StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPREDSJEDNICA U BRIGAMA

Predizborne ankete nisu na njezinoj strani: nova politička zvijezda mogla bi je svrgnuti s Pantovčaka

Piše Anita Belak-Krile
15. siječnja 2019. - 11:57

Prema zadnjem istraživanju koje je za RTL provela agencija Promocija plus, u ovom trenutku za Kolindu Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima glasalo bi 38 posto birača, na drugom mjestu je bivši lider SDP-a Zoran Milanović sa 17 posto, a na trećem Dalija Orešković s 12 posto. Čelnika Živog zida Ivana Sinčića na Pantovčaku bi vidjelo 7,9 posto, a Božu Petrova 6,2 posto birača.

Prije pet godina u istraživanju iste agencije, u siječnju 2014., tadašnji predsjednik Ivo Josipović osvajao je 51,7 posto. Na drugom mjestu bila je Kolinda Grabar-Kitarović sa 17,4 posto, a slijedili su Milan Bandić s 10,4 posto i Željka Markić s 3,1 posto.

Iako je u startu imao puno veću podršku nego što je danas osvaja Kolinda Grabar-Kitarović, Ivo Josipović je te predsjedničke izbore izgubio. Bio je to doduše iznimno tijesan rezultat od 1,4 posto razlike, no u drugom krugu s osvojenih 50,74 posto pobijedila je Grabar-Kitarović. Ona je u izbornu godinu krenula samo sa 17 posto, koliko u zadnjoj anketi osvaja Zoran Milanović, koji još nije ni donio odluku hoće li ići na izbore.

Bandić se prepolovio

Zanimljiv je i detalj da se u odnosu na istraživanje od prije pet godina popularnost Milana Bandića prepolovila. Dok on s preletačima iz drugih stranaka bilda svoj Klub zastupnika i bahato poručuje da Hrvatska nema lidera kao šta je on, istraživanje pokazuje da bi mu danas glas za predsjednika države dalo samo 4,5 posto građana. Prije pet godina to bi učinilo 10,4 posto ispitanika.

Politički analitičar, profesor Ivan Rimac, kaže da unatoč zadovoljstvu što prema istraživanju pobjeđuje u drugom krugu, predsjednica ima razloga za brigu.

- Prema anketama, u zadnje je vrijeme njezina popularnost u silaznoj putanji. A kad je takav trend, teško ga je zaustaviti. Ako se pojavi neko suvisliji, određeniji, netko tko nudi više nade apatičnoj i depresivnoj javnosti, moguće je da upravo taj preko noći ima veliki uzlet i postane zvijezda izbora.
Ivo Josipović je izgledao sigurno dok nisu krenule kampanje drugih, koje su dijelom išle i protiv njega, na što on nije uspio najbolje reagirati. To se isto može dogoditi i sadašnjoj predsjednici - smatra Rimac.

Bivši savjetnik premijera Andreja Plenkovića, marketinški stručnjak Krešimir Macan, koji je prije pet godina bio angažiran i u Josipovićem izbornom stožeru, potvrđuje da je 2014. Josipović imao u startu veći rejting od aktualne predsjednice danas, ali upozorava i da je politička scena bila bitno drukčija.

- Tada smo imali samo dvije jake stranke - SDP i HDZ, a svi ostali su bili u povojima. Sad imamo više jakih stranaka i glasovi su drukčije rasuti – ističe Macan.

Napominje da je Josipovićeva greška bila ta što je bio previše uvjeren u pobjedu.

- Za to je imao i razloga jer su apsolutno sve ankete to pokazivale. No zbog toga se u kampanji previše opustio, što je druga strana iskoristila - dodaje.

Stranačka podrška

Premda imamo niz primjera u europskim zemljama od Slovenije do Francuske, gdje pobjeđuju ljudi bez jakih stranačkih infrastruktura, Macan uvjerava da je kod nas to teško izvedivo.

- Pošlo je to za rukom Stjepanu Mesiću, ali on je nastupao u situaciji kad je HDZ bio potpuno dezorijentiran, tako da tada organizacijska mašinerija koja pomaže pri agitiranju nije bila presudna. Iznenađenja na izborima su moguća samo ako se dogodi neki izniman politički događaj koji bi potpuno razdrmao vladajuće – veli Macan.

Kolindu Grabar vidi kao favorita zbog toga što će iza nje stajati mašinerija HDZ-a.
- To je apsolutno presudno i bez jake stranačke logistike nitko ne može dobiti izbore. Josipović prije pet godina nije imao logistiku SDP-a kakvu je imala i Kolinda u HDZ-u – navodi Macan.

Misli da su potencijalni predsjednički kandidati već morali početi jače agitirati i u javnosti graditi svoja imena.
- Zasad vidim da ozbiljno radi jedino Dalija Orešković. Ona je u usponu, no za pobjedu joj je potrebna šira podrška, a opozicija je fragmentirana. SDP još uvijek ne zna što bi, i odluku će donijeti u zadnji tren, a onda će možda biti prekasno – tumači Macan.

25. travanj 2024 06:12