StoryEditorOCM

Od 1. siječnja jeftiniji neki lijekovi: evo koliko je smanjena cijena Lupoceta, Caffetina, Aspirina, Coldrexa...

Piše Novac.hr
3. siječnja 2019. - 13:31

S početkom ove godine svi lijekovi koji se u ljekarnama prodaju bez recepta (OTC) trebali su biti jeftiniji oko 18% jer je PDV za njih snižen sa 25 na 5%. U Hrvatskoj ljekarničkoj komori potvrđuju da su cijene pale za sve OTC lijekove osim za one čiji su proizvođači povećali proizvođačku cijenu, javlja Novac.hr.

- Već na samu Novu godinu u svim ljekarnama snižene su cijene bezreceptnih lijekova jer je snižen i PDV na 5%. Naime, naš računalni sustav napravljen je tako da svaku promjenu, uključujući PDV, automatski registrira i već na praznik u dežurnim ljekarnama svima koji su kupovali OTC lijekove računi su bili niži - kaže predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

To znači da će građani u ovoj sezoni raznih virusa, uključujući gripu, ponešto uštedjeti jer će im lijekovi poput onih za snižavanje tjelesne temperature, glavobolju, bolove općenito ili pak kapi za nos ipak biti jeftiniji.

Uspoređujući nove i stare cijene, osobito lijekova koji se u ovom razdoblju viroza puno troše, vidljivo je da ušteda može biti vrlo solidna. Naime, ako je potreban neki od lijekova za snižavanje temperature, ušteda može biti od 3 do čak 10 kuna po kutiji. Dodaju li se tome i kapi za nos, štedi se dodatnih desetak kuna. I lijekovi koji se nerijetko uzimaju da bi se smanjili simptomi prehlade, odnosno hunjavice, kašlja, bolnoga grla, poput Maxflua ili Caffetin Colda, odnosno Coldrexa, također su jeftiniji do desetak kuna.

Kad se sve zbroji, u ljekarni ćemo ostaviti barem 30-ak kuna manje nego lani za iste lijekove. Razboli li se 4-člana obitelj, ušteda će biti veća i od stotinjak kuna za isti učinak, kažu ljekarnici.

Neki povećali cijene prije pojeftinjenja

No, u “općem” pojeftinjenju lijekova jedan je izuzetak. Naime, njemačka tvrtka Berlin-Chemie od početka ove godine povećala je cijene svojih bezreceptnih lijekova točno za iznos sniženja PDV-a. To znači da se za građane ništa ne mijenja i cijene ostaju iste kao da PDV nije snižen. Kako je riječ o vrlo popularnim lijekovima s prilično visokom cijenom, i uštede su mogle biti veće, odnosno za Prostamol Uno i do 30 kuna po kutiji, a za gel Lioton do dvadesetak kuna po pakiranju.

No, proizvođač koji godišnje u Hrvatskoj ima promet od 50 mil. kuna odlučio je sniženje PDV-a strpati u svoj džep. Ako građani ne odustanu od tih lijekova, “zaradit” će proizvođaču oko 10 mil. kuna u ovoj godini. Srećom, ljekarnici kažu da uvijek postoji zamjena pa oni koji žele uštedjeti mogu odabrati drugi, jeftiniji bezreceptni proizvod istog ili sličnog djelovanja.

Naime, intencija smanjenja PDV-a na OTC lijekove bila je da se snize cijene za građane, tj. da se izjednače s cijenama lijekova koji se prodaju na recept, ali očito neki drže da je to idealna prilika za dodatnu zaradu. U Hrvatskoj ljekarničkoj komori, kako piše Novac.hr, nadaju se da ostali proizvođači neće krenuti putem njemačke tvrtke.

25. travanj 2024 02:18