StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNovi članovi

Zvonko Ivić iz šibenskog ŽDO-a jedini je iz Dalmacije izabran u Državnoodvjetničko vijeće

16. siječnja 2019. - 18:08

Državnoodvjetničkom vijeću istječe mandat u veljači ove godine, a već se zna novih sedam članova tog tijela u novom sazivu koje će u iduće četiri godine imenovati i razrješivati županijske i općinske državne odvjetnike u Hrvatskoj, premještati zamjenike državnih odvjetnika te voditi postupke i odlučivati o njihovoj stegovnoj odgovornosti, donosi Slobodna Dalmacija.

Šesto trideset sedam zamjenika državnih odvjetnika u RH od kojih je njih 561 glasovalo (s tim da je bilo 28 nevažećih listića) izabrali su sedam svojih kolega koji su sada popunili kvotu od sedam članova u Državnoodvjetničkom vijeću iz redova zamjenika državnih odvjetnika.

Utvrđeno je da su za članove Državnoodvjetničkog vijeća izabrani: za prvo i drugo mjesto člana Državnoodvjetničkog vijeća iz reda zamjenika Glavnog državnog odvjetnika (Kazneni odjel): Andrea Šurina Marton, zamjenica Glavnog državnog odvjetnika, s 305 glasova i Darko Klier, zamjenik Glavnog državnog odvjetnika, s 288 glasova.

Za treće mjesto člana Državnoodvjetničkog vijeća iz reda zamjenika Glavnog državnog odvjetnika (Građansko-upravni odjel): Snježana Frković, zamjenica Glavnog državnog odvjetnika, s 371 glasom.

Za četvrto mjesto člana Državnoodvjetničkog vijeća iz reda zamjenika županijskog državnog odvjetnika (Kazneni odjel): Jurica Ilić, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, s 139 glasova.

Za peto mjesto člana Državnoodvjetničkog vijeća iz reda zamjenika županijskog državnog odvjetnika (Kazneni odjel): Zvonko Ivić, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, s 147 glasova.

Za šesto mjesto člana Državnoodvjetničkog vijeća iz reda zamjenika općinskog državnog odvjetnika (Građansko-upravni odjel): Andrea Jeromela Lučić, zamjenica općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, s 83 glasa.

Za sedmo mjesto člana Državnoodvjetničkog vijeća iz reda zamjenika općinskog državnog odvjetnika (Kazneni odjel): Barbara Volf Volčanšek, zamjenica općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci, s 127 glasova.

Još se čekaju dva zastupnika Hrvatskoga sabora, od kojih je jedan iz redova oporbe, i dva sveučilišna profesora pravnih znanosti i Državno odvjetničko vijeće će tek tada biti kompletno i krenuti raditi u punom pogonu što se očekuje najkasnije krajem veljače ove godine.

Izabrane članove Vijeća iz reda zamjenika državnih odvjetnika čine: tri zamjenika Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, dva zamjenika županijskih državnih odvjetnika i dva zamjenika općinskih državnih odvjetnika.

U sastavu Vijeća osigurana je razmjerna teritorijalna zastupljenost državnih odvjetništava i odgovarajuća zastupljenost kaznenih i građansko-upravnih odjela,ali po rezultatima izbora samo je Zvonko Ivić iz Šibenika i Barbara Volf Volčanšek iz Rijeke dok su svi ostali iz Zagreba.

Članovi Vijeća između sebe biraju predsjednika i zamjenika predsjednika tajnim glasovanjem na vrijeme od četiri godine, što znači da ovih četvoro kandidata Sabora i pravne struke koji još nisu izabrani ne mogu to biti. Predsjednik Vijeća mora biti iz reda zamjenika Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, što znači da predjednici mogu biti Andrea Šurina Marton, Darko Klier ili Snježana Frković koja je tu dužnost obnašala u mandatu od protekle četiri godine.

Nas je najviše zanimala izborna utrka iz redova zamjenika županijskih državnih odvjetništava iz Pule, Rijeke, Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika koji su se natjecali za peto mjesto člana Državnoodvjetničkog vijeća.

Za V. mjesto člana Vijeća kandidati su dobili sljedeći broj glasova: Duško Berović, zamjenik u ŽDO-u u Zadru 30 glasova, Vesna Beširević, zamjenica u ŽDO-u u Splitu 38 glasova, Mira Dolić, zamjenica u ŽDO-u u Splitu 49 glasova, mr. sc. Mirko Grujić, zamjenik u ŽDO-u u Puli 132 glasa, Zvonko Ivić, zamjenik u ŽDO-u u Šibeniku 147 glasova, Emilijo Kalabrić, zamjenik u ŽDO-u u Šibeniku 20 glasova, Julijana Stipišić zamjenica u ŽDO-u u Splitu 133 glasa.

Evidento je da nitko sa splitskog Županijskog državnog odvjetništva koje je imalo tri kandidata nije pobijedio u ovom izboru, mada je Julijana Stipišić skupila četrnaest glasova manje od pobjednika Zvonka Ivića iz Šibenika. Od davnog članstva Inke Jurišić u Državnoodvjentičkom vijeću iz daleke 2001. (dakle punih osamnaest godina) splitskog kadra tamo nema, a koji su razlozi da ih glasači iz redova struke ne prepoznaju, pravo je pitanje.

Temeljem članka 27. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću svaki kandidat ima pravo podnijeti prigovor zbog nepravilnosti u postupku kandidiranja i izbora. Prigovor se podnosi Povjerenstvu u roku od 48 sati računajući od dana kad je izvršena radnja na koju je prigovor stavljena, a to su doznajemo neki nezadovoljni kandidati i učinili.

Povjerenstvo za izbor članova Državnoodvjetničkog vijeća činili su: Slava Stojić, predsjednica, Mirna Rukavina, zamjenica predsjednice, te članovi Povjerenstva. Mladen Bajić, Mladen Krajačić i Igor Bijelić.

18. travanj 2024 22:25