StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpadaju rekordi

Ultraši u tri dana potroše koliko i 7300 Hrvata u cijeloj godini, a od poreza koji ostave se mogu izgraditi dvije škole

Piše Novac.hr
5. srpnja 2018. - 21:48

Ostao je samo jedan dan do početka po broju posjetitelja i zaradi najvećeg glazbenog događaja u Hrvatskoj, splitskog festivala Ultra Europe.

Prema studiji Instituta za javne financije pod nazivom “Ekonomski i fiskalni učinci Ultra Europe festivala elektronske glazbe”, izrađenoj za Hrvatsku turističku zajednicu, posjetitelji Ultre u 2017. godini potrošili su ukupno čak 525,3 milijuna kuna, a za 85 posto te potrošnje zaslužni su strani gosti, piše Novac.hr.

Na Ultru dolazi oko 150 tisuća ljudi, a ove godine, kako tvrdi organizator Joe bašić, dolazi ih još i više. Ulaznice se više ne mogu kupiti online, no manji će ih broj biti dostupan na ulazu.

Opća pomama

Trodnevna ulaznica stoji 175 eura (1300 kuna), jednodnevna 75 eura (555 kuna), a rasprodane su čak i trodnevne VIP ulaznice skuplje od 2500 kuna.

Struktura potrošnje, prema analizi tima u kojem je bio i Marko Primorac, predsjedničin novi savjetnik za gospodarstvo, pokazuje da se najviše potrošilo na ulaznice (31 posto), a malo manje na smještaj (24 posto), hranu i piće (19 posto) te prijevoz (11 posto). Možda je najnevjerojatniji podatak cijele studije da je u tri dana festivala ostvarena cjelogodišnja potrošnja 7300 prosječnih hrvatskih radnika!

Ultra je lani generirala 283,9 milijuna kuna bruto domaćeg proizvoda, odnosno 0,08 posto ukupnog hrvatskog BDP-a, što je, navodi se u studiji, jednako doprinosu dvaju do triju značajnijih investicijskih projekata u turizmu.

Zbog svega toga Ultra je dobila stratešku potporu Vlade i ministra Garija Cappellija, što znači da će Ministarstvo turizma raditi na promidžbi svjetski poznatog festivala sve do 2022. godine.

Popunjava blagajnu

- Marketinška vrijednost festivala procijenjena je na najmanje 25 milijuna eura, a kako je naša Ultra dio jednog od najvećih svjetskih festivala elektroničke glazbe i jedini ovakav događaj u Europi, vrijedi ga zadržati. U Splitu i okolici svake godine tulumari više od 150 tisuća posjetitelja iz 140 zemalja svijeta, pa je dovoljno pogledati objave publike na društvenim mrežama kako bi se shvatilo da je vrijednost nemjerljiva - izjavio je ministar turizma Cappelli.

Ultra odlično popunjava javnu blagajnu, što pokazuje podatak o 36,9 milijuna kuna fiskalnih prihoda, najviše kroz potrošnju za hranu i piće. Prikupljeni fiskalni prihodi dovoljni su za gradnju i opremanje dviju škola, nabavu pet, šest vatrogasnih vozila sa svom opremom ili osiguravanje udžbenika za 37.000 školaraca, piše Novac.hr.

25. travanj 2024 09:07