StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOdvjetnik Frane Lučića uzvratio DORH-u

Država nije kriva?! Jedino ako Kornati nisu u Hrvatskoj...

1. ožujka 2019. - 10:32

Ogorčen činom javne objave žalbe zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva na nepravomoćnu presudu Općinskog radnog suda u Zagrebu kojom je DORH osporio odgovornost države za stradavanje Frane Lučića u gašenju požara na Kornatu, a s tim u vezi i obvezu namirenja odštete od 1,75 milijuna kuna uvećane za kamate i troškove, jedini preživjeli vatrogasac uzvratio je objavom žalbe svog odvjetnika Šime Savića na Facebooku.

Time je samo "dolio ulje na vatru" ionako "nabrijane" javnosti koja s nimalo odobravanja prati najavu nove epizode pravosudne "trakavice" u predmetu Lučić. Korisnici popularne društvene mreže stradalom su Tišnjaninu masovno izrazili potporu i ohrabrili ga da ustraje u pravednim zahtjevima za pripadajućom odštetom, no pri tom nisu štedjeli kritika kompletnog pravosudnog sustava koji je dopustio da se više od desetljeća vatrogasca povlači po raspravnim dvoranama "od nemila do nedraga".

 

 

- Kako je moguće da ODO u žalbi poistovjećuje vatrogastvo s razminiranjem i stradavanje vatrogasca sa stradavanjem pirotehničara, pozivajući se na neku presudu Vrhovnog suda?! Znači li to da je nakon izbijanja požara na Kornatima trebao biti raspisan javni poziv za najpovoljnijeg izvođača radova gašenja i da se u akciju moralo krenuti tek kad se izabere najjeftinija ponuda nekog DVD-a ili JVP-a – samo je jedan od brojnih komentara kojim je popraćena Lučićeva objava.

Na osam stranica žalbe koju je odvjetnik Savić uputio višem sudu kako bi u drugom stupnju uspio u nakani da svojoj stranci osigura i (nepravomoćnom presudom) osporeni dio glavnice, zateznih kamata i troškova postupka, inače, Lučićev se punomoćnik ne referira samo na pravne temelje svog traženja, već i na žalbene navode zagrebačkog ODO-a.

U prvom dijelu žalbe, naime, Savić podsjeća na to da je medicinskom dokumentacijom, nalazima i mišljenjima vještaka nedvojbeno utvrđeno da je Frane Lučić u kornatskoj tragediji zadobio opekline najtežeg stupnja, da mu je izgorjelo gotovo 90 posto površine tijela, da je izgubio sve prste na rukama i nogama te da je, zbog povreda, pretrpio tridesetak operativnih zahvata.

U drugom, pak, dijelu obraćanja drugostupanjskom sudu izražava iznenađenje što je država, posredstvom Državnog odvjetništva, uopće uložila žalbu na presudu i osporila odgovornost u ovom predmetu. Najprije stoga što je to suprotno uputi Županijskog suda u Zagrebu, a onda i zato što odredbe Zakona o sustavu državne uprave, na kojega se Odvjetništvo materijalno pravno poziva, nemaju, stajališta je Savić, nikakve veze s predmetom spora.

Odvjetnik osim toga drži da je žalba ODO-a, kojom se uporno odbija priznati i isplatiti pripadajuću naknadu Lučiću bila "posebno nepotrebna zbog iznosa kamata koje već premašuju glavnicu".

Koncizno i taksativno, osvrnuo se Lučićev punomoćnik u žalbi i na nedvojbeno utvrđene činjenice i materijalno-pravne odredbe koje su, po njemu, odlučne za predmet spora. Naglašava tako da je Lučić kao vatrogasac bio angažiran na gašenju požara u NP "Kornati", u kojem je njegovih 12 kolega smrtno stradalo ili zadobilo za život opasne ozljede od kojih su kasnije preminuli, a on jedini pukom slučajnošću i srećom ostao na životu. Napominje da svakim NP-om, pa tako i NP-om Kornati upravlja država te da su u akciji gašenja sudjelovale i zračne snage uz zapovijedanje Glavnog vatrogasnog zapovjednika RH, njegovih pomoćnika, odnosno zamjenika, što također implicira uključenost državnog sustava.

 

 

Sve su te teze u žalbi obrazložene zakonskom osnovom ili iskazima svjedoka na prethodnim ročištima, među njima i Dražena Slavice, bivšeg šibensko-kninskog županijskog vatrogasnog zapovjednika, i Tomislava Vuke, tadašnjeg pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika. Razvidno je, poentira Savić, da su u akciji spašavanja u NP Kornati sudjelovale zračne snage RH, da su avioni i helikopteri u vlasništvu RH, da su piloti djelatnici MORH-a, te da je angažiranje zračnih snaga morao odobriti glavni vatrogasni zapovjednik ili njegov punomoćnik. Uvjeren je da je u ovom slučaju nedvojbena objektivna odgovornost države.

Frani Lučiću su, po nalazima liječnika i vještaka, trajno oštećeni gotovo svi organi, a pogotovo pluća. Ovisan je o tuđoj pomoći i njezi, posebnim medikamentima i medicinskim preparatima, a životne aktivnosti smanjene su mu za čak 95 posto.


PRIJEDLOZI S FEJSA
A da tražimo od EU-fondova?

Neki od komentara na Facebooku:
- Ako mi na radom mistu eksplodira laptop i završim na intenzivnoj, oću li tužiti firmu ili proizvođača laptopa? Ispada da bi se najprije triba baviti dokazivanjem ko je i kada proizveja laptop, koje su mu specifikacije, ko ga je sastavlja i rastavlja, pa njih zvat za svjedoke. Ta se ista nenormalna logika primjenjuje u ovom slučaju odštete Frani Lučiću.
- Nacionalni park Kornati je nacionalni samo kad triba naplatit ulaznicu, a kad triba platit odštetu, onda je murterski i tišnjanski.
- Za koji misec će kamata narast za još 300 iljada. Kako bi bilo da odštetu Frani apliciramo na EU fondove ka primjer europskom pravosuđu kako ne triba radit?


MINISTAR BOŠNJAKOVIĆ
Dogovor za tjedan - dva

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u četvrtak novinarima kako očekuje da bi se za tjedan - dva mogao postići dogovor oko nagodbe s Franom Lučićem, jedinim preživjelim vatrogascem iz kornatske tragedije, koji već godinama od države traži naknadu štete.
Nakon što je jučer potvrđeno da će Državno odvjetništvo (DORH) slijedom dogovora u Vladi pokušati postići s Lučićem pravičnu nagodbu, novinari su pitali ministra pravosuđa je li dozvoljeno da se tako nešto dogovara s glavnim državnim odvjetnikom.
Odgovorio je da se tu ne radi o ugrozi neovisnosti, objasnivši da Vlada i Republika Hrvatska imaju pravo sudjelovati u tome ako će država plaćati obvezu prema Frani Lučiću.
Bošnjaković se složio s novinarima da taj slučaj predugo traje, a upitan kad bi se mogao postići dogovor, kazao je da očekuje da će se "u idućih tjedan - dva te stvari izregulirati".

18. travanj 2024 14:46