StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKomora medicinskih sestara osuđuje napade na bolničko osoblje

Nasilje je neprihvatljivo

2. veljače 2019. - 18:50


ZAGREB, 2. veljače 2019. (Hina) - Hrvatska komora medicinskih sestara najoštrije je u subotu osudila najnoviji fizički napad na medicinsko osoblje koji se dogodio u bjelovarskoj bolnici te je zatražila provedbu novih odredbi Kaznenog zakona.
Naime,  otac i sin u pijanom stanju, nakon što su doveli sinovu djevojku na porođaj u bolnicu, vikali su na primalje, gurali ih i stvarali nered dok je sin fizički nasrnuo na medicinskog tehničara te ga primao za ruke, dodaje se u priopćenju.
Prijetnje i fizičke napade na medicinske sestre i medicinsko osoblje smatramo teško zabrinjavajućim. Tražimo uistinu provedbu zakonskih odredbi koje su donesene u siječnju te da se najžurnije počnu primjenjivati mjere koje je ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio neki dan. U protivnom će se pacijenti naći u uvjetima da će zdravstvene ustanove biti dobro opremljene i zaključane jer neće biti stručnjaka koji bi u njima radili. Također,  rekla je predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Slava Šepec, apeliramo na sve dionike u sustavu zdravstvene zaštite da sva pitanja i probleme rješavaju mirnim putem.
Poručila je da je nasilje neprihvatljiv i najgori mogući oblik rješavanja bilo kakvog nesporazuma, nezadovoljstva ili problema.
U priopćenju se podsjeća da je u Ministarstvu zdravstva nedavno održan hitan sastanak zbog učestalih napada na zdravstvene radnike na kojem se raspravljalo o mjerama za podizanje sigurnosti medicinskih sestara i liječnika i ostalih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.
(Hina) xpp ymć

24. travanj 2024 10:06