StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpotvrđeno na službeničkom sudu

U cijeloj prošloj godini otkaz u državnoj službi dobio je jedan jedini zaposlenik! Evo čime je nestašni službenik Porezne uprave zaslužio otkaz o radu

Piše JL
18. veljače 2019. - 10:03

U moru zaposlenika privatnih tvrtki koji su tijekom 2018. ostali bez posla, u cijeloj prošloj godini otkaz je u državnoj službi zbog teške povrede službene dužnosti dobio samo jedan zaposlenik, ali on se na tu odluku žalio pa je lako moguće da će drugostupanjskim postupkom i taj jedan birokrat na kraju - biti vraćen na posao, javlja Jutarnji list.

Kako je Jutarnjem listu potvrđeno na Službeničkom sudu u Zagrebu pred kojim se vodio postupak protiv službenika zbog teške povrede službene dužnosti, riječ je bila o zaposleniku Ministarstva financija, točnije Porezne uprave, kojemu je kazna prestanka radnog odnosa odlukom suda izrečena 28. studenoga, točno četiri mjeseca nakon što je postupak počeo.

Konkretni razlog zbog kojega je poreznik ostao bez posla jest činjenica da je počinio tešku povredu službene dužnosti opisanu u točki 11 članka 99. Zakona o državnim službenicima, a koja se odnosi na obavljanje dužnosti koja je u suprotnosti s poslovima radnog mjesta na kojem je zaposlenik radio ili ju je, pak, obavljao bez odobrenja čelnika tijela u kojem je zaposlen.

Točnije, nestašni je službenik, otkriveno je to uvidom u sudski registar, tijekom rada u Poreznoj upravi osnovao trgovačko društvo u kojem je istodobno bio upisan kao jedini član uprave društva odnosno direktor, a u obrazloženju odluke suda navodi se da je kao zaposlenik Porezne uprave morao znati da mu je otvaranje trgovačkih društava nad kojima to tijelo obavlja nadzor zabranjeno te da obavljanje takvih poslova predstavlja sukob interesa.

Osim toga, ustanovljeno je kako je službenik poslove direktora privatne tvrtke obavljao u vrijeme kad je na stalnom radnom mjestu u Poreznoj upravi bio na dugotrajnom bolovanju i neplaćenom dopustu.

“U prvostupanjskom postupku službenik je proglašen odgovornim te mu je izrečena kazna prestanka državne službe, a drugostupanjski postupak povodom žalbe službenika još je u tijeku”, pojasnili su na zagrebačkom Službeničkom sudu.

Priča o jednom otpuštenom državnom službeniku u cijeloj 2018. dolazi nakon što je Ministarstvo uprave prošli tjedan objavilo redovno godišnje Izvješće o podnesenim pritužbama na neetično ponašanje državnih službenika, u kojem se navodi kako su tijekom cijele prošle godine pred službeničkim sudovima diljem zemlje donesene samo dvije odluke o prestanku radnog odnosa, kao posljedica neetičnog ponašanja zaposlenika odnosno teških povreda državne službe.

Jedna od tih odluka, stoji u Izvješću, donesena je pred Službeničkim sudom u Zagrebu, a za drugu se navodi da ju je izrekao sud u Rijeci.

Međutim, kako na riječkom Službeničkom sudu ipak tijekom 2018. godine, potvrdili su nam, nisu izrekli niti jednu kaznu prestanka radnog odnosa, ispada da je statistika znatno bolja od onoga kako to predstavlja Ministarstvo.

Između ostaloga, ono u izvješću navodi kako je prošle godine zabilježen značajan pad broja pritužbi na birokrate, točnije 11,22 posto u odnosu na godinu prije.

Ministarstvo uprave tako je od ostalih tijela državne uprave tijekom 2018. zaprimilo ukupno 269 pritužbi na ponašanje i postupanje državnih službenika (u godini prije ta je brojka iznosila 303), od čega su etički povjerenici riješili njih 240.

Osnovanima su pritom proglašene samo 33 pritužbe (144 ih je zbog neosnovanosti bilo odbačeno), a za 29 pritužbi još su u tijeku službene provjere.

Najveći broj zaprimljenih pritužbi, njih 198, odnosio se na državne službenike zaposlene u ministarstvima, dok u središnjim državnim uredima nije bilo prigovora na rad zaposlenika.

Kad su u pitanju 33 pritužbe koje su proglašene utemeljenima, postupak zbog lake povrede službene dužnosti pokrenut je protiv troje zaposlenika, a zbog teške povrede - pod koju spadaju nesavjestan rad, davanje netočnih podataka, zloporaba položaja, otuđenje inventara, rad pod utjecajem alkohola i slično - samo u dva slučaja.

Ministarstvo uprave je prošle godine, između ostaloga, prikupljalo i pohvale na račun rada državnih službenika, a takvih je, prema podacima iz izvješća, bilo 52, što je 126 posto više pohvala nego u godini prije, piše Jutarnji list.

24. travanj 2024 12:29