StoryEditorOCM

Poznata hrvatska hitmakerica počinje se baviti politikom: učlanila se u stranku koja se bori protiv bankara, možda i napiše pjesmu na tu temu

12. studenog 2018. - 13:58

- SNAGA! Nova članica stranke Snaga je Antonija Šola. Kaže da je oduševljena našom borbom za ljude oštećene bankarskim manipulacijama – objavio je saborski zastupnik Goran Aleksić na svom Facebook profilu novopridošlu članicu u redove Stranke narodnog i građanskog aktivizma, inače pjevačicu i autoricu pjesama na albumima Zdravka Čolića, Nine Badrić, Crvene jabuke, Olivera Dragojevića, Željka Bebeka, Toše Proeskog, Mladena Grdovića, Mate Bulića, Danijele Martinović, Tijane Dapčević, Lepe Brene...

- Umjetnički dio pokriven, a sad još politički, kad se angažiram? SNAGA ima da gori – namignuvši je komentirala Šola ispod fotografije na kojoj pozira u društvu supruge mu Vlaste na njezinoj izložbi u Zaprešiću. Kakav je karakter Antonijina izleta u politiku, kani li se ozbiljnije angažirati u redovima Snage, provjerili smo iz prve ruke...

- Svojim članstvom u stranci Snaga dajem simboličnu podršku borbi gospodina Gorana Aleksića i njegovu nastojanju da pomogne obeštećenju građana, koji su podizali kredite u švicarskim francima. Pratila sam njegovu dosadašnju bitku i građanski aktivizam, riječ je o angažmanu koji budi nadu da će se problem riješiti. Imam puno prijatelja koji su stradali od švicarskog franka. Pate cijele obitelji... - kazala nam je Antonija Šola, govoreći o Aleksićevoj borbi kao o "svjetlu na kraju tunela". Saborski zastupnik iz Stranke narodnog i građanskog aktivizma ujedno je i Antonijin sugrađanin iz Zaprešića, a s njegovom se suprugom Vlastom, inače magistricom likovnih umjetnosti, pojašnjava nam diplomirana sociologinja, našla i po umjetničkoj liniji.

- Moje članstvo u Snazi je simbolično, ali tko zna kako će se stvari razvijati. Da, možda bude i neka pjesma... - zagonetno će kantautorica.

Neposredno prije Antonije Šole svoj je politički angažman obznanila Splićanka Lana Pavić, javnosti uglavnom poznata kao nekadašnja manekenka i TV voditeljica, koja se davnih godina zbog studija fonetike i filozofije preselila u Zagreb. S vremenom se zainteresirala za političku teoriju pa je, pored studija u Hrvatskoj, pohađala i politološke seminare na Oxfordu, te London School of Economics and Political Science (LSE) da bi sada svoje znanje i sposobnosti odlučila upregnuti u boljitak hrvatskog društva. Lana kaže da današnja Hrvatska nije država kakvu želi svojoj djeci jer djeca, veli, trebaju odrastati u sredini u kojoj se cijeni poštenje, znanje, radišnost i kreativnost.

- U stranci Pametno prepoznala sam želju za borbom protiv korupcije, nepotizma, neznanja i indoktrinacije kako bismo postali moderno društvo na načelima poštivanja ljudskih prava - izjavila je Pavić, ističući da je njezin izbor pao na stranku Pametno nakon dugogodišnjeg praćenja javnog djelovanja njezinih članova.

- Jako mi se sviđa što čine u Splitu. Jednom prilikom skupina volontera Pametnog šetala je Marjanom, razgovarajući s građanima o predstojećim izborima. Prišli su mi i već tada sam znala da ću glasati za njih – objasnila je Lana. Novopridošla članica stranke Pametno bavi se, kaže, normativnom političkom teorijom, što znači da ne promišlja samo kakve stvari jesu, nego prije svega kakve bi trebale biti.

- Nije nužno da se zbog toga politički aktiviram, ali situacija u Hrvatskoj poziva da se sposobni i vrijedni ljudi neodgodivo uključe u politiku. Nju su u potpunosti preuzeli oni koji na taj način ostvaruju najprizemnije osobne interese, ne mareći za opće dobro. Očito je da nas svojim nepoštenjem i neznanjem vode u propast – izjavila je u nedavnom intervjuu na našim stranicama.
Estradni izleti u politiku nisu novost u Hrvatskoj. U razdoblju stvaranja države jedan od njezinih poznatih glazbenih aktera bio je pjevač Miroslav Škoro, koji je od 1995. do 1997. godine obnašao dužnost generalnog konzula RH u Mađarskoj, a kasnije kratko vrijeme sjedio i u Saboru.

"Izišao sam iz politike kad sam shvatio da političari sve doživljavaju kao kokoš koju treba očerupati nakon izbora. Nisam mogao biti s grupom koja je devijantna i čerupa kokoš koja je davno očerupana", davno je objasnio Škoro razloge napuštanja politike.

Ništa manje razočarana političkim miljeom nije bila ni bivša HTV-ova voditeljica Mirna Berend, koja je 2010. ušla u redove HSLS-a i ubrzo iz svijeta politike pobjegla glavom bez obzira, priznajući da je donijela krivu odluku.

"Ne znam samo dokle će sve političke elite misliti da smo mi njihove budale ili dokle ćemo mi to trpjeti", komentirala je kasnije Mirna. Iz redova političara je brzo odlepršala i violončelistica Ana Rucner, koja je godinu dana provela u stolici jedne od zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u koju je zasjela zahvaljujući listi zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Ovoga se proljeća povukla "iz osobnih razloga", premda je niti godinu dana prije povlačenja govorila kako je "s punom odgovornošću prihvatila sudjelovanje u Gradskoj skupštini i Odboru za mladež, jer voli grad u kojemu je rođena i odrasla".

"Sjednice ponekad znaju biti duge, potrebna je i kvalitetna priprema, ali dobar je osjećaj kad ste korisni i svojim radom pridonosite razvoju Zagreba", zborila je Rucner. Iza njezina izleta u zastupničke vode zagrebačke Gradske skupštine ostala je priča kako je gradonačelnik Bandić novčano pomagao njezinu karijeru, isplativši tvrtki Meritum komunikacije Anina menadžera 165.000 kuna za snimanje spota o Nikoli Tesli, te još 40.000 kuna za put u Kinu, gdje je, prema službenom obrazloženju, violončelistica promicala ljepote Zagreba i Hrvatske, potičući dolazak kineskih turista.

Iz svijeta klasičara svojedobno se u politici okušala i operna pjevačica Sandra Bagarić, priključivši se Hrvatskoj ekonomskoj inicijativi Ljube Jurčića. Budući da njegova stranka nije polučila osobit uspjeh na izborima, u rekordnom je roku nestalo i Sandrina lika iz svijeta politike.

Uporniji od Sandre bio je Siniša Vuco, koji je pokušavao u više navrata – jednom se kandidirao na lokalnim i dva puta na parlamentarnim izborima, dok je njegov kolega Pero Galić, pjevač Opće Opasnosti, prije desetak godina bio kandidat HDSSB-a za čelnu poziciju grada Županje.

21. travanj 2024 23:36