StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetosam zahtjeva

'Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!': počeo veliki prosvjed HND-a protiv cenzure

2. ožujka 2019. - 13:28

Pod sloganom "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!" ispred Novinarskog doma u subotu je oko podneva počeo je prosvjed u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND), čiji je cilj osam zahtjeva protiv cenzure dostaviti Ministarstvu kulture i Vladi.

Novinari, među ostalim, zahtijevaju da se prekine zlouporaba sudskih tužbi, da se zakonski zaštite novinari koji upozoravaju na pritiske kojima su izloženi, depolitizira Vijeće za elektroničke medije, razriješi vodstvo Hrvatske radiotelevizije i hitno izmijeni Zakon o HRT-u.

Osim toga, u HND-ovim zahtjevima su i osiguranje provedbe Zakona o medijima i provedba statuta medija, onemogućavanje lokalnim šerifima da uzurpiraju medije, pronalaženje i procesuiranje napadača na novinare te uvođenje javnih potpora za kvalitetno novinarstvo.

"Novinari izlaze na ulicu pritisnuti golemim brojem sudskih tužbi protiv novinara i medija, kojih je u ovom času više od 1160, političkim pritiscima i pritiscima oglašivača, prijetnjama novinarima, ugrožavanjem profesionalnih prava i standarda, nepoštivanjem medijskih zakona i izostankom ozbiljne medijske politike", ističu u HND-u.

Najavljeni prosvjed uslijedio je nakon što je sredinom veljače više od trideset udruga civilnog društva pokrenulo dvotjedni bojkot HRT-a, te su najavili kako neće sudjelovati u programu javne radiotelevizije pojavljivanjem u studiju ni davanjem izjava, a sve u znak podrške tuženim novinarima i medijima.

Prosvjednici se još okupljaju ispred Novinarskog doma, nakon čega bi se trebali okupiti pred Ministarstvom kulture te se u potom u koloni uputiti prema Markovu trgu.

17. travanj 2024 01:46