StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSprema se nova nevera

Nestabilno vrijeme se nastavlja, izdane nove uzbune: Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja

Piše JL
9. lipnja 2018. - 14:56

Nakon izrazito nestabilnog petka, tijekom kojega je u dijelovima Hrvatske bilo i jačeg nevremena, u subotu se nastavljaju promjenljivi vremenski uvjeti.

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, očekuje nas promjenljivo oblačno s duljim sunčanim razdobljima, a uz više oblaka mjestimične kiše ili lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom ponajprije će biti u unutrašnjosti te na jugu zemlje.

U prvom dijelu dana na istoku i jugu moguća su i izraženija grmljavinska nevremena.

Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, na sjevernom Jadranu umjerena bura, u Dalmaciji jugozapadnjak i jugo. Malo svježije s najvišom temperaturom uglavnom između 24 i 28 °C.

Zbog mogućih olujnih nevremena, DHMZ je putem Meteoalarma za cijelu državu izdao žuta ili narančasta upozorenja. Najopasnije bi moglo biti na krajnjem istoku i jugu države.

- Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu, navode prognostičari u narančastom upozorenju.

 U nedjelju pretežno sunčano, osobito duž obale. U unutrašnjosti ujutro može biti magle, ponajprije u gorju, dok danju uz umjeren razvoj oblaka postoji mogućnost za malo kiše ili poneki lokalni pljusak, ponajprije na istoku te u gorju.

Vjetar će biti slab, a na Jadranu će puhati umjeren sjeverozapadnjak. Najniža temperatura između 17 i 21, u gorju niža, a najviša dnevna većinom od 26 do 29 °C.

Početkom novog radnog tjedna bit će pretežno sunčano, a poslijepodnevnevnih nestabilnosti bit će uglavnom u unutrašnjosti i to rijetko, osobito od ponedjeljka.

Na Jadranu umjeren sjeverozapadnjak, a od utorka jugo, kada će na kopnu zapuhati umjerne jugozapadnjak. Temperatura zraka u porastu.

Iznadprosječno toplo vrijeme prema prognostičkim modelima Istrameta zadržat će se do sredine idućeg tjedna, a onda je sve izgledniji utjecaj nove doline sa sjeverozapada kontinenta.

U takvoj situaciji vrijeme će se ponovno destabilizirati uz sve češće grmljavinske pljuskove i kišu, kako u unutrašnjosti tako i na Jadranu. Pritom bi ponovno lokalno moglo biti jačih nevremena, o čemu će se zasigurno na vrijeme oglasiti i nadležne službe.

Prema trenutnim prognozama, od srijede bi moglo nastupiti jedno dulje kišno razdoblje i osjetan pad temperatura zraka, no ipak valja pričekati još koji dan za pouzdanija predviđanja.

23. travanj 2024 22:15