StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVirus se ubrzano širi

Od posljedica gripe dosad dvoje preminulih, vrhunac epidemije tek slijedi: 'Ove godine dominira soj A, H1N1, što znači da se očekuje više plućnih komplikacija'

Piše PSD
5. siječnja 2019. - 14:21

Virus gripe ubrzano se širi zemljom. Dosad je registrirano 1125 oboljelih. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrdili su da su od posljedica bolesti preminule dvije osobe. Vrhunac epidemije tek se očekuje, javlja HRT.

Dr. Marko Kuteša s Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu je rekao kako ove godine dominira soj A, H1N1, što znači da se očekuje više plućnih komplikacija.

Do sada je registrirano 1125 oboljelih, od kojih je trećina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. 
- Ove godine val gripe stigao je ranije nego inače i sam početak se čini nešto intenzivnijim, posebno u Dolini Neretve. Možemo reći kako trenutačno u Hrvatskoj nemamo epidemiju, nego umjeren broj oboljelih", rekao je Miljenko Ljubić, voditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

- Zasad  nismo dosegli vrhunac epidemije, a kada dođe do toga, onda će se mjesec dana u kontinuitetu i intezivno javljati novi slučajevi gripe. To će biti u siječnju i veljači", rekla je Diana Nonković, Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

U općim bolnicama u Dubrovniku i Splitu, zabranjeni su posjeti do daljnjega.

Gripa počinje naglo, visokom temperaturom, kašljem, općom slabošću, nedostatkom zraka. Za cijepljenje i dalje nije kasno. 

Vrhunac epidemije očekuje se za dva tjedna, a virus će početi slabjeti tek za otprilike dva mjeseca.

26. travanj 2024 16:50