StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHRVATICA U SIRIJSKOM KOŠMARU

S Dorom je i njezina petogodišnja kćerkica! Novinar 'Slobodne' koji je prvi ušao u trag mladoj Imoćanki u Siriji donosi nove detalje oko njenog misterioznog nestanka i života s džihadistima

2. ožujka 2019. - 10:52

– Osvojili smo ga. Znate, uvijek čujete da je osvojeno 90, 92 posto kalifata u Siriji. Sada je to sto posto, sto posto kalifata – pohvalio se američki predsjednik Donald Trump na Aljasci, u pauzi putovanja iz Hanoija u Washington..

To bi značilo da je pod kontrolom Amerikanaca i njima odanih lokalnih saveznika u Siriji i selo Baguz, posljednje uporište ISIL-ovaca. Tih nekoliko kilometara četvornih prostora u fokus hrvatske javnosti dospjelo je nakon što je Slobodna Dalmacija dobila potvrdu iz prve ruke da je u njemu prije 20-ak dana boravila Dora Bilić, 32-godišnja Zagrepčanka imotskih korijena, koja se prije sedam godina pridružila Islamskoj državi. Tamo ju je vidjela jedna od bosansko-hercegovačkih državljanki, koja je i sama prošla put poput Dore.

Da, međutim, Baguz još nije oslobođen, Trumpa je demantirao sam zapovjednik Arapsko-kurdske koalicije (SDF) Mazloum Kobani.

– Mi ćemo potpunu pobjedu nad Islamskom državom proglasiti za oko tjedan dana – poručio je Kobani.

Do tada na snazi ostaje ultimatum ISIL-ovcima u Baguzu od 9. veljače da se predaju ili će sve raspoloživo oružje biti usmjereno na njih. Inače, press stranice SDF-a pune su vijesti o njihovim oslobođenim borcima koje su u Baguzu držali islamisti. To govori da između dviju strana postoji kontakt i da se nastoje izbjeći novi gubici. Uostalom, zahvaljujući toj vezi do sada je u kampove pod nadzorom kurdskih snaga prebačeno 15 tisuća žena i djece, bivših i aktivnih boraca IS-a.

Novinar 'Slobodne Dalmacije' prvi nakon punih pet godina ušao u trag Dori Bilić: mlada Imoćanka koja je pobjegla s džihadistima nalazi se u Siriji, u posljednjem ISIL-ovu uporištu!

Preko SDF-ove press službe pokušali smo doznati je li u posljednja tri tjedna istu rutu prošla i Hrvatica Dora Bilić. Do zaključenja ovog izdanja nismo dobili njihov odgovor. O njoj se još nisu oglasili ni hrvatski službeni organi, od kojih je obitelj Bilić prije dva dana zatražila konzularnu i svaku drugu pomoć oko njezina povratka u domovinu.

Novi detalj u ovoj priči jest svakako informacija da je s Dorom njezina kći. Riječ je o djetetu starom između pet i šest godina, koje je dobila u braku sa Senadom Avdićem zvanim Čađo. Njih dvoje upoznali su se u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči kod Brčkog u BiH. Tamo je Dora dospjela nakon što je u Londonu završila prestižnu školu za fizijatriju i udala se pa ubrzo razvela od jednog britanskog državljanina, s kojim je i prešla na islam.

Avdić je prethodno bio oženjen i imao dvoje djece. Ostavio ih je i zajedno s Dorom preko posrednika u Sandžaku i Turskoj završio 2012. godine u Siriji u redovima ISIL-a. U prvim godinama po dolasku u kalifat živjeli su u Raki, u to vrijeme prijestolnici Islamske države. Kada je Raka bombardirana 2014. godine, Dora je ranjena, a navodno i njezin suprug. Tom informacijom raspolagale su i hrvatske sigurnosne službe, što im je donedavno bio jedini trag o ovoj danas 32-godišnjoj hrvatskoj državljanki.

Obitelj Imoćanke koja se nalazi u posljednjem ISIL-ovu uporištu: Dora na nas uvijek može računati. Da će biti nezgodno s obzirom na okolinu, to nitko ne dvoji...

Kako smo jučer uspjeli rekonstruirati, Dora Bilić se nakon oslobađanja Rake zajedno s tisućama ISIL-ovaca i njihovih obitelji preselila u Al-Mayadin, grad u istočnoj Siriji i na obalama Eufrata, koji je postao nova prijestolnica kalifata. Kada je Al-Mayadin nakon višemjesečnih borbi i bombardiranja potkraj 2017. godine dospio u ruke sirijske vojske, Dora je krenula prema Baguzu.

U međuvremenu je poginuo njezin drugi suprug, Senad Avdić, i to navodno u borbama u obližnjem Iraku. Dora je nastavila živjeti s kćerkicom i nije se više udavala. Družila se mahom sa suprugama šehida iz BiH i s Balkana, u čijoj je blizini i živjela.
Jedna od njih je Doru vidjela prije 20 dana u Baguzu. Ona se uspjela prebaciti do kurdskog kampa i uz pomoći obitelji sada se pokušava domoći rodne BiH.

20. travanj 2024 14:37