StoryEditorOCM

Ministar pravosuđa očekuje dogovor o nagodbi s Lučićem za tjedan - dva; Vlada spremna financijski pokriti namirivanje odštete

28. veljače 2019. - 13:04

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u četvrtak novinarima kako očekuje da bi se za tjedan - dva mogao postići dogovor oko nagodbe s Franom Lučićem, jedinim preživjelim vatrogascem iz kornatske tragedije, koji već godinama od države traži naknadu štete.

Nakon što je jučer potvrđeno da će Državno odvjetništvo (DORH) slijedom dogovora u Vladi pokušati postići s Lučićem pravičnu nagodbu, novinari su pitali ministra pravosuđa je li dozvoljeno da se tako nešto dogovara s glavnim državnim odvjetnikom.

Odgovorio je kako se tu ne radi o ugrozi neovisnosti, objasnivši da Vlada i Republika Hrvatska imaju pravo sudjelovati u tome ako će država plaćati obvezu prema Frani Lučiću.

Bošnjaković se složio s novinarima da taj slučaj predugo traje, a upitan kad bi se mogao postići dogovor kazao je kako očekuje da će se "u idućih tjedan - dva te stvari izregulirati".

Taj je sudski spor dosta kompliciran, kazao je,no sada bi DORH trebao obaviti razgovore sa svim dionicima i napraviti model nagodbe koji će biti upućen Vladi na davanje suglasnosti.

Vlada je u srijedu potvrdila da će Državno odvjetništvo pokušati postići pravičnu nagodbu s Lučićem, nakon što je održan sastanak premijera Andreja Plenkovića i Bošnjakovića s glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelinićem.

Vlada spremna financijski pokriti namirivanje odštete Lučiću

Glasnogovornik Vlade Marko Milić rekao je Hini kako je Vlada pokazala spremnost da financijski pokrije namirivanje odštete u slučaju da se postigne nagodba između nadležnog državnog odvjetništva i Lučićeva odvjetničkog tima.

DORH će slijedom toga pristupiti Lučićevu odvjetničkom timu radi mogućeg postizanja pravične nagodbe, koja će pružiti zadovoljštinu za Lučića, a da pritom država pokaže ozbiljnost i odgovornost kako bi se konačno priveo kraju taj slučaj koji traje dugi niz godina, rekao je Milić. Napomenuo je da će DORH tome pristupiti u funkciji zastupnika države u građanskim predmetima.

Jedini preživjeli vatrogasac iz kornatske tragedije početkom veljače djelomično je dobio spor radi naknade štete protiv Šibenika i Hrvatske koji su mu, prema nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Općinskog radnog suda, dužni isplatiti 1,75 milijun kuna i uz to nadoknaditi dosadašnje i buduće troškove tuđe pomoći i njege, izgubljene zarade te poboljšane prehrane.

Lučić je spor dobio nakon više od dvanaest godina od tragedije u kojoj je tijekom rutinske intervencije gašenja požara na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, dok je on preživio s višestrukim ozljedama.

Na nepravomoćnu presudu Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je žalbu zbog "bitne povrede odredaba parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te pogrešne primjene materijalnog prava u nepravomoćnoj presudi".

Zbog toga su vatrogasci tišnjanskog DVD-a 19. veljače prosvjedovali na magistrali u Tisnom tražeći da država odustane od žalbe na nepravomoćnu presudu i podnese trošak naknade zbog Lučićevih teških ozljeda.

18. travanj 2024 12:05