StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZaštitnik pretučene Zadranke

Već šest mjeseci sam uz nju: Ne bojim se Daruvarčeve ekipe. To su kukavice koji mi mogu samo pripremiti sačekušu, ali vjerujte mi, znat ću se obraniti

Piše JL
20. prosinca 2018. - 14:33

Već pola godine, otkako ju je brutalno pretukao Darko Kovačević Daruvarac, nad 18-godišnjom Zadrankom Lorenom Gurlicom danonoćno bdije njen zaštitnik - majstor borilačkih vještina Josip Deur.

Novi je to element u slučaju koji već mjesecima puni novinske stupce, a naročito proteklih dana nakon što je Daruvarac pušten iz pritvora jer je istekao maksimalan zakonski rok za pritvaranje, a presuda u tom kaznenom postupku još nije donesena, piše Jutarnji list.

Josip i Lorena do tog su se trenutka slabo poznavali, no čim je čuo što se dogodilo, Josip je odlučio da ne smije ostati ravnodušan.

'Sustav joj nije pružio nikakvu pomoć'

- Kada se to dogodilo na Lorenu i njenu obitelj vršili su se strašni pritisci. Bili su u strahu. Inače, ja sam hrvatski branitelj, a njen otac bio je dragovoljac Domovinskog rata koji je bio najmlađi logoraš u kninskom kazamatu. Ja sam dobio razne nagrade, uključujući počasnu nagradu udruge branitelja Republike Hrvatske i shvatio sam da sve te nagrade ništa ne znače ako ću sada ostati ravnodušan - kaže u razgovoru za jutarnji Josip Deur.

Kaže kako je obitelji uglavnom trebala psihološka pomoć, da znaju da su sigurni jer ih netko čuva, s obzirom na to da im sustav nije pružio nikakvu zaštitu. Dapače, kaže Deur, sustav se na njenom predmetu posve raspao i pokazao da ne postoji.  Pitamo ga je li se Daruvarčeva ekipa proteklih dana aktivirala, odnosno, boji li se da bi se netko zbog svega mogao i njemu osvetiti.

- Ma ne bojim se nikoga. To su najobičnije kukavice. Znaju da sa mnom jedna na jedan ne bi imali šanse. Eventualno bi mi mogli, a vjerojatno i hoće, napraviti sačekušu, ali na to sam svaki dan spreman. uvjeravam vas, znam kako se obraniti i pazit ću da pritom ne prekoračim ovlasti nužne obrane - zagonetno kaže Deur.

Ističe da svaki majstor borilačkih vještina zna što su udarci. Osobno je više puta pogledao snimku Loreninog premlaćivanja, kadar po kadar i uvjeren je da se radilo o pokušaju ubojstva.

Na raspolaganju je 24 sata dnevno

- Jer je i Daruvarac trenirao borilačke vještine. On također dobro zna što su to udarci i što radiš kada nogom u glavu udaraš osobu koja se pridiže, polusvjesna. Za tužitelje je olakotna okolnost što je imao japanke. A što je trebao - imati radne cipele s čeličnom kapicom? Uostalom, tko god se bavi borbama zna da se nikada ne udara stopalom, nego potkoljenicom.

Sa Lorenom i majkom redovito se čuje, a rekao im je da im je na raspolaganju 24 sata dnevno. Nazovu ga uglavnom kada se nešto u predmetu ponovno dogodi, poput medijske pažnje koju je sada donijela sudska odluka da se Daruvarca pusti na slobodu.

- Uvijek ću im se odazvati i znaju da na mene mogu računati - kaže ovaj 35-godišnji majstor jiu-jitsua i tajlandskog boksa.

26. travanj 2024 16:40