StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSlučaj brutalnog premlaćivanja

Hrvatsko pravosuđe opet na djelu: djevojci glavom o asfalt - 'kazna' do 350 maraka

Piše SD
31. prosinca 2018. - 12:57

Na Prekršajni sud u Rijeci u nedjelju je, s rukama u lancima, doveden 26-godišnjak koji je osumnjičen da je brutalno pretukao 19-godišnju djevojku ispred noćnoga kluba u Viškovu kod Rijeke u noći s četvrtka na petak.

Sud nije u nedjelju donio presudu, a ispitane su svjedokinje napada, dok Novi list javlja da se u sudnici nisu pojavili redar noćnog kluba i dvije preostale djevojke koje su svjedočile napadu. Sud bi trebao presudu protiv napadača donijeti u ponedjeljak.

Policija je objavila da je 26-godišnjak u proteklih deset godina bio procesuiran za počinjenje više prekršajnih i kaznenih djela.
Prije tri godine bio je optužen za razbojstvo, ali i za učestalo izbjegavanje dolaska na sud. Za njim je bila raspisana i tjeralica, a bio je optužen za razbojstvo koje je počinio s još tri nepoznata mladića nad dvojicom maloljetnika 2012. godine u Ulici braće Hlača u Rijeci.

Krađe, nasilništvo....

Tada je prišao trojici mladića i od njih zatražio cigarete, a kad su mu rekli da nemaju, počeo je jednog od njih šakama udarati po glavi i rekao mu da izvadi sve iz džepova. Uplašen, maloljetnik mu je predao mobitel, ručni sat vrijedan 4000 kuna, novčanik i osobne dokumente. Zadržao je sve osim novčanika, a u međuvremenu su trojica njegovih kompanjona tukli i cipelarili drugog maloljetnika, uzeli mu mobitel i na kraju pobjegli.

Već do tada je dva puta bio osuđivan za teške krađe uvjetnim kaznama.

U slučaju premlaćivanja djevojke 26-godišnjak je, kako je rekao sudac Prekršajnog suda, poricao sve što mu se stavlja na teret. Uhićen je u petak navečer, a kada su ga jučer prvi put dovodili na sud, psovao je u kameru koja je snimila njegovo dovođenje.
Nasilnika je policija prijavila tek prekršajno, za nepristojno i naročito drsko ponašanje, iako je prema riječima svjedoka tukao djevojku i glavom joj dvaput udario o asfalt.

Djevojka je ostala ležati na cesti, gdje ju je i pronašla policija, a hitna pomoć je, prema riječima svjedoka, došla tek sat vremena nakon što ju je nasilnik pretukao. U bolnici su djevojci utvrđene lakše ozljede.

Maksimalna kazna koju ovaj uzoran građanin može dobiti je 50 do 350 nekadašnjih njemačkih maraka (u Zakonu su još uvijek, u 2018. godini, kazne izražene u odavno ukinutim njemačkim markama) ili do najviše 30 dana zatvora.

19. travanj 2024 10:58