StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDjeca u suzama

Novi detalji divljaštva u Zagrebu: policija već pronašla tragove i otkrila na koji način je zapaljen kombi koji je prevozio mališane iz Vodica

Piše Hajdi Karakaš Jakubin, Ante Talijaš
17. prosinca 2018. - 11:25

U nedjelju rano ujutro, oko 4.30 sati, na parkiralištu ispred hostela Arena u Novom Zagrebu potpuno je izgorjelo kombi vozilo Citroen Jumper šibenskih registracija u vlasništvu Malonogometnog kluba Heroji 2007 iz Vodica, a nagorio je i djelomično oštećen minibus Mercedes Sprinter šibenskih registracija u vlasništvu poduzeća Gradski parking iz Vodica.

Iako su se zagrebački vatrogasci promptno odazvali na intervenciju, Citroen Jumper potpuno je izgorio. Drugo vozilo, koje je bilo malo dalje uza zid, donekle je spašeno zahvaljujući pribranosti jedne osobe koja je protupožarnim aparatom ugasila vatru prije nego što se uspjela ozbiljnije razbuktati i proširiti.

U ta dva vozila, inače, u subotu je doputovalo 15-ak dječaka i djevojčica u dobi od šest do 14 godina u pratnji nekoliko roditelja, redom članovi Kickboxinga kluba Hrvatski branitelj dragovoljac iz Vodica, radi sudjelovanja na Međunarodnom turniru u kickboxingu.

Požar podmetnut

Premda policijski očevid u tom neviđenom slučaju divljaštva još traje, neslužbeno doznajemo kako se osnovano sumnja da su požari podmetnuti na oba vozila u isto vrijeme. Navodno su pronađeni tragovi koji upućuju na to da je na jednom vozilu nepoznati počinitelj kroz plastični otvor na haubi, kroz koji ulazi zrak, stavio nešto zapaljivo pa nije dugo trebalo da dođe do požara.

- Svako jutro budim se u 5 sati. Bez obzira na dan u tjednu. Pogledala sam kroz prozor, a vatrogasci su već bili ispred zgrade. Netko je tad poviknuo: ‘Dečki, gori još jedan auto’. Na tom drugom požar se taman rasplamsavao na jednom dijelu. Pa kakvu to poruku šaljemo svijetu. Ispred hostela koji je uvijek popunjen događaju se obračuni i upozorenja iz vremena dok je čovjek živio u špilji - rekla nam je kratko jedna od stanovnica ulice.

Ogorčeni Vodičani

Zagrebačkim huliganima očito su zasmetale šibenske registracije, odnosno vozila iz Dalmacije, pa ovaj kriminalni čin treba gledati i u kontekstu navijačkog animoziteta uoči nedjeljnog nogometnog derbija između Dinama i Hajduka u Maksimiru.

- Još nismo došli sebi, očajni smo, a djeca su nam uplakana i prestrašena. Ne mogu vjerovati da se ovakvo što može dogoditi u glavnom gradu naše države za koju su se borili naši očevi, za koju je poginuo moj stric Mihovil. Od dvjestotinjak vozila parkiranih ispred hostela Arena zapaljena su jedino dva naša vozila i to ne može biti slučajno, a jedno od drugoga bila su udaljena sedamdesetak metara. Požari su nam podmetnuti jer smo došli iz Dalmacije - ogorčeno nam je u nedjelju ujutro ispričao 40-godišnji Tomislav Ivas Mede iz Vodica, koji je vozio kombi i koji je bio u pratnji svog djeteta.

- Kombi smo unajmili od našeg vodičkog malonogometnog kluba Heroji 2007 jer smo svoj klupski kombi ustupili vodičkoj udruzi Daj pet od srca, čiji su čelnici jučer odnijeli prikupljenu humanitarnu pomoć u Vukovar. Sva sreća da vatra nije teže oštetila minibus Gradskog parkinga, spasio ga je jedan vozač iz drugog autobusa koji je primijetio vatru i ugasio ga vatrogasnim aparatom - rekao nam je Tomislav Ivas. Vozač minibusa Tihomir Zekonjić rekao nam je da će vozilo najprije morati odvesti na servis jer se, iako je Mercedes vjeroajtno u voznom stanju, ne bi usudio riskirati i bilo koga u njemu prevoziti.

Djeca zbrinuta

Ispričao nam je i što se događalo u ranu zoru.

- I mi odrasli i djeca bili smo još u hostelu u sobama kada smo čuli da izvana viču “Zovite vatrogasce! Zovite vatrogasce!” Pogledali smo i vidjeli da gore naša vozila. Nastala je strka, izjurili smo vani, ali požar se već bio jako proširio na kombiju. Priskočio sam u pomoć jednom kolegi vozaču koji je protupožarnim aparatom gasio vatru na mini busu, pa smo brzo ugasili požar na tom vozilu. Čuli smo da je požar na njemu izazvan otvorenim plamenom, a za kombi se još ne zna točno - kazao nam je Tihomir Zekonjić.

Zagrebački vatrogasci, koji su intervenirali u gašenju požara, ustupili su svoje kombi vozilo i prevezli osmero djece u Vodice. Djelatnici Zagrebačkog Holdinga svima su podjelili lunch pakete i osigurali besplatan smještaj za one koji su morali ostati u Zagrebu.

25. travanj 2024 19:28