StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKriv za ratno profiterstvo

Sanader osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora i mora vratiti 3,6 milijuna kuna, njegovi odvjetnici nezdovoljni, a USKOK traži višu kaznu

Piše Šibenski.hr
22. listopada 2018. - 19:02

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader danas je u ponovljenom suđenju proglašen krivim u slučaju Hypo i nepravomoćno osuđen zbog ratnog profiterstva na dvije i pol godine zatvora, piše Jutarnji list.

U aferi Hypo USKOK je teretio Sanadera da je sredinom 90-ih kao tadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova primio 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke prilikom ishođenja kredita za hrvatska veleposlanstva. Optužen je za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, odnosno za ratno profiterstvo.

Na prvom suđenju Sanader je koncem 2012. bio proglašen krivim i osuđen na tri i pol godine zatvora, a Vrhovni sud mu je tu kaznu smanjio za pola godine. No, Ustavni sud ukinuo je tu pravomoćnu presudu, smatrajući da u prvom redu nije dovoljno obrazloženo pitanje mogućeg nastupanja zastare, kao ni ratno profiterstvo.

U drugom, današnjem, izricanju presude Ivo Sanader i njegov suokrivljenik Robert Ježić nepravomoćno su oslobođeni krivnje za prodaju jeftine struje Diokiju na štetu Hrvatske eloktroprivrede (HEP) i davanje zajma toj Ježićevoj tvrtki.

U drugom predmetu zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je Sanadera i Ježića da su potaknuli bivšeg predsjednika uprave HEP-a, sada pokojnog Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama Dioki i Dina tijekom 2008. i 2009. mimo propisanih pravila i procedure prodaje struju po nižim cijenama. Tako je HEP, prema optužbi, oštećen za oko 3,8 milijuna kuna.

Optužnicom je obuhvaćen i kredit od 15 milijuna kuna koji je HEP odobrio Diokiju te prolongirao njegovu otplatu iako je i sam HEP u to vrijeme bio u teškoj financijskoj situaciji. Ovaj je postupak dugo bio “na čekanju” zbog zdravstvenih problema Ivana Mravka, ali i Roberta Ježića.

Zamjenica ravnateljice USKOK-a Marija Vučko izjavila je nakon objave nepravomoćne presude Ivi Sanderu u slučaju Hypo da je zadovoljna osuđujućom presudom, ali je najavila žalbu na visinu kazne smatrajući je preblagom.

Vučko je kazala da su očekivali takvu presudu s obzirom da su i  u ranije postupku dokazali da je optuženi počinio kazneno djelo ratnog profiterstva.

Bitno je naglasiti da je ta presuda jako važna zbog buduće sudske prakse s obzirom da, uz uvažavanje dodatnih elemenata za kazneno djelo ratnog profiterstva kao i zbog pitanja zastare, pokazuje da je moguća osuda za ratno profiterstvo.

Najavila je da će USKOK podnijeti žalbu na visinu kazne tražeći da ona bude stroža.

Novinarima je odgovorila kako misli da je Sanader već odslužio kaznu na koju je danas nepravomoćno osuđen.

Sanader je naime, ranije zbog tog slučaja bio u zatvoru, ali je Ustavni sud ukinuo presudu i vratio postupak na ponovno suđenje, navodi Jutarnji list.

 


Sanaderovi odvjetnici: Ovo je manipulacija USKOK-a

- Imali smo dvije presude, krenut ću od druge, oslobađajuće. Nas to ne ispunjava nekim posebnim zadovoljstvom jer za to dijelo nije trebao biti niti optužen. Pogotovo smrću gospodina Mravka..., kazao je Čedo Prodanović, odvjetnik Ive Sanadera nakon izlaska sa Županijskog suda.

- Očekivali smo oslobađajaću presudu jer bi bilo previše da ga kazne i za to. Što se tiče prve presude za ratno profiterstvo, apsolutno smo nezadovoljni. Optužnica je bila nelogična i mimo dokaza, a ne poštuju se ni stavovi narodnog pravnog autoriteta. S velikim interesom očekujem obrazloženje presude da konačno saznamo gdje je kada i od koga g. Sanader primio novac. Svjedoci kažu da su sigurni da Sanader nije primio novac. Očekujemo da Vrhovni sud prihvati naše službe, kazao je Prodanović.

Riječ je zatim uzela Jadranka Sloković.

- Ja bih samo rekla ovo oko presude za ratno profiterstvo. Toga nema u ovoj optužnici koja je toliko udaljena od stvarnosti da ne znam što bih rekla. Drugo, što se tiče kauzaliteta, ovdje nema nikakve veze i ovo je manipulacija USKOK-a koji je kad je djelo otišlo u zastaru preinačio optužbu u ratno profiterstvo.

Što se tiče naplate ovih 3,6 milijuna kuna, njemu su sredstva blokirana, a za druge izvore ne znam. Što se tiče vremenske kazne, on je svoju kaznu duplo odslužio, zaključila je Sloković.


PREGLED OSTALIH SLUČAJEVA IVE SANADERA

SLUČAJ 3. - PLANINSKA

Ivo Sanader trenutačno ima jednu nepravomoćnu sudsku presudu. U aferi Planinska u travnju prošle godine osuđen je na četiri i pol godine zatvora te mu je naloženo vraćanje 17,5 milijuna kuna. Sanader je proglašen krivim po USKOK-ovoj optužnici da je “pomogao” bivšem saborskom zastupniku HDZ-a Stjepanu Fioliću da 2009. po cijeni znatno većoj od tržišne proda zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu Ministarstvu regionalnog razvoja. Tako je proračun oštećen za 15 milijuna kuna, a Sanader je od Fiolića, prema presudi, dobio proviziju od deset milijuna kuna i milijun eura. Uz Sanadera, u tom je slučaju osuđen i Fiolić, koji je sve priznao i teretio Sanadera, kao i bivši ministar Petar Čobanković. Odluka Vrhovnog suda o podnesenim žalbama još se čeka.

 

SLUČAJ 4.  FIMI MEDIA

U aferi Fimi media Ivo Sanader i suoptuženi terete se za izvlačenje sredstava iz javnih poduzeća preko marketinške agencije Fimi media, koja su se zajedno s neevidentiranim donacijama slijevala u crni fond HDZ-a. Prvo suđenje okončano je 2014. i završilo je osuđujućom presudom. Sanader je dobio ukupno devet godina zatvora i obvezu vraćanja ilegalno stečenih 15,2 milijuna kuna. Međutim, godinu dana poslije Vrhovni sud ukinuo je prvostupanjsku presudu i predmet vratio na ponovno suđenje. Ponovljeni postupak ušao je u završnu fazu, ali je zbog ozbiljnih zdravstvenih problema vlasnice Fimi medije, suoptužene Nevenke Jurak, nedavno došlo do “zastoja”.

 

SLUČAJ 5. INA-MOL

U aferi Ina-MOL Ivo Sanader bio je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija. Radilo se o optužbi da je s Hernadijem dogovorio da će za “proviziju” od 10 milijuna eura učiniti sve što je potrebno da MOL dobije prevladavajuća upravljačka prava nad Inom u pregovorima koji su se vodili oko izmjena i dopuna međudioničarskog ugovora. No Ustavni sud ukinuo je tu presudu, a ponovljeno suđenje tek bi sada trebalo početi, ovaj put i protiv odsutnog Hernadija, optuženog za davanje mita.

 

SLUČAJ 6.  HEP TLM

Nadležno zagrebačko tužiteljstvo formalno nije donijelo odluku o obustavi postupka, ali je zapravo odustalo od ponovnog podizanja optužnice protiv Ive Sanadera u aferi HEP TLM, u kojoj se bivšeg premijera teretilo zbog sumnji u nezakonitu prodaju jeftine struje šibenskom TLM-u i dalje Aluminiju Mostar. Optužba je bila “teška” čak 650 milijuna kuna. No, optužnicu podignutu 2013. tužiteljstvo je ubrzo povuklo radi dorade. Rok za podizanje nove optužnice bio je godinu dana, a s obzirom na to da ona nije podignuta, po slovu zakona postupak se smatra obustavljenim.


NEMA DOKAZA

Donoseći nepravomoćnu oslobađajuću presudu Ivi Sanaderu i Robertu Ježiću u slučaju HEP-Dioki sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog zauzelo je stav da nema dokaza da je Sanader, na Ježićev nagovor, od bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka tražio da Ježićevoj tvrtki da zajam i proda struju ispod tržišne cijene.

Jedini dokaz protiv Sanadera i Ježića u ovom je slučaju bio Mravkov iskaz iz istrage. On je u međuvremenu preminuo pa su na suđenju preslušane snimke njegovih ispitivanja, no ni jedan drugi dokaz nije potvrdio njegove navode da mu je to naložio Sanader kojega je na to potaknuo Ježić.

Osim toga, Mravkov iskaz, pribavljen je bez nazočnosti obrane okrivljenika koja ga ni kasnije nije imala mogućnost ispitati.

"Stoga bi donošenje osuđujuće presude bilo utemeljeno isključivo na dokazu koji nije pribavljen u kontradiktornom postupku. Nije utvrđeno ni da je Mravak napravio nedjela na koja je bio potaknut. Sve kada bi se na temelju njegova priznanja i uzelo da je to počinio, nije dokazano da bi ga na to potaknuo Sanader na temelju traženja Roberta Ježića", pojasnila je sutkinja Galešić.

Još u ožujku, nakon potvrđivanja optužnice koju je tužiteljstvo moralo doraditi, Sanaderovi odvjetnici isticali su da Mravkov istražni iskaz ne može biti temelj za osuđujuću presudu. To su ponovili i u završnom govoru ističući da protiv Sanadera ne postoji ni jedan materijalni dokaz.

U ovom slučaju Sanader je još 2012. optužen da je Mravka poticao da Ježićevoj tvrtki isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Suđenje je trebalo početi još na ljeto 2014. kada je odgođeno zbog bolesti obojice Sanaderovih suoptuženika.

Petu po redu optužnicu protiv Sanadera sud je prvi put potvrdio još u rujnu 2013. Gotovo ista optužnica i ranije je bila na sudu, ali ju je tužiteljstvo povuklo i nakon godinu dana vratilo dopunjenu novim vještačenjima.

16. travanj 2024 16:11