StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetprošli tjedan pet provala

'Ja sam branitelj, a bravu sam obio jer su mi Ministarstvu rekli da mogu tu doći': zaredale su se provale u državne stanove, vraćamo li se u devedesete?!

Piše JL
7. ožujka 2019. - 13:06

Ministarstvo državne imovine (MIDIM) samo u posljednjih tjedan dana zabilježilo je provale u čak tri državna stana i poslovni prostor u središtu Zagreba i jedan stan u Novom Vinodolskom, doznaje Jutarnji list, a svi stanovi su zbog brze intervencije policije i djelatnika ministarstva brzo vraćeni u posjed državi.

Posebno je zanimljiv slučaj provale u stan od 41 četvorni metar u zagrebačkoj Medulićevoj ulici 14/7 na prvom katu zgrade.

Tamo je, naime, prema svjedočenju susjeda, ovaj utorak provalila osoba koja se predstavljala kao branitelj uz obrazloženje da su mu u Ministarstvu hrvatskih branitelja rekli da ima na to pravo.

Posebno je zanimljiv slučaj provale u stan od 41 četvorni metar u zagrebačkoj Medulićevoj ulici 14/7 na prvom katu zgrade.

Tamo je, naime, prema svjedočenju susjeda, ovaj utorak provalila osoba koja se predstavljala kao branitelj uz obrazloženje da su mu u Ministarstvu hrvatskih branitelja rekli da ima na to pravo.

No, vlasnica tvrtke Snježana Topić tvrdi da nikad nije bila u posjedu tog stana, nego da je samo ugradila vrata u otvor koji postoji na svim etažama zgrade i nije ga ona napravila. Ta dva stana, objašnjava, nekad su bila jedan prostor, a podijeljen je u dva kad je vlasnici vraćena oduzeta imovina, a državi je ostao drugi stan. Ona je, kaže, od te gospođe kupila stan, u kojem sada ima ured, i legalno želi kupiti i drugi stan ako ga država ponudi na natječaju.

- Samo sam ugradila jedna vrata, koja ću maknuti istog trena ako je to problem. Još prije godinu dana dala sam zahtjev za kupnju stana i, ako bude natječaj, ja ću se javiti i kupiti stan. Nisam ušla u posjed, nisam ništa ukrala, samo sam stavila vrata koja su i prije postojala - tvrdi Snježana Topić, koja sumnja da je netko drugi provalio u taj stan jer se čuje “šuškanje”.

U ponedjeljak je provaljeno i u stan na adresi Crnatkova 6. MIDIM je zaprimio dojavu I. policijske postaje Zagreb, a provalnici su uspješno privedeni, obavljen je očevid, napravljena zamjena brave te su službenici MIDIM-a stavili službene naljepnice i sve osigurali trakama i pečatom.

Jedna je provala, kako piše Jutarnji list, zabilježena i u nedjelju, u stan u Novom Vinodolskom na adresi Krmpotska 3, a sumnja se da je riječ o recidivistu. Na susjedovu dojavu djelatnici MIDIM-a obratili su se policiji u Crikvenici koja je izašla na teren te prilikom očevida nije nikoga zatekla, ali je zabilježila da se u tom stanu nalaze stvari nepoznate osobe te da su ulazna vrata otvorena.

Službenici MIDIM-a pozvali su stolara, privremeno zatvorili vrata, stavili službene naljepnice i sve osigurali trakama.

Prošli je petak pak provaljeno i u jedan poslovni prostor na Trgu bana Jelačića 7 - Pod zidom 8, površine 131,46 četvornih metara na 4. katu, a susjedi sumnjaju da je riječ o narkomanima. Odmah po dojavi službenici su izašli na teren, no nisu nikoga zatekli, a u stanu su pronađene stvari nepoznate osobe i vrata su bila otvorena.

Useliš u tuđe i miran si dvanaest godina?! U Hrvatskoj žive deseci tisuća ilegalnih stanara, vojni stanovi bili su jedna od omiljenih meta, evo koliko ih je 'zauzeto' u Splitu

'Važno je da se vidi da brzo reagiramo'

- Otimanje imovine bila je institucionalna i legitimna praksa u komunizmu, a u samostalnoj Hrvatskoj, iako bez legitimiteta, ta se praksa nastavila uz zatvorene institucionalne oči. Ali sve ima svoje vrijeme. Tako je i vrijeme zatvorenih institucionalnih očiju prošlo.

Ove promptne reakcije Ministarstva su potvrda tomu. Svaku dojavu o provalama prihvaćamo kao znak povjerenja u Ministarstvo, a zahvaljujući suradnji s policijom, provalnici ne završavaju u stanovima, nego tamo gdje im je mjesto. Znat ćemo i ubuduće zaštititi državnu imovinu od svih tih nasilnika i otimača - poručuje ministar državne imovine Goran Marić.

19. travanj 2024 01:39