StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetza vikend toplo, a onda...

Jeste li spremni na značajnu promjenu vremena? Meteorologinja iz DHMZ-a otkrila dugoročnu prognozu za proljeće i ljeto

Piše PSD
8. ožujka 2019. - 10:17

U petak će u istočnoj Hrvatskoj biti promjenljivo oblačno, mjestimice uz kišu, pa i u obliku pljuskova, češćih u drugom dijelu dana. Povremeno će biti umjerenog jugozapadnjaka, uz najvišu temperaturu između 17 i 20 °C, piše HRT.

Iznadprosječno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, te promjenljivo, s povremenom mjestimičnom kišom. Puhat će umjeren, u gorju i jak jugozapadni vjetar.

Kiše, pa i u obliku pljuskova bit će povremeno i u gorskim krajevima te na sjevernom Jadranu, gdje će puhati umjeren i jak jugozapadnjak, uz obalu i jugo, tijekom dana u slabljenju. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 9 °C, na moru od 10 do 13 °C, a najviša dnevna između 13 i 17 °C.

I u Dalmaciji promjenljivo uz kišu, pa i pljuskove s grmljavinom. I dalje će biti vjetrovito uz jako, u početku i olujno jugo, te valovito, prema otvorenome i jače valovito more. Bit će relativno toplo, uz najvišu temperaturu zraka između 16 i 18 °C.

I na jugu Hrvatske će još puhati jako i olujno jugo, osobito u prvom dijelu dana, a prema večeri će slabjeti. Bit će djelomice sunčano, a kiše, pa i pljuskova s grmljavinom bit će uglavnom prema večeri i u noći. Jutarnja temperatura između 11 i 15 °C, a najviša dnevna oko 17 °C.

I sljedećih dana promjenljivo, za vikend još toplo, zatim...

Za vikend na kopnu djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i iznadprosječno toplo. Mjestimične kiše bit će uglavnom u subotu. Potkraj nedjelje i u noći na ponedjeljak porast naoblake uz kišu, a uz zahladnjenje u ponedjeljak u gorju može biti i snijega. Puhat će jugozapadnjak, u ponedjeljak sjeveroistočnjak. U nastavku novoga tjedna stabilnije nego u ponedjeljak, s temperaturom primjerenom dobu godine.

Na Jadranu će u subotu kiše i grmljavine biti uglavnom u Dalmaciji, a u nedjelju djelomice sunčano. U ponedjeljak jače naoblačenje uz kišu, često i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom te padom temperature zraka. Od utorka sunčanije i uglavnom suho. Nakon jugozapadnjaka i juga, početkom novoga tjedna zapuhat će umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar.

Dugoročna prognoza

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, otkrila je gostujući na HRT-u najnoviju dugoročnu prognozu - i za proljeće i za ljeto! 

Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina - i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. 

Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo ljeto bilo u Australiji, piše HRT.

19. travanj 2024 12:27