StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDo posljednjeg daha

'Ma kakva Julija, ma kakav Romeo? Nitko se nije tako volio'; Prije točno 25 godina zagrljeni su na cesti izdahnuli sarajevski Romeo i Julija, i danas je nemoguće zadržati suze zbog njihove ratne ljubavne priče

Piše PSD
19. svibnja 2018. - 20:50

Na današnji dan prije točno 25 godina poginuli su sarajevski Romeo i Julija, Boško Brkić i Admira Ismić, prisjećaju se brojni BiH mediji pišući kako je priča o Bošku i Admiri 'priča o Sarajevu i ljubavi ispred zastava'.

Boško i Admira upoznali su se 1984. godine, u 'godini sarajevske Olimpijade'.  Boško je bio Srbin, a Admira Bošnjakinja, no to nije predstavljalo prepreku ni njima ni njihovim roditeljima.

No onda je počeo rat. Boškovi roditelji 1992. godine su otišli iz Sarajeva, a iako ga je majka Rada molila ga pođe s njima, on nije želio ostaviti svoju Admiru.
Vjerovali su da će se rat brzo završiti, ali nažalost nisu dočekali njegov kraj.
 
Bošku je te 1992. postao težak život u Sarajevu, neki kažu da su ga psihički maltretirali, pišu BiH mediji. Admira i Boško tada su shvatili da žele sačuvati svoju ljubav i da je najbolje da odu iz Sarajeva. 

Američki reporter Kurt Schork, koji je cijelom svijetu ispričao priču o njihovoj tragičnoj ljubavi, 1993. godine za "Reuters" je napisao kako je u svibnju te godine između Vojske RS i Armije RBiH dogovoreno je da će ovaj par biti pušten na drugu stranu, odnosno da će ih pustiti da preko Vrbanja mosta prijeđu na Grbavicu.

Admirina majka Nejra je plakala, a ni otac otac Zijo nije se slagao s tiom idejom, ali Admira nije željela ostaviti Boška. Krenuli su 18. svibnja 1993. godine.

'Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obje strane. Nakon što su prešli liniju pod kontrolom bošnjačke strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, netko ih je pogodio', opisao je Schork za Reuters.
 
Snajperski hitac pogodio je prvo Boška, koji je odmah izdahnuo. Drugi metak je pogodio Admiru koja je, iako smrtno ranjena, posljednjim snagama dopuzala do svog Boška, zagrlila ga i izdahnula.

Fotografija mrtvih tijela zaljubljenog para obišla je cijeli svijet, a CNN ih je nazvao sarajevskim Romeom i Julijom. Njihova zagrljena tijela s ulice su sklonjena tek osmi dan. Sahranjeni su na groblju u Lukavici.

Nakon rata, 1996. godine, po želji Admirinih roditelja, njihova tijela su prebačena u Sarajevo i sahranjena na groblju Lav. Istraga o ubojstvu Admire i Boška nikada nije pokrenuta, nikada nije otkriveno tko ih je ubio i okončao njihovu ljubavnu priču.

'Ma kakva Julija, ma kakav Romeo? Nitko se nije tako volio', jedan je od stihova pjesme Zabranjenog pušenja o velikoj ljubavi Boška i Admire, snimljene 2013. godine.

20. travanj 2024 14:01