, koji je umro nekoliko dana prije izricanja kazne, te poduzetnik Hanžel, koji je oslobođen odgovornosti za poticanje na djelo, ali mu je naloženo da vrati novac. Vrhovni sud je kaznu osuđenicima prepolovio (u međuvremenu je umro i Butković), a ukinuo oslobađajuću presudu Hanželu, kojemu je u međuvremenu trebao započeti novi sudski postupak.

Karlovački pravnik Danko Seiter je prije Kabe bio zaposlenik Nikole Hanžela, a Hanžel je dugogodišnji HDZ-ov donator. Za predsjedničku kampanju Kolinde Grabar-Kitarović donirao je 197.500 kuna. Karlovačka govorkanja da su Hanželu tajni partneri u vlasništvu nad formalno njegovim hotelom Korana braća Zdravko i Zoran Mamić, koji su u nekoliko navrata obilazili radove na gradilištu, nikada nisu dokazana. Hanžel je, međutim, sa svojom “Lana grupom” prošle godine postao glavni sponzor GNK Dinama. Odlukom predsjednice zatvoreniku Danku Seiteru, osuđenom za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju na izrečenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, dodijeljeno je pomilovanje na način da se neizdržani dio izrečene kazne zatvora zamjenjuje uvjetnom osudom i neće se izvršiti ako osuđenik u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Obrazac kojim je Hanželi oprošteno više od milijun kuna, preslikan je u ovom drugom, još intrigantnijem “slučaju Seiter”. U njemu je potpuno ista ekipa iz Karlovačke banke oprostila iznos od 13,5 milijuna kuna poduzeću Zagrebdrvo Zdravka Pašalića, brata Ivića Pašalića, i to u vrijeme kada je Ivić bio jedan od najmoćnijih ljudi u državi (1997. i 1998. godina dizan kredit). Optužnicom Županijsko državno odvjetništvo Bursića, Cvitešić i Seitera tereti da su Pašaliću u pet navrata odobrili gotovo 29 milijuna kuna kredita. Pašalić je vratio tek oko dva milijuna kuna, da bi mu potom Karlovačka banka jednostavno otpisala 50 posto ostalih svojih potraživanja - 13.436,209,02 kn. Kao i u slučaju Hanžel, bankari su okrivljeni za kazneno djelo zloporabe položaja, a Pašalić za poticanje.

Međutim, taj predmet nevjerojatnim slijedom nikad nije došao u fazu suđenja, a sada sa sigurnošću možemo reći da i neće, jer će završiti u zastari, zaključujemo to nakon informacija prikupljenih na Vrhovnom sudu, Županijskom sudu u Karlovcu i karlovačkom tužiteljstvu.

Istragu protiv osumnjičenika karlovačko tužiteljstvo pokreće 2009. godine, a dvije godine kasnije, 29. travnja 2011. godine podiže optužnicu koju treba potvrditi Županijski sud, koji to nije učinio do danas. Prva sjednica njihova Optužnog vijeća održala se tek u veljači 2016. (tri tjedna od predsjedničina pomilovanja Seitera u slučaju Hanžel), te je promptno donijelo odluku o obustavi postupka. Tužiteljstvo se žali Vrhovnom sudu koji odluku poništava i vraća predmet na ponovno postupanje Županijskom sudu. Oni traže dopunu istrage od ŽDO-a, koji to čini i diže novu optužnicu u lipnju 2017. godine. Optužno vijeće u rujnu opet vraća predmet na dopunu, koja je napravljena i na njihov stol dolazi opet u studenom iste godine.

No, nakon svega Županijski sud u siječnju 2018. godine opet donosi odluku kojom obustavlja predmet. Tužitelji se žale, Vrhovni sud prihvaća žalbu i opet vraća predmet Županijskom sudu. Sud u kolovozu opet donosi rješenje o obustavi postupka. Mjesec kasnije tužitelji se opet žale. Vrhovnom sudu je sada očito već bilo dosta karlovačkog slučaja, pa, osim što prihvaćaju žalbu, sada i preinačuju prvostupanjsko rješenje i sami, mimo suda u Karlovcu, potvrđuju optužnicu. U obrazloženju navode da je pogrešan zaključak suda u Karlovcu kako nema elemenata kaznenog djela u ovom predmetu, odnosno da su se “preuranjeno i u fazi kada to nije dopušteno, upustili u analizu i ocjenu prikupljenih dokaza” argumentirajući to knjigovodstvenim vještačenjima iz kojih je vidljivo da banka u ovom slučaju nije postupala na uobičajeni način, jer bančina osiguranja nisu bila dovoljna za odobrene iznose i njihov siguran povrat, a nisu čak uknjižili založno pravo na nekretninu u vlasništvu korisnika kredita.

Predmet je tako tek krajem veljače došao na stol raspravne sutkinje Županijskog suda u Karlovcu Elme Kaleb Mamić. U predmetu koji se razvlači već 10 godina ona treba presuditi do 25. lipnja, jer će tada nastupiti zastara kaznenog progona. Ako znamo da bi u samo tri mjeseca morala odraditi čitavi dokazni postupak koji uključuje i vještačenja, a svaki opravdani nedolazak nekog od okrivljenika automatski znači i odgodu ročišta, bit će to - nemoguća misija. Prvu raspravu je zakazala za danas, ali je odmah došlo i do prve odgode, jer su odvjetnici zatražili izuzeće suda, sutkinje i tužitelja (o čemu se mora očitovati Vrhovni sud, Županijski sud, odnosno DORH) te tako svojim branjenicima osigurali još koji mjesec slobode prije zastare.

Je li, dakle, predsjednica znala i za drugi slučaj Seiter?

Iz njezina ureda kažu da u “izvješću Ministarstva pravosuđa na temelju kojeg je predsjednici predloženo pomilovanje nije bilo navedeno da se protiv njega vodi još jedan kazneni postupak za slično ili neko drugo kazneno djelo iz područja gospodarskog poslovanja. Slijedom svega toga Komisija je predložila predsjednici Republike i predsjednica je prihvatila argumente i donijela odluku”.

Pitali smo potom i Ministarstvo pravosuđa zašto nisu upozorili predsjednicu, no oni se vade dalje po vertikali - prebacujući lopticu na “penalnu ustanovu”, odnosno zatvor. Kažu, naime, da su krajem 2015. u Ured predsjednice dostavili izvješće povodom molbe za pomilovanje Danka Seitera sa svim tada relevantnim podacima, a u zatvorskom izvješću tada je bilo navedeno kako se protiv osuđenika, u tom trenutku, nije vodio kazneni postupak.

Čak i da nekim čudom okrivljeni stanu pred lice pravde te budu osuđeni, više od 13 milijuna kuna zauvijek je otišlo u vjetar - ili u nečiji džep, piše Jutarnji list.

Poduzeće Zagrebdrvo, naime, u međuvremenu je otišlo u stečaj, i to bez imovine, pa je stečajni postupak odmah i zatvoren. Na istom mjestu i u istim halama sada posluje poduzeće Mundus Viridis, koje se bavi preradom drva i proizvodnjom masivnih drvenih lijepljenih ploča, piljene građe, drvenih elemenata, peleta i ogrjevnog drva vlasnika Ivića Pašalića

18. travanj 2024 12:37