StoryEditorOCM

Mehun, Maček, Radeljić, Glavak, Bebek, Jabuka... Prije Zoltana Kaboka ovo su bili najpoznatiji novinarski 'prebjezi' u HDZ, znate li gdje su sada?

Piše Anita Belak-Krile
30. siječnja 2019. - 10:01

Zoltan Kabok najnovija je televizijska lasta u seobi novinara u redove Vladinog i stranačkog PR-a, a prije njega cijela se plejada novinara okušala u glasnogovorničkim vodama.

Priča svakog od njih je drukčija. Neki su duboko ušli u stranačke strukture, novinarstvo im je poslužilo kao odskočna daska za politiku ili za stranačko uhljebljenje na dobro plaćenim mjestima, no ima i onih koji su završili doslovno na ulici i krenuli iz početka.

Dio novinara, među kojima su i Dušan Miljuš, Đurđica Čočić, Sergej Abramov, Đurđica Klancir, Tihomir Ladišić i Tamara Marinković nakon glasnogovorničkog iskustva vratili su se novinarskom poslu. Neki su nastavili raditi u privatnim PR agencijama, poput glasnogovornika Milanovićeve Vlade Nikole Jelića, Renate Ivanović (Ministarstvo pomorstva i prometa) ili šefice kabineta Ive Josipovića i nekadašnje glasnogovornice SDP-a Danice Spasojević Juričić, koja danas radi kao komunikacijska konzultantica, a najviše surađuje sa Zagrebačkim kazalištem mladih.

Samo u HDZ-u, kamo uskoro odlazi Kabok, u zadnjih petnaestak godina izmijenila se cijela redakcija televizijskih novinara, od Zlatka Mehuna, Ratka Mačeka, Mate Radeljića, Sunčane Glavak, Dajane Antonije Bebek pa do Ivana Jabuke.

Zlatko Mehun danas je predavač na Odjelu komunikologije i odnosa s javnošću Sveučilišta Sjever, Sanaderov spin doktor Ratko Maček privatno bavi se PR-om, Sunčana Glavak saborska je zastupnica, Antonija Dajana Bebek prešla je k Milanu Bandiću, a Ivan Jabuka postao je "specijalist koordinator za odnose s javnošću" u Hrvatskoj turističkoj zajednici. I u HSS-u glasnogovornica je bivša novinarka Nove TV Ivana Tomić.

Nekadašnja novinarka Novog lista Marina Halužan punih dvanaest godina bila je glasnogovornica u tadašnjem mega Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka. Većina novinara s kojima je surađivala pamti je po visokoj profesionalnosti.

Danas je voditeljica odnosa s javnošću Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

- Iako uvijek postoji želja za povratkom u novinarstvo, držim da je ovo ipak put u jednom smjeru i kad jednom odete u PR, mislim da više nema povratka u redakcije – smatra Marina Halužan.

Novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš godinama se bavio crnom kronikom, pisao je o zločinačkom podzemlju, ubojstvima i kriminalu, a 2008. bio je brutalno pretučen, zbog čega je godinama živio pod policijskom zaštitom. Nikad nije bio član nijedne stranke, a za glasnogovornika MUP-a otišao je na poziv tadašnjeg ministra Ranka Ostojića.

Većina glasnogovornika u Milanovićevoj vladi u ministarstva je dolazila po modelu "revolving door", odnosno s mandatom ministra su dolazili i odlazili. Miljuš napominje da mu je to bilo zanimljivo iskustvo jer je vidio kako MUP funkcionira iznutra. No, iako je formalno bio u Kabinetu ministra, kraj mandata dočekao je na Policijskoj akademiji, koja inače u žargonu slovi kao "staza slonova" i gdje se odlazi po kazni.

- Nakon što sam postao glasnogovornik MUP-a, očekivanja kolega su bila da ću im "dilati" informacije o tajnim istragama i davati insajderske informacije iz MUP-a, ali tomu nije bilo tako. Tadašnja politika vodstva MUP-a bila je takva da glasnogovornik MUP-a ne komunicira ništa što je vezano uz posao policije – ističe Miljuš.

Smatra da na svaki odlazak iz novinarstva u glasnogovorništvo, pa i povratak, ne treba generalno gledati s negativnim predznakom.

- Kad ste kao novinar u funkciji glasnogovornika, često ste između, slikovito rečeno, čekića i nakovnja i nije lako biti u toj ulozi. Ali bez obzira na sve, s dojučerašnjim kolegama se treba odnositi s poštovanjem i uvažavanjem – kazuje Miljuš.

Danica pati kad gleda Meryl

Danica Juričić govori da i danas pati kad gleda Meryl Streep u filmu "The Post".
- Ali, mislim da za tim svi možemo patiti. I u svijetu je taj romantičarski, ali po meni jedini realan, profesionalni pristup u novinarstvu, borbe za istinu i demokraciju, razbijen. Danas sam samo promijenila kazalište. Tvrdim da je kazalište jedino subverzivno mjesto gdje zaista možete prozvati političare, poduzetnike i intelektualce, prikazati stanje poremećene stvarnosti i prikazati svu njihovu karikaturalnost. A to je osnova i novinarstva. Zato ne žalim što više nisam u redakciji – tumači Danica Juričić.

24. travanj 2024 13:09