StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZima pokazuje zube

Poznati meteorološki portal najavljuje: u Hrvatsku stižu polarna hladnoća i snijeg, zbog opasnog vjetra za cijelu Dalmaciju upaljen crveni alarm

Piše PSD
3. siječnja 2019. - 14:50

Olujni vjetar od jutra stvara probleme u prometu. Za sav promet zatvorene su autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sva vozila je državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Karina), DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub.

Zbog jakog olujnog vjetra koji od srijede navečer puše na širem splitskom području u prekidu su trajektne, brodske i katamaranske linije.

U Splitu je jutros bura puhala sto kilometara na sat pa su hitne intervencijske službe imale posla od ranog jutra. Vatrogasci su uklanjali pala stabla, tende, rolete i reklame koje su se slomile uslijed jakih udara vjetra.

Državni hidrometeorološki zavod je zbog izrazito jakog vjetra izdao i crveni meteoalarm za većinu obale, jer bi tamo vrijeme danas moglo biti izuzetno opasno. Za zapadnu obalu Istre izdano je narančasto upozorenje zbog opasnog vremena, dok je za ostatak zemlje na snazi žuto upozorenje.

Crveni meteoalarm ostaje na snazi i sutra za sjevernu, srednju i Južnu Dalmaciju, dok za područje Kvarnera sutra vrijedi narančasto upozorenje.

Danas je djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano, vjetrovito i hladno. Uz više oblaka na kopnu povremeno je moguć slab snijeg. Na Jadranu tek ponegdje može zalepršati pokoja pahulja snijega nošena jakim vjetrom, osobito podno Velebita i na otocima sjevernog Jadrana.

Na kopnu vjetar umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni, a na Jadranu bura, često s olujnim i ponegdje orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura od 0 do 5, na Jadranu između 3 i 7 °C.

Snijeg je za neke dijelove zemlje najavljen i za sutra. U unutrašnjosti će biti promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, mjestimice uz malo snijega, uglavnom u gorskim područjima i Slavoniji, a potkraj dana i drugdje. Na Jadranu sunčanije te i dalje razmjerno vjetrovito.

Malo snijega može pasti na obali te otocima sjevernog Jadrana. Na kopnu vjetar umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji sjeverozapadni, u gorskim područjima uz jake udare. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura uglavnom od -7 do -2, na Jadranu od -2 do 2, a najviša dnevna od -2 do 3, na Jadranu između 1 i 5 °C, javlja Državni hidrometeorološki zavod.

Prema trodnevnoj prognozi, snijeg bi se mogao nastaviti i tijekom vikenda, pa se tako u subotu očekuje u velikom dijelu unutrašnjosti, u središnjem i sjevernom dijelu zemlje, u Gorskom kotaru i Lici i u Slavoniji.

HRT-ovi meteorolozi javljaju da će u nedjelju ponovno zapuhati umjerena, ponegdje i jaka bura. Pritom će biti djelomice sunčano, oblačnije na sjevernom dijelu, a povremeno može biti slabe kiše, pa i poneke pahulje snijega.

Početkom idućeg tjedna očekuje se uglavnom suho vrijeme, no nakon kratkog zatopljenja u nedjelju, opet će biti hladno. HRT-ova meteorologinja Dunja Plačko - Vršnak prognozira da će slab snijeg padati opet u nedjelju, a vjerojatno i u ponedjeljak.

Veliko zahlađenje i polarnu hladnoću najavljuje i portal Severe Weather Europe, koji piše da će temperature biti niže od prosjeka za ovaj dio godine, a takva će hladnoća potrajati do sredine mjeseca.

19. travanj 2024 16:36