StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnovac osiguran

Veliki projekt ministra Medveda: svi osnovnoškolci će na dva dana u Knin, branitelji će ih učiti o Domovinskom ratu i Oluji

21. svibnja 2018. - 13:37
Detalj iz grada Knina

Nakon upoznavanja s patnjama i stradanjem Vukovara u Domovinskom ratu, ali i bogatom povijesti toga kraja koja seže sve do vučedolske kulture, učenici osmih razreda hrvatskih osnovnih škola ubuduće će imati priliku na licu mjesta dobiti informacije i o pobjedničkoj vojno-redarstvenoj akciji "Oluja" te povijesti i ljepotama Zvonimirova grada Knina i njegove okolice. Na taj bi način osmaši na autentičnim lokacijama dobili zaokruženu sliku ključnih događaja hrvatske borbe za neovisnost, koje su najveći simboli upravo dva grada - Vukovar i Knin.

Lani na sjednici Vlade u Kninu 4. kolovoza, podsjetimo, donesen je zaključak kojim se Ministarstvo hrvatskih branitelja imenuje nositeljem projekta kojim bi se, u suradnji s Javnom ustanovom Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar omogućilo da učenici osmih razreda osnovnih škola posjećuju grad Knin i na Kninskoj tvrđavi uče o "Oluji". Na tu je ideju podsjetio prije nekoliko dana ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, pa smo njegovu ministarstvu uputili upit o tome dokle se u realizaciji te ideje stiglo.

Ministar je ranije najavio kako je plan da osmaši, osim u Vukovar, u Knin odlaze već od iduće školske 2018./2019. godine.

Novac osiguran

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja potvrdili su da je ministar Medved, s obzirom na to da je potrebno proširiti djelatnost Javne ustanove Memorijalni centar u Vukovaru i stvoriti pravne pretpostavke za provođenje posjeta učenika Kninu u sklopu te ustanove, osnovao Povjerenstvo za provedbu aktivnosti u svezi s proširenjem djelatnosti Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar.

Uz to, izmijenit će se postojeća Uredba o osnivanju ustanove Memorijalni centar iz 2013. godine na način da se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Ministarstvom kulture poduzmu potrebne radnje u vezi s definiranjem programa posjeta gradu Kninu te osiguranjem potrebnih sredstava u državnom proračunu.

- Svrha donošenja zaključka na sjednici Vlade u Kninu 4. kolovoza prošle godine je, po uzoru na Vukovar, da se u
suradnji s Kninskim muzejom i uz pomoć hrvatskih branitelja stječu i proširuju znanja i spoznaje o vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja" kako bi mlađi naraštaji naučili istinu o Domovinskom ratu i slavnoj hrvatskoj pobjedi u "Oluji", ali i starijoj hrvatskoj povijesti – odgovaraju iz Ministarstva Tome Medveda. Da je plan ovu ideju sprovesti u djelo već od iduće školske godine, želja je i kninskog gradonačelnika Marka Jelića:

- Od svih ministarstava koja su na sjednici Vlade u Kninu prošle godine davali obećanja, najagilnijim u ostvarenju najava pokazalo se upravo Ministarstvo hrvatskih branitelja. U kontaktu smo s Ministarstvom oko provedbe projekta posjeta učenika Kninu, ovdje su bili i ljudi iz Memorijalnog centra, nastojimo da to krene što ranije – kaže gradonačelnik Jelić.

Imaju što vidjeti

Kako doznajemo, plan je da osmaši, kao i u Vukovaru, u Kninu provedu dva dana, a putovanja bi se organizirala tijekom cijele školske godine prema rasporedu za sve osnovne škole u Hrvatskoj. Upravo se rješava i pitanje smještaja učenika i njihove pratnje u Kninu, pa se tako kao potencijalna lokacija, kaže gradonačelnik Jelić, spominje napušteno željezničko prenoćište u središtu grada o kojemu se vode pregovori Ministarstva hrvatskih branitelja i HŽ infrastrukture, budući da treba pronaći određena pravna rješenja. Ta zgrada zahtijeva renoviranje, ali bi se mogla relativno brzo obnoviti, kaže on.

Osim posjeta samom gradu i tvrđavi, učenicima na raspolaganju za obilazak stoje brojni povijesni lokaliteti i prirodne ljepote u okolici Knina, od izvora Krke i Cetine, Nacionalnog parka Krka do sela Biskupije, jednoga od najznačajnijih starohrvatskih arheoloških nalazišta („Pet crkava na Kosovu“ u starohrvatsko doba) i brojnih drugih.

- Posjet tolikog broja djece, a znamo da Vukovar svake godine organizirano obiđe 40-ak tisuća učenika osmih razreda, imao bi višestruki učinak na naš grad - od utjecaja na gradska događanja do financijskog efekta – kaže gradonačelnik Jelić, poručujući da je ovdje izvorište hrvatske države i državnosti. „Vukovar je patnja i mučeništvo, Knin pobjeda i važno je da djeca dožive tu sinergiju“, poručuje on.

Sve troškove snosi Ministarstvo
Ministarstvo hrvatskih branitelja dosad je u cijelosti snosilo troškove organizacije dvodnevnog boravka osmaša u Vukovaru, što uključuje prijevoz, smještaj, prehranu te ulaznice za muzeje, a tako će vjerojatno biti i u Kninu. Prve godine posjeta 2014./2015. taj je grad posjetilo 6084 učenika osmih razreda, da bi od prošle školske godine obuhvat bio stopostotan pa je Vukovar obišlo oko 40 tisuća učenika osmih razreda.

Uskoro Gospić, Pakrac, Dubrovnik...

Ministar Tomo Medved najavio je da će u budućnosti u ovaj projekt, osim Knina, biti uključeni i drugi ključni gradovi Domovinskog rata, od Dubrovnika i Srđa, do Gospića, Pakraca i ostalih.

26. travanj 2024 14:37