StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHVALITE NAS USTA NAŠA

Plenković HDZ-ovcima: Širite istinu, nijedna Vlada u povijesti Hrvatske nije bila tako uspješna kao ova naša!

Piše Ante Talijaš
6. svibnja 2018. - 11:47


Kompletna Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, brojni HDZ-ovi saborski zastupnici predvođeni predsjednikom Hrvatskog Sabora Gordanom Jandrokovićem, potom stranački europarlamentarci te svi župani, gradonačelnici i načelnici općina iz redova HDZ-a (njih 250) okupili su se u subotu u Solarisovom hotelu Ivan na konferenciji 'Lokalna i područna samouprava u Hrvatskoj – reforma, financije i razvoj. Konferenciju su organizirali HDZ-ova Zaklada Hrvatskog državnog, zavjeta i sestrinska 'Zaklada Kondrad Adenauer' iz Njemačke.
No, paneli na temu konferencije održani su iza zatvorenih 'vrata. Bez prisustva medija vodila se rasprava o podizanju učinkovitosti jedinica lokalne i područne samouprave nakon što je ovoj temi govorio ministar uprave Lovro Kuščević. O financijskom osnaživanju lokalne samouprave HDZ-ovim županima, gradonačelnicima i općinskim načelnicima govorio je ministar financija Zdravko Marić, dok je o programima ravnopravnog regionalnog razvoja i EU fondovima iscrpno izvješće podnijela ministrica Gabrijela Žalac. O njemačkim iskustvima u lokalnoj samoupravi na panelu se HDZ-ovim lokalnim čelnicima obratio Wolfgang Shuster, bivši gradonačelnik Stuttgarta.
U svom gotovo polusatnom politički-motivacijskom govoru, prije rada konferencije, svojim okupljenim stranačkim kolegama obratio se premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković
-Okupili smo se u ovako velikom broju u Šibeniku točno godinu dana nakon uvjerljive pobjede HDZ-a na lokalnim izborima. Ovim skupom šaljemo i jedinstvenu poruku hrvatskoj javnosti, da vodimo računa o onome što radimo i što želimo ostvariti. Prvi put nakon 90. godine HDZ danas ima istovremeno predsjednika države, predsjednika Vlade 1 19 svojih članova Vlade, predsjednika Sabora, 13 župana i 50 posto gradonačelnika i načelnika općina. Jedina smo stranka koja ima kapacitet kvalitetnog višerazinskog upravljanja državom – kazao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, dodajući kako zbog ovako jedinstvenog djelovanja HDZ-a na svim razinama Hrvatska nikad nije bila u boljoj poziciji.
-U svim gospodarskim i reformskim procesima HDZ ima najvažniju ulogu, a kvalitetna suradnja Vlade i jedinica lokalne samouprave daju nam jedinstvenu priliku za bolje djelovanje na dobrobit države i hrvatskih građana. Danas je na djelu snaga duha i-partnerska između državne vlasti i lokalne samouprave - kazao je Plenković.
On je ustvrdio kako nijedna Vlada u povijesti samostalne Hrvatske, nije bila tako uspješna kao ova na čijem je čelu godinu i pol dana.
-U gospodarskom smislu inicirali smo povoljne kredite i ubrizgali financijske inekcije poduzetnicima. Po prvi puta imamo proračunski suficit. Reprogramirali smo cestarski dug do 2030. godine i dobili godišnje uštede od 50 milijuna eura. Po povoljnim uvjetima kupili smo borbene zrakoplove. Sve to govori o uspješnosti ove Vlade. S druge strane imamo političke inicijative koje žele razgraditi sustav i koje teže njegovom nefunkcioniranju. Imamo pokušaje nihilizma, pesimizma i anarhizma. Stoga, svi vi kao čelnici lokalnih jedinica morate biti naši glasnogovornici i veleposlanici, morate svakodnevno govoriti o onome što zajedno radimo i širiti optimizam – kazao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.
Predsjednik Sabora i glavni tajnik stranke kazao je kako HDZ danas ima 250 župana, gradonačelnika i općinskih načelnika i da toliko imaju sve ostale stranke zajedno.
-Vidite koliko nas je danas ovdje u Solarisu. A da ovakav skup organizira bilo koja druga stranka u Hrvatskoj, svi zajedno bi stali u jedan sobičak – sarkastičan je bio Jandroković.

26. travanj 2024 14:48