StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVELIKI POTHVAT

Šibenski planinari, među kojima i dvije žene, osvojili 6962 metra visoku Aconcaguau u argentinskim Andama - najviši vrh Južne Amerike

Piše Ante Talijaš
16. veljače 2019. - 11:19

Veliki pothvat ostvarili su mladi članovi šibenskog Hrvatskog planinarskog kluba 'Sveti Mihovil'. Osvojili su Aconcaguau, najviši vrh Južne Amerike, visok 6962 metara.

Ekipa u sastavu Antonia Viljac, Anka Dujić i Leonardo Grubelić iz HPK-a 'Sveti Mihovil' Šibenik te Željko Bockovac iz HPD-a 'Mosor' Split popela se na Aconcaguau – najviši vrh planinskog lanca Anda koji se nalazi u Argenitini, na Valentinovo, 14. veljače u 13,55 sati po tamošnjem vremenu ili u 17,55 sati po srednjeuropskom vremenu. Vijest o podvigu svojih članova objavio je u petak kasno navečer HPK 'Sveti Mihovil' na facebook stranici.

Ovaj uspon posvećen je našem prvom predsjedniku Zlatiboru Prginu, koji je prilikom osvajanja ovog najvišeg južnoameričkog vrha poginuo prije dvadeset godina, priopćeno je na fejsu šibenskog planirskog kluba 'Sveti Mihovi'.

Je li se čula sa svojom kćerom Antoniom i gdje se trenutno nalazi ova malobrojna, ali hrabra šibenska planinarska ekipa, pitali smo Rajnu Viljac.

- Najprije moram kazati da sam presretna što je sve prošlo u redu i što je moja kći dio ovog pothvata. Strepili smo, ali naši su uspjeli Čuli smo se samo preko poruka, jer još nemaju signala na mobitelima. Još se nalazi u baznoj postaji na četiri tisuće metara visine, jer ime je potrebna aktimatizacija i pri spuštanju. Ukupno im je trebalo otprilike nekih 12 dana da se popnu na suhu i vjetrovitu Aconcaguau. Prema Antonijinim porukama bilo je prilikom uspona i određenih problema, čak je morao intervenirati i helikopter, ali ne znam detalje. Jedva čekamo da ih i vidimo i zagrlimo, ali do njihovog povratka proći je još nekoliko dana – kazala nam je Rajna Viljac.

18. travanj 2024 15:35