Veliko srce Ovo su Luka i Lara, ponos Dalmacije: priča o osnovnoškolcima koji su dobili nagradu 'Luka Ritz' će vam vratiti vjeru u ljude

Veliko srce

Zbog njih imamo razloga vjerovati da Hrvatska može postati boljim mjestom za život. Njihov optimizam i vjera u ideale za koje smo mislili da ih mladi naraštaji gube, zaista ohrabruju.

Oni su ovogodišnji dobitnici nagrade "Luka Ritz" za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, nagrade koja je jučer u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dodijeljena desetu godinu zaredom, a nosi ime prema prerano preminulom zagrebačkom mladiću koji je stradao kao žrtva okrutnog uličnog vršnjačkog nasilja. Nagrade su dobitnicima uručile mistrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te majka Luke Ritza i predsjednica Povjerenstva za dodjelu te nagrade Suzana Ritz.

Luka Radovanović, učenik sedmog razreda Osnovne škole kraljice Jelene iz Solina, dobitnik je godišnje nagrade "Luka Ritz" za 2017./2018. školsku godinu u kategoriji učenika osnovnih, a Dora Svitlanović, učenica petog razreda Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara iz Vinkovaca u kategoriji učenika srednjih škola.

Ali, kako je rekla Suzana Ritz, s obzirom da je ove godine konkurencija bila iznimno jaka, odlučili su dodijeliti i posebna priznanja za još dva/ije kandidata/kinje: među osnovcima je tako priznanjem nagrađena Lara Zrilić, učenica šestog razreda Osnovne škole Krune Krstića iz Zadra, a među srednjoškolcima Anja Pualić iz Učeničkog doma Ogulin.

Dalmacija se tako ima čime ponositi – među četvero nagrađenih, i to baš iz osnovnoškolske populacije, dvoje odličnih učenika, Lara i Luka, svojom su humanošću, dobrotom, predanošću vrijednostima koje zastupaju pokazali koliko veliko srce ima dalmatinska mladež. Svi dobitnici ove godine nisu krili radost kada im je, uz ostale darove, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac podijelio dresove hrvatske rukometne reprezentacije i to - s otisnutim njihovim prezimenima. 

Posebno je to dirnulo Luku Radovanovića, člana Rukometnog kluba "Solin", s kojim taj mladić organizira humanitarne akcije i pomaže u socijalizaciji učenika s posebnim potrebama. Uz roditelje i ravnateljicu škole s Lukom je na dodjeli nagrade u Ministarstvu jučer bio njegov dragi prijatelj Antonio Bošnjak o kojemu se unutar Udruge Down brine upravo Luka.

- Kada mi je mama rekla da sam dobio ovu nagradu, bio sam zbunjen. Pa ja samo radim ono što su me učili otkad sam bio mali, poštujem druge i pomažem im – kazao je Luka Radovanović pred okupljenima, u atmosferi punoj emocija u kojima neki nisu mogli sakriti ni suze.

Osobito kada je Luka rekao da je njegova najveća nagrada radost onih kojima pomaže. A osmijeh i ponos nije krio ni Antonio, inače učenik osmog razreda. Dobio je i on dres sa svojim imenom, ali ipak je u središtu bio njegov prijatelj Luka za kojega kaže da ga jako voli. Kada smo ga upitali što ga je Luka naučio, bez okolišanja je rekao: Kuhati! To je nasmijalo Luku:

- Svako dijete u Udruzi Down ima svog volontera. Ja pomažem Antoniju i sve što on ne može ili ne zna, naučiš ga, da lakše uđe u život kada odraste – kaže Luka, kojega su njegova škola i učitelji nominirali i zato što je "tolerantan i empatičan, potiče ostale učenike na pozitivno i nenasilno ponašanje, svima se obraća s poštovanjem, često drugim učenicima pomaže u ispunjavanju obveza, potiče i podržava druge učenike/ce u humanim idejama".

S tom "crtom" je rođen, jer, kako nam je ispričao, njegova majka u istoj je udruzi volontirala i prije njegova rođenja, a praktički nakon što se rodio i njega je odvela tamo. Luki humanitarni rad uopće teško ne pada, a zasad, osim rukometa, ne planira daleku budućnost.

- Brat i ja volimo slične predmete, možda upišem Gimnaziju održivog razvoja u Splitu. Vidjet ću još, ima vremena – najavljuje ovaj mladi, osviješteni učenik sedmog razreda.

- Drago mi je pomoći svakome, jer svi smo jednaki. Samo trebamo zamisliti kako bismo se mi osjećali da smo na mjestu onih koji su zlostavljani – kaže mlada Zadranka Lara Zrilić, koja je posebno priznanje dobila jer se "u svakom trenutku života zalaže za toleranciju, prihvaćanje različitosti i jednakost svih".

Ona prva u školi smiruje ako kakav verbalni ili fizički sukob prijeti eskalacijom, djevojčica je iznimnog osjećaja za dobro i pravdu, a također se s osobitom pažnjom brine za jednog učenika s Downovim sindromom – samo je dio opisa njezinih zasluga na temelju kojih ju je škola i njezina učiteljica nominirala. Skromni Lara i Luka ne ističu svoje zasluge, no oboje se slažu da vršnjačkog nasilja i nema toliko mnogo koliko se to želi prikazati.

- Ima možda više djece koja će se narugati drugima, ali to ne bi trebalo biti tako – kaže ova šestašica iz Zadra, koja jednog dana želi biti veterinarka i ostati živjeti u rodnom gradu gdje bi pomagala "ne samo životinjama, nego i ljudima".

Uz čestitke, dodajmo i razmišljanje nagrađene Dore Svitlanović iz vinkovačke škole koja je rekla kako "svatko od nas može biti kotač u kreiranju boljeg društva ako stvorimo poticajno okruženje". A to uključuje toleranciju i otvorenost na koju je pozvala i ministrica Divjak.

Stipendija od 1000 kuna mjesečno
Ove godine za nagradu "Luka Ritz" svoje je kandidate nominiralo 30-ak škola, a sve one će dobiti po deset tisuća kuna za nastavak promoviranja programa nenasilja. Nagrađeni Luka Radovanović i Dora Svitlanović dobili su skulpture, posebne povelje te jednogodišnju stipendiju od tisuću kuna mjesečno. Tomislav Grahovac najavio je i kako su svi nagrađeni učenici pozvani na prvu iduću utakmicu hrvatske rukometne reprezentacije bez obzira gdje će se odigrati. Školama nagrađenih učenika također su dodijeljena posebna priznanja.

Naslovnica HrvatskaSvijet

Najčitanije