StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDr. Dragan Ljutić

Novi rektor Splitskog sveučilišta rođen je u Krešimirovu gradu, a za premijera Plenkovića s kojim je u bliskim obiteljskim odnosima kaže: Sam Bog ga je poslao Hrvatima

Piše Ivo Mikuličin
8. studenog 2018. - 21:08

Krajem listopada jedna je lijepa vijest "prošetala“ tisnim šibenskim kalama. Novi rektor Splitskog sveučilišta postao je dr. Dragan Ljutić. Ako niste znali, rođeni Šibenčanin.
Čestitam!

- Hvala, dragi Ivo. Svaka mi šibenska čestitka puno znači. Vi dobro znate da sam svoju inauguraciju htio obilježiti i šibenskom klapskom pismom. No, moj me kolega, liječnik i solist sjajne splitske klape "Šufit" Jurica Nazlić uvjerio da oni mogu bez problema izvesti "Zvona moga grada“. "Šufit" je tu Vicinu pjesmu otpjevao zaista sjajno. Ipak, Šibenika je, vjerujte mi, bilo u dovoljnoj mjeri na mojoj inauguraciji. I te kako sam spominjao svoj rodni grad - otkrio nam je dr. Ljutić.
 

 

 

Pamtim da sam kao mlad novinar pisao o vašem bratu Goranu kao nadarenom šibenskom plivaču. Leptirašu i prsašu. Kojoj šibenskoj generaciji vi pripadate?
- Ja sam kao šibenski gimnazijalac maturirao 1975. Od ljudi iz moje generacije rado spominjem glazbenog kritičara, tekstopisca i pravnika Zorana Ševerdiju, veleposlanicu Sanju Bujas-Juraga, liječnika Vlatka Markovića, pravnika Zorana Petkovića… Kao dijete sam se igrao i s onima, koju su godinu dana stariji od mene. S aktualnim gradonačelnikom Željkom Burićem i arhitektom Tomislavom Krajinom. S guštom sam pročitao kako je Krajina otkrio da je šibenski sveti Mihovil jedini svetac, koji je svojedobno bio opstao u vojarnama JNA. Svi smo bili učenici nadaleko poznate šibenske gimnazije, u kojoj je profesorica biologije Mira Lambaša na najbolji način pripremala buduće liječnike. S guštom se sjećam i svog ravnatelja Ive Livakovića i razrednice Hermine Maričić, profesorice matematike.

Razgovori s Burićem

Kontaktirate li danas s Burićem?
- Ne toliko često, ali sam više nego zadovoljan načinom na koji on i njegovi suradnici predstavljaju grad. Šibenik je sa svojim tvrđavama i specifičnim turizmom postao prepoznatljiv brend. Nije mala stvar, kad splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara izjavi "kako bi se Splićani u nekim stvarima trebali ugledati na Šibenčane“.
 

Neki tvrde da rektor ima "faraonske ovlasti“!? Jeste li u skladu s tim spremni pomoći rodnom Šibeniku!?
- Odakle vam ta teza o "faraonskim ovlastima“, makar priznajem da nije tako nerealna!? Kao splitski rektor spreman sam pomoći mojim Šibenčanima da osnaže tamošnje Veleučilište i dio studija. Prihvaćam istinu da se bježi od zamisli da šibenski studiji budu dislocirane jedinice Splitskog sveučilišta, no osobno vjerujem da bi jača suradnja bila od obostrane koristi.
 

Splitsko sveučilište je na zadnjim svjetskim listama najpriznatije ili najuspješnije u Hrvatskoj, pa i u ovom dijelu Europe…
- Sve je samo ne fraza, ako kažem da je taj podatak i čast i obveza. Posebice ću inzistirati na međunarodnoj suradnji. U zadnje vrijeme smo imali bliske kontakte sa sveučilištima u poljskom Gdanjsku, francuskom Brestu i španjolskom Cadizu. Oni su tražili tu suradnju, što je najbolji znak da smo prepoznati. Na pomolu je europska mreža sveučilišta, smještenih na moru ili su u svom djelovanju okrenute moru.

Komplimenti kolegama

Vi ste bili i dekan splitskog Medicinskog fakulteta. Kao više nego priznati liječnik, nefrolog… Ima li u toj priči barem u tragovima šibenske bolnice?
- Za svoje šibenske kolege mogu izreći samo komplimente. Rado bih pristao, ako je ne daj Bože potrebno, da im se dam u ruke. Šibenski liječnici na najbolji način čuvaju tradiciju o staroj i uspješnoj šibenskoj bolnici.
 

Neki od njih bili su i predavači na Splitskom medicinskom fakultetu. To vi dobro znate kao bivši dekan…
- Posebno pamtim dobrog, starog, ali nažalost pokojnog dr. Ivu Merlaka, čija su predavanja u pravilu bila zanimljiva. Svoj trag ostavio je i drugi šibenski ginekolog, dr. Frane Mikulandra. Istaknut ću i trećeg šibenskog ginekologa dr. Nikicu Živkovića. Ne samo kao predavača, već i sjajnog ratnog liječnika. U Domovinskom ratu je završio u bosanskoj Novoj Bili. Pacijenti i kolege su ga na sva usta hvalili kao izuzetno spretnog liječnika u operacijskim salama.
 

 

 

Vi ste dotaknuli rat, a ja moram, nažalost, i politiku. Vaša inauguracija će se pamtiti i po priči o svojevrsnom nepotizmu ili novinarskoj tezi "da je vaš izbor pogurao i aktualni premijer Andrej Plenković, zbog bliskih obiteljskih veza“!?
- Moja je supruga bliski rod Plenkovićevoj majci. Dapače, obje su imale isto djevojačke ime i prezime - Vjekoslava Raos. Ja sam u želji da budem rektor vodio svoju kampanju na sličan način kao i ostali kandidati. Zato ne znam kako je i koliko Plenković mogao utjecati na konačan ishod, ako je glasovanje tajno!? No, kad već spominjete Plenkovića, onda punim ustima izjavljujem da ga je nama, Hrvatima sam Bog poslao. Ponosim se i s njim, i Vladom. S njima ćemo puno lakše naći putove gospodarskog oporavka i naše stabilno mjesto u zapadnoj civilizaciji.

Dalmatinska priča

Ako se za kraj ćakule vratimo našem Šibeniku, koja je vaša završna misao?
- Neka to bude naslov vaše knjige, koju sam s guštom pročitao, a koju su na promociji u splitskoj knjižari "Marka Marulića“ i te kako prihvatili i Splićani. Moj Šibenik dušu ima. Moj rodni grad je, za razliku od mnogih drugih, gotovo "operiran“ od gluposti i ludosti, kojima smo okruženi. Slažem se, međutim, da je nemoguće pisati o Šibeniku, a pritom ne spomenuti Split i Zadar. Naprotiv, treba razvijati tu staru i lijepu dalmatinsku priču. Priču, koju je na najbolji način potkrijepio Domovinski rat.
 

Očito ste ponosni na šibenski doprinos Domovinskom ratu?
- I više nego što možete pretpostaviti. S jednakim ponosom čuvam i svoje priznanje za doprinos u časnoj borbi građana Hrvatske za slobodu i neovisnost. Splitska je bolnica u to doba bila praktički ratna, a ja u nekim trenucima gotovo usamljen kao liječnik. I nismo birali kome od ranjenika pomoći. U Split su stizali i muslimanski, ne samo ranjeni hrvatski borci.


Američko priznanje
Premium professional number of American Heart Association. To je jedno od priznanja, koje je u svojoj uspješnoj karijeri zaslužio dr. Dragan Ljutić, suprug i otac dvoje djece.
Bio je stipendist Međunarodnog udruženja nefrologa u Londonu, urednik knjige "Akutno zatajenje bubrega“, predsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju… Ljutić je redoviti profesor i bivši dekan Medicinskog fakulteta u Splitu.

26. travanj 2024 06:06