StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNovi zakon o oružju

Stižu pozivi za izvanredne preglede-liječnici počinju "privoditi" vlasnike oružja

9. siječnja 2019. - 18:28

U ovoj je državi onima koji ne znaju kako riješiti neki problem "omiljena zabava" sve svaliti na leđa liječnika obiteljske medicine.
Liječnici bi, po njima, probleme trebali rješavati i kad uopće nisu upoznati da im se sprema promjena nekog zakona. Tako se prošle godine u prosincu mijenjao Zakon o braniteljima, koji uključuje i liječnike obiteljske medicine a da oni o tome nisu ništa znali. Tako se sada dogodilo i s novim Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja, kazuje dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).
Stoga, s obzirom na novi Zakon o nabavi i posjedovanju oružja, koji je krajem prošle godine stupio na snagu, obiteljski liječnici upozoravaju pacijente koji posjeduju oružje kako im na kućne adrese upravo stižu pozivi za izvanredne zdravstvene preglede. Ujedno liječnici obiteljske medicine okupljeni u Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine (KoHOM-u) očekuju razumijevanje pacijenata koji imaju dozvolu za posjedovanje i nošenje oružja, a koji će u idućem razdoblju dobiti poziv na izvanredni zdravstveni pregled.

Nametnute obveze

– Podsjećamo da im tu obvezu nameće Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana, koji je 1. studenoga 2018. godine stupio na snagu. Tim Zakonom se olakšalo dobivanje dozvole za posjedovanje i nošenje oružja, ukinuli su se periodički zdravstveni pregledi svakih pet godina za osobe koje imaju dozvolu za oružje, a sva odgovornost za sve loše što se dogodi s imateljima oružja prebačena je isključivo na izabrane liječnike primarne zdravstvene zaštite – kazuje dr. Vikica Krolo.
Liječnicima koji će očito biti "krivi za sve loše što se dogodi u lovu", ovim je zakonom nametnuta zakonska obveza prijavljivanja promjena zdravstvenog stanja pacijenata koji imaju dozvolu za oružje.
– KoHOM podsjeća sve koji posjeduju dozvolu za držanje i nošenje oružja da su prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje odobrenja za nabavu oružja dobrovoljno potpisali suglasnost da njihov izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite, kao i svaki drugi liječnik koji ima saznanja o promjeni zdravstvenog stanja, a koje utječe na zdravstvenu sposobnost za posjedovanje oružja, o tome izvješćuje nadležno tijelo, tj. Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). Zakon koji je na snazi protivan je stavku 12. uvodne odredbe Direktive Europskog parlamenta i Vijeća EU-a 2017/853 od 17. svibnja 2017., koji propisuje da se ne smije pripisivati nikakva odgovornost medicinskom osoblju u slučaju zloupotrebe vatrenog oružja – kazuje dr. Krolo.
Unatoč tome, liječnicima ne samo da se pripisuje odgovornost, nego je za njih predviđena i sankcija, i to novčana kazna u slučaju neprijavljivanja promjene zdravstvenog stanje u iznosu od 1000 do 5000 kuna.
– Da stvar bude gora, ovaj Zakon je izglasan bez znanja struke. Nijedan liječnik, kao ni udruga ili stručno društvo, nisu kontaktirani ili pitani za mišljenje prigodom izrade ovog zakona! KoHOM podsjeća javnost i pacijente da obiteljski liječnici ne mogu i ne smiju na sebe preuzeti odgovornost neprijavljivanja promjena zdravstvenog stanja svakoga onog tko ima dozvolu za oružje – kazuje dr. Vikica Krolo.

Nema pravilnika

Paralelno s donošenjem Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana nisu doneseni novi pravilnici o načinu i postupku izvještavanja nadležnog tijela o promjeni zdravstvenog stanja vlasnika oružja ni Pravilnik o zdravstvenim pregledima za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja, u kojem su navedene bolesti i stanja koja utječu na zdravstvenu sposobnost osobe koja ima dozvolu za oružje.
– Umjesto toga, primjenjuju se stari pravilnici iz 2013. godine, u kojima su opširno navedene gotovo sve bolesti i stanja iz Medicinske klasifikacije bolesti kojom se liječnici koriste u svakodnevnom radu. Obiteljski liječnici obaviješteni su od strane djelatnika Ministarstva zdravstva da se smatraju odgovornima i za one pacijente koji više godina nisu dolazili na pregled svom izabranom liječniku, te da takve pacijente moraju pozivati na pregled, a ako se ne odazovu, također ih moraju prijaviti MUP-u. Zbog svega navedenog, obiteljski liječnici okupljeni u KoHOM-u obavještavaju sve svoje pacijente koji imaju dozvolu za oružje da mogu u predstojećem razdoblju očekivati poziv na izvanredni zdravstveni pregled. Molimo ih za razumijevanje, te podsjećamo da se moraju držati važećeg Zakona, koji im propisuje ozbiljne kazne – zaključuje dr. Krolo.


Prijetnje sudom
Odvjetnici vrebaju
Kao što je slučaj s oružjem, slična situacija je i sa Zakonom o sigurnosti u prometu.
– I u tom slučaju promjenu zdravstvenog stanja nekog vozača mora prijaviti liječnik obiteljske medicine. I to nije ništa sporno, ali što ako taj vozač nije bio kod liječnika pet-šest godina? Kako tada liječnik može znati za promjenu njegova zdravstvenog stanja? Imali smo slučaj kad se jedna muška osoba, koja je počinila teški prometni prekršaj (nesreću), na sudu branila s promjenom svoga zdravstvenog stanja, a o toj promjeni zdravstvenog stanja njegova obiteljska liječnica nije ništa znala, jer ovaj nije pet godina bio kod nje na pregledu. Nas je u KoHOM-u najviše strah odvjetnika, koji kao zapete puške čekaju da u nekom budućem slučaju s nekim lovcem svale svu krivnju na liječnika obiteljske medicine – kazuje dr. Krolo.


Apsurdna rješenja
Koban može biti i gastritis
Obiteljski liječnici ne mogu si priuštiti kršenje zakona i preuzimanje materijalne i kaznene odgovornosti te će se od sada striktno pridržavati Zakona i Pravilnika koji reguliraju držanje i nošenje oružja.
– Rješenje je u tome da odgovorni budu oni lovci ili oni vozači koji godinama izbjegavaju preglede i da oni snose sankcije ako na vrijeme nisu prijavili promjenu svoga zdravstvenog stanja. Na kraju pokušajte zamisliti, primjerice, ovu situaciju. Lovac koji boluje od gastritisa odlazi u lov i taj mu gastritis izazove krvarenje te se zbog njegova lošeg zdravstvenog stanja (slabost, gubitak krvi, nesvjestica) u lovu dogodi nesreća. I za to bi trebao biti kriv obiteljski liječnik kod kojeg taj lovac nije bio na pregledu godinama? Što bi zbog toga trebalo učiniti? Svim lovcima koji imaju gastritis zabraniti lov i upotrebu oružja? Isto tako, zar bismo morali svim onim vozačima koji imaju visoki tlak ili promjenu srčanog ritma zabraniti posjedovanje vozačke dozvole, jer povišeni tlak i promjena srčanog ritma izazivaju sinkopu? – pita se na kraju dr. Krolo.


lead
Novi pravilnici koji bi naveli bolesti i stanja koje treba kontrolirati nisu doneseni, pa se kontrolirati treba praktički sve

24. travanj 2024 03:27