StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVapaj veterana

Više stotina branitelja iz Šibensko- kninske županije u Vukovaru: Nismo protiv Vlade, nego protiv DORH-a koji nije odradio svoj posao!

Piše Ante Talijaš
13. listopada 2018. - 13:09

Nekoliko stotina branitelja s područja Šibensko-kninskog sudjelovat će na subotnjem mirnom prosvjedu u Vukovaru, koji je organizirao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a zbog nezadovoljstva radom DORH-a i ostalim relevantnim državnim institucijama oko otkrivanja i procesuiranja počinitelja teških ratnih zločina nad pripadnicima Hrvatske vojske i civilima u Vukovaru.

- Ovaj skup u Vukovaru nije uperen protiv aktualne Vlade, već je to vapaj nas veterana Domovinskog rata da državne institucije napokon počnu raditi svoj posao i procesuiraju sve ratne zločine počinjene od agresorske jugosrpske vojske. Nažalost, ni nakon 23 godine od završetka rata to se nije dogodilo. Nisu procesuirani krvnici za zločine, ne samo počinjene u Vukovaru, nego ni u ostalim dijelovima Hrvatske. Sa šibenskog područja još se dva naša branitelja vode kao nestala, a koja su mučki ubijena nakon zarobljavanja u Dragišićima. Nad još dvojicom branitelja ratni zločin počinjen je na Miljevcima, također nakon zarobljavanja. Zaboravlja se da je više stotina hrvatskih civila mučki ubijeno tijekom okupacije područja bivše općine Šibenik. Za sve te najteže oblike ratnog zločina nitko nije odgovarao, a to je pokazatelj da DORH nije radio svoj posao – kazao je Tonći Mrša, dopredsjednik UHVDDR-a grada Šibenika, dodajući da će na skupu u Vukovaru biti stotinjak članova ove udruge iz svih ogranaka s područja županije.

I vodstvo udruge Specijalne policije "Jastrebovi" Šibenik daje potporu vukovarskom skupu.
- Podržavamo prosvjed u onoj svrsi za koju je najavljen, ali bez politike. Želimo da se pronađu i kazne krivci za počinjene ratne zločine, da se pronađu tijela mrtvih hrvatskih branitelja i utvrdi sudbina nestalih. Nismo organizirali autobus za Vukovar, ali će dosta naših članova biti u gradu-heroju – kazao je Josip Spajić, predsjednik Udruge šibenskih "Jastrebova".

Županijska organizacija HVIDRA-e, kaže njezin predsjednik Mladen Erak, podržava samu ideju prosvjeda, ali, ističe on, nema organiziranog odlaska u Vukovar za članove udruge.

- Prepustili smo našim članovima da sami, po svojoj savjesti, odluče o sudjelovanju na prosvjedu. I dio njih bit će u Vukovaru, jer su osim HVIDRA-e članovi i drugih braniteljskih udruga koje su organizirale odlazak – kazao je Erak.

Organizirano u Vukovar otputovalo je minibusom dvadesetak članova udruge "Prva A satnija 113. brigade".
- Samo želimo da se pronađu počinitelji ratnih zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima, na čemu u DORH-u, iz njima znanih razloga, nisu radili kroz protekla dva desetljeća – veli predsjednik ove udruge Dragan Toljan.

Iz Vodica, pak u organizaciji ogranka UHBDDR-a "Boban" i udruge "Hrvatski domobran" u Vukovar je otputovalo oko 60 branitelja. Iz ovog grada još tridesetak branitelja bit će u Vukovaru u privatnom aranžmanu.

19. travanj 2024 22:30