StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGovor mržnje

'To je najbolesnija stvar ikad': muškarac dobio otkaz zbog odvratnog komentara upućenog kćeri jedne od najbogatijih Hrvatica na Instagramu

Piše J. V.
14. ožujka 2019. - 11:02

O karakteru onih koji s lažnih profila na društvenim mrežama šalju uvredljive komentare ne treba mnogo pričati, jasno je sve. No kukavičluk je samo jedna od mana koje su u današnjem življenju "online" dobile prostor da se udobno smjeste i dodatno pojačaju.

Jer jedno je biti kukavica i vrijeđati anonimno, drugo je biti kukavica i vrijeđati sa svojeg profila koji je još uvijek daleko od ikakve ljudske interakcije "uživo", a nešto je sasvim udaljeno od svih tih kategorija prijetiti nekome smrću.

Ili istu priželjkivati, udarati po tipkovnici tako da sve frustracije iziđu van, pa se osobica koja je uvrede tako lako nanosila može osjetiti barem malo bitnijom, malo manje tužnom zbog nekog vlastitog problema.

A onda tek imamo govor mržnje koji se događa jer, eto, može se, i to bez ikakvih posljedica, pa neka malo... Umri, oboli, odvratan si, odvratna, srami se... Opcija je mnogo, razloga za frustracije još više.

No još uvijek će mnogi tolerirati, ne prijaviti i pustiti da se komentar izgubi u bespućima mreže. Govor mržnje može se prijaviti, korisnika u najmanju ruku blokirati, a priča koja je obišla svjetske medije potvrđuje da su ozbiljnije posljedice također uključene u igru.

Možda se situacija ne bi odigrala na ovaj način da u priču nije uključeno dijete. Tamara Ecclestone, kći Slavice Radić i jedna od najbogatijih "Hrvatica", po majci dakako, objavila je na Instagramu snimku svoje četverogodišnje kćeri Sophije koja uživa u pogledu kroz prozorčić aviona, da bi uskoro dobila poruku od jednog korisnika.

"Molim vas, srušite se", napisao je on, samo tako, a vjerojatno mu je trebalo manje od nekoliko sekunda za to. Poželio je djetetu smrt, sve pod maskom šale, obrazložio je kasnije Tamarin suprug Jay Rutland. A potom je i reagirao.

Sve se dogodilo krajem 2017., a nasljednica je tek sada za Daily Mail podijelila svoje iskustvo u razotkrivanju trola. Iako je navodno bila riječ o "šali", Rutland je shvatio situaciju vrlo ozbiljnom, kao i njegova supruga.

Pronašli su muškarca iza poruke, a isti je uskoro dobio otkaz. 

"Ovo s helikopterom bila je najbolesnija stvar ikad i to što je osoba na kraju dobila otkaz je dokaz da ponekad stvari ispadnu kako trebaju", izjavila je Tamara.

Polemika koja se potom razvila krenula je u smjeru povlaštenosti i primata koji neke osobe, poput Tamare, rođenjem imaju. Ali situacija je zapravo vrlo jednostavna. Ružna poruka mržnje upućena je nevinom djetetu, a osoba koja ju je uputila kažnjena je.

Ako će to značiti da će neki prije slanja komentara ipak promisliti o posljedicama, nije toliko loše.

25. travanj 2024 12:30