StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetapokaliptični prizori

Katastrofalni požar u Kaliforniji i dalje se širi: gotovo 30 poginulih, više od 200 nestalih, tisuće domova spaljeno do temelja...(FOTO)

12. studenog 2018. - 22:22

Tisuće vatrogasaca i dalje se u ponedjeljak bore s najgorim požarom u povijesti Kalifornije koji je već odnio 29 života i daleko je od toga da je obuzdan, a više od 200 osoba smatra se nestalima.

U nedjelju je na putanji "Camp Firea" pronađeno šest tijela, čime je taj požar koji se širi od četvrtka sjeverno od Sacramanta, najsmrtonosniji u povijesti te države, nakon "Griffith Park Firea" 1933. godine.
Šerif okruga Butte, Kory Honea je objasnio u nedjelju da traje jako teška potraga za tijelima te da vlasti i dalje nemaju vijesti o 228 osoba.

"Ima toliko zgarišta u nekim područjima da je jako teško odrediti mogu li tamo biti tijela", rekao je o vatri koja je već razorila više od 45.000 hektara i oko 6453 kuća.

Jaki vjetrovi sa sjeveroistoka puhali su ponedjeljak ujutro u regiji, gdje je 4500 vatrogasaca radilo na temperaturi do 20 stupnjeva predviđenih tijekom dana i bez kapi kiše do kraja mjeseca.

Vatrogasce sa svih strana Sjedinjenih Država prate antropolozi i laboratorij DNK analize za identifikaciju tijela, od kojih ponekad ostaju samo dijelići kostiju.

Grad Paradise je doslovce zbrisan sa zemljovida i pruža sliku sudnjeg dana.

U ponedjeljak ujutro Camp Fire je bio tek 25 posto pod kontrolom, ali njegova površina je smanjena na 4500 hektara. Vjetar komplicira zadatak vatrogasaca koji se bore s drugim požarom, "Woolsey Fire" u zapadnom predgrađu Los Angelesa, blizu Malibua.

U ponedjeljak ujutro opasni vjetrovi Santa Ana, vrući i suhi koji dolaze s kontinenta puhali su brže od 50 km/h po žeravici koja je već progutala 37.000 hektara.

Prema posljednjim podacima kalifornijske vatrogasne agencije CalFire "Woolsey Fire" koji je odnio dva života, u ponedjeljak je bio tek 20 posto pod kontrolom.

Više od 250.000 ljudi je dobilo nalog za evakuaciju iz domova u regiji blizu Sacramenta, Malibua i okolice.
U ta dva slučaja, točni uzroci izbijanja požara još nisu utvrđeni. Treći požar "Hill Fire" u okrugu Ventura, sjeverozapadno od Los Angelesa i Malibua je u ponedjeljak bio 75 posto pod kontrolom.

Zbog tog požara su evakuirani stanovnici Thousand Oaksa gdje je jedan marinac u petak navečer otvorio vatru u jednom bar i ubio 12 osoba nakon čega je počinio samoubojstvo.

U Malibuu će škole ostati zatvorene najmanje do 19. studenoga.

U subotu je Donald Trump u tweetu kritizirao loše upravljanje šumama, a tu je optužbu šef sindikata kalifornijskih vatrogasaca Brian Rice ocijenio "opasno lošom". U ponedjeljak ujutro on se zahvalio vatrogascima i hitnim službama.

27. travanj 2024 01:54