StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRazmislite kako se ponašate

Policija najavila pojačanu kontrolu za novogodišnje blagdane. Strogo će kažnajvati za pijane vozače, one koji brzo voze, govore i tipkaju na mobitel i ne vežu se 

30. prosinca 2018. - 16:20

U dane prelaska iz stare u Novu godinu kada građani s veseljem dočekuju 2019., iz Policijske uprave zagrebačke (PUZ) u nedjelju su preventivno podsjetili na preporučena ponašanja u prometu te naglasili da poštujući prometnu kulturu sudionici u prometu čuvaju sebe i druge.

Podsjetili su i na 1. siječnja 2018. kad su zabilježene dvije prometne nesreće u kojima su poginule tri mlađe osobe: 21-godišnjak, 24-godišnjak i 24-godišnjakinja.

Vozačima koji konzumiraju alkohol posebno su savjetovali da ne sjedaju za upravljač vozila i da si unaprijed osiguraju prijevoz.

"Razmislite, cijena jedne runde pića iznosi koliko i taksi prijevoz do doma, ne dozvolite da postanete crna statistička brojka, ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdanje, imajte u vidu da vozač pod utjecajem alkohola ne dovodi u opasnost samo sebe već i druge sudionike u prometu", poručili su iz Policijske uprave zagrebačke.

Policija će posebno nadzirati četiri prekršaja 

Također, izvijestili su da će policijski službenici u nadzoru prometa prvenstveno pojačano nadzirati prekršaje tzv. "četiri glavne ubojice u prometu": prekršaje u vožnji pod utjecajem alkohola, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisnu uporabu mobitela u vožnji.

Visina novčanih kazni za vožnju pod utjecajem alkohola ili droga: do 0,5 g/kg – mladi vozač, 700 kuna, od 0,5 do 1,0 g/kg – od 1.000 do 3.000 kuna, zaštitna mjera od 1 do 6 mjeseci (ovisno koji puta je zatečen u prekršaju), od 1,0 do 1,5 g/kg – od 3.000 do 5.000 kuna, zaštitna mjera od 3 do 9 mjeseci (ovisno koji puta je zatečen u prekršaju), više od 1,50 g/kg i utjecaj droge – od 5.000 do 15.000 kuna, zaštitna mjera od 6 do 12 mjeseci (ovisno koji je puta zatečen u prekršaju), odbijanje testiranja na alkohol i droge – od 5.000 do 15.000 kn, zaštitna mjera od 6 do 12 mjeseci (ovisno koji je puta zatečen u prekršaju).

Za recidiviste (povratnike u činjenju težih prometnih prekršaja) iz PUZ-a navode kako će tražiti produženje mjera opreza kod nadležnog suda, kao i njihovo zadržavanje do otriježnjenja prema odredbi članka 137. Prekršajnog zakona zbog bojazni ponavljanja prekršaja-uhićenje i privođenje nadležnom prekršajnom sudu uz optužni prijedlog.

Vozači za koje osobite okolnosti upućuju da će nastaviti sa činjenjem prekršaja, naredbom će biti smješteni u posebnu prostoriju do otriježnjenja.

Vozače koji su dva ili više puta kažnjeni za najteže prometne prekršaje obavezno će se žurno procesuirati podnošenjem optužnog prijedloga i traženjem izricanja kazne zatvora pri čemu će se posebna pozornost posvetiti počiniteljima prekršaja u povratu (recidivisti).

 
20. travanj 2024 03:34